No sveces aizdegoties dīvānam, nosmok vīrietis

Vakar ap plkst.18 Amatas novada Skujenes pagastā kādas trīsstāvu dzīvojamās mājas augšējā stāva dzīvoklī no sveces liesmas aizdegās dīvāns un indīgajos dūmos nosmaka aptuveni 50 gadus vecs vīrietis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere, plkst.18.09 ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz dzīvokli, kurā dega mēbeles. Ierodoties notikuma vietā, VUGD darbinieki konstatēja, ka trīs kvadrātmetru platībā degušais dīvāns jau ir nodzēsts, bet pie tā atrodas aptuveni 50 gadus vecs vīrietis, kurš dūmos ir nosmacis. Uz blakus esošā galdiņa esot atradusies aizdegta svece, kas iekritusi gultā, kā rezultātā istabā izveidojies liels sadūmojums un vīrietis gājis bojā.

Kā uzsvēra Vetere, cilvēku mājokļos parasti atrodas virkne sadzīves priekšmetu, kas izgatavoti no bīstamiem ķīmiskiem materiāliem, piemēram, porolona, kuram pietiek tikai gruzdēt, lai cilvēks jau saindētos un ietu bojā. Aizdegšanās gadījumā visbīstamākais un arī visizplatītākais no polimēriem ir poliuretāns. Putu poliuretāns atrodams gandrīz visās mūsdienu mīkstajās mēbelēs, kas ražotas līdz pagājušā gadsimta piecdesmito gadu vidum.

Putu poliuretāns ir visveiksmīgākais risinājums dažādu polsterējamo materiālu ražošanai. Kopš 1952.gada pasaulē tas ir pazīstams gan kā klasiskais porolons, kuru lieto vēl joprojām, gan kā simtiem dažādi modificēti modernie mīkstie materiāli kā mēbelēs, tā arī rotaļlietās. Cietais putu poliuretāns plaši tiek lietots celtniecībā kā siltumizolācijas materiāls. Kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem putu poliuretānu ražo arī aerosola iesaiņojumā, un tas ir kļuvis neaizvietojams materiāls, uzstādot logus un durvis.

Kā pastāstīja Vetere, poliuretāns ir ķīmiski pasīvs materiāls, tas neizdala smakas un ilgi saglabā savas īpašības. Tā kā viena no poliuretāna ražošanas izejvielām ir izocianāts, tam degot, izdalās ciānūdeņražskābe jeb zilskābe, kura ir pazīstama kā vieno no toksiskākajām vielām, un pietiek ar tās īslaicīgu 0,02% koncentrāciju ieelpojamajā gaisā, lai izraisītu cilvēka nāvi. Līdz ar to poliuretāna degšanas produkti ir vistoksiskākie no sadzīvē pieejamiem polimēriem.

No ugunsgrēkos dzīvojamā sektorā bojā gājušajiem 65% nosmakuši dūmos vai sadeguši guļamistabās, norādīja Vetere.

Latvijā

Veicot fokusēto atbilstības revīziju, Valsts kontrole secināja, ka Labklājības ministrijas pieprasītais papildu finansējums mērķdotācijai pašvaldībām garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai 2023. un 2024. gadā nav pamatots. Ir konstatētas būtiskas un visaptverošas neatbilstības mērķdotācijas izmaksai pieprasītā papildu finansējuma plānošanā. Labklājības ministrija GMI pabalsta izdevumu līdzfinansēšanai nepieciešamo papildu finansējumu ir aprēķinājusi būtiski lielākā apmērā, nekā faktiski nepieciešams.

Svarīgākais