Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VID Muitas kriminālpārvalde bijušās PSRS kara daļas ēkā atklāj nelegālu cigarešu ražotni

© publicitātes foto/VID

22.janvārī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Valsts policijas specvienības Omega, veicot pārbaudi kādā teritorijā Daugavpils novada Naujenes pagastā, bijušās PSRS kara daļas ēkā atklāja nelegālu cigarešu ražotni un notikuma vietā aizturēja sešas personas, tostarp Latvijas, Krievijas Federācijas un Kirgīzijas pilsoņus.

Iespējamais nelegālās ražošanas organizētājs ir kāds Krievijas Federācijas pilsonis, kurš tika aizturēts 2011.gada 23.janvārī Vācijā VID Muitas kriminālpārvaldes un Vācijas muitas dienesta saskaņotu darbību rezultātā. Šodien, 2011.gada 25.janvārī, ir aizturēts vēl viens Latvijas iedzīvotājs.

Visas aizturētās personas, kopumā astoņas, ir vīrieši vecumā no 30 līdz 60 gadiem. Ārvalstu pilsoņi bija piesaistīti kā iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas speciālisti. Divām aizturētajām personām – Latvijas iedzīvotājiem - tiesa piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Aizturēšanas operācija tika īstenota pēc pusgadu ilga operatīvo pasākumu kopuma un starptautiskas sadarbības ar kolēģiem no Krievijas un Igaunijas tiesībaizsardzības iestādēm, kā arī Eiropas Biroja Krāpšanas apkarošanai ( European Anti-Fraud Office (OLAF)).

Ēka, kurā bija iekārtota nelegālā cigarešu ražotne, bija pielāgota pastāvīga cigarešu ražošanas procesa uzsākšanai - tajā bija uzstādītas jaudīgas cigarešu ražošanas iekārtas un ģenerators elektroenerģijas ražošanai. Turpat atradās arī visas nepieciešamās izejvielas – tabaka, papīrs, līme, cigarešu filtri, iepakojuma materiāli, Krievijas Federācijas akcīzes markām līdzīgas uzlīmes. Uzstādīto cigarešu ražošanas iekārtu aptuvenā vērtība varētu būt pat vairāk nekā viens miljons eiro. Iekārtu un izejvielu izcelsme tiks noskaidrota izmeklēšanas gaitā. Teritorija bija aprīkota ar slēptu videonovērošanas sistēmu un ēkā ierīkota signalizācija. Personu aizturēšanas brīdī ražošanas uzsākšanai viss bija sagatavots un bija pabeigta iekārtu uzstādīšana, noregulēšana un pārbaude.

Pēc ekspertu atzinuma iekārtu jauda ir apmēram miljons cigarešu dienā un lielāko daļu no saražotajām cigaretēm bija paredzēts nogādāt dažādu Eiropas Savienības valstu tirgos. Tomēr, pateicoties VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku operatīvai rīcībai un veiksmīgai sadarbībai ar ārvalstu kolēģiem, likumpārkāpēji tika pieķerti nozieguma brīdī, fiksējot noziedzīgo nodarījumu, bet neļaujot pilnībā uzsākt ražošanas procesu. Tādējādi tika novērsts iespējamais apjomīgais kaitējums valsts budžetam, kāds rastos, tirgū iepludinot lielu daudzumu nelegālas izcelsmes cigarešu, par kurām netiktu veikti nodokļu maksājumi.

Uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.panta 2.daļas par muitošanai pakļauto preču, tabakas ražošanas iekārtas, tabakas un tabakas izstrādājumu ražošanai nepieciešamo līdzekļu glabāšanu Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ko veikusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās un lielā apmērā. Saskaņā ar Krimināllikuma 191.panta 2.daļu iespējamais sods par šādu pārkāpumu ir brīvības atņemšana no trim līdz desmit gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām.