Stājies spēkā spriedums "Reģu" ugunsgrēka krimināllietā

Šā gada 22.janvārī stājies spēkā tiesas tiesas spriedums krimināllietā par traģisko ugunsgrēku aprūpes centrā "Reģi", aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā pastāstīja Kataja, lai gan par Kurzemes apgabaltiesas pagājušā gada 30.oktobra spriedumu bija saņemtas kasācijas sūdzības, Senāta Krimināllietu departaments 22.janvārī atteicies pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu nolēmuma tiesiskumu kasācijas kārtībā pārbauda tikai tādā gadījumā, ja kasācijas sūdzībā vai protestā izteiktā prasība ir pamatota ar Krimināllikuma pārkāpumu vai Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu, taču šajā gadījumā motīvu lietas izskatīšanai kasācijas kārtībā neesot bijis.

Līdz ar to Kurzemes apgabaltiesas spriedums stājies spēkā ar Senāta lēmuma pieņemšanas dienu - 22.janvāri, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, Kurzemes apgabaltiesa pērn 30.oktobrī aprūpes centra "Reģi" bijušajai direktorei Irēnai Hartmanei piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, atņemot tiesības uz pieciem gadiem ieņemt valsts amatpersonas amatus. Tādējādi apelācijas instances tiesa atcēla pirmās instances - Kuldīgas rajona tiesas - spriedumu daļā par Hartmanei piemēroto sešu gadu nosacīto brīvības atņemšanu ar pārbaudes laiku uz trim gadiem.

Pārējā daļā apgabaltiesa atstāja negrozītu Kuldīgas rajona tiesas spriedumu. Tādējādi netika grozīts arī Hartmanes vietniekam Andim Sīlim piespriestais sods - 280 stundas piespiedu darba.

Tāpat pirmās instances tiesa bija nolēmusi no abiem apsūdzētajiem solidāri piedzīt 1500 un 1000 latu morālo kaitējumu par labu trim personām, kuru radinieki gāja bojā traģiskajā ugunsgrēkā. Par labu Labklājības ministrijai tika nolemts piedzīt 66 669 latus, par labu SIA "Lattelecom" - 237 latus. Arī šo sprieduma daļu apgabaltiesa negrozīja.

Jau ziņots, ka 2007.gada 23.februārī pansionātā "Reģi" notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti. Tādējādi tas kļuva par traģiskāko ugunsgrēku Latvijas vēsturē.

Atbilstoši sākotnējai apsūdzībai Hartmane organizēja pansionāta bēniņu stāva pārbūvi par pansionāta telpām, izbūvējot tajos sešas istabiņas iestādes klientiem. Pārbūves laikā neesot tikusi nodrošināta elektrodrošības un ugunsdrošības prasībām atbilstošas elektroinstalācijas izveide, neesot pabeigti remontdarbi, taču istabiņās jau izvietoti klienti.

Saistībā ar jaunajās istabiņās uzstādīto elektrosildītāju kopējo jaudu elektroinstalācija tika pārslogota, tādēļ regulāri nostrādāja drošinātāji. Lai tas nenotiktu, iestādes vadītāja pieļāvusi, ka esošie drošinātāji tiek nomainīti ar jaudīgākiem, kas novedis pie elektrības vadu sakaršanas, kas, kā norādīts ekspertīzes slēdzienā, 2007.gada 23.februārī izraisīja īssavienojumu un tā dēļ - ugunsgrēku.

Kuldīgas policijas veiktās izmeklēšanas rezultāti liecināja, ka ugunsgrēks "Reģos" izcēlies īssavienojuma dēļ ēkas bēniņos. Tomēr policijā iepriekš neviens nespēja paskaidrot, kas bijis īssavienojuma cēlonis.

Sīlim apsūdzība tika uzrādīta pēc Krimināllikuma 240.panta 2.daļas par to, ka viņš, būdams persona, kura ir atbildīga par ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, tīši pārkāpis šos noteikumus.

Savukārt Hartmanei galīgās apsūdzības tika uzrādītas gan pēc Krimināllikuma 240.panta 2.daļas, gan arī pēc Krimināllikuma 319.panta 2.daļas - par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tā izraisījusi smagas sekas.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais