Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

TSI kopā ar partneriem piedāvā jaunu kvalitātes līmeni un starptautiska mēroga programmas

© Publicitātes foto

Transporta un sakaru institūts (Rīga, Latvija) un Rietumanglijas Universitāte (Bristole, Lielbritānija) pasludināja stratēģisko partnerību. Augstskolas ir uzsākušas akadēmisko un zinātnisko sadarbību, tajā skaitā dubultā diploma studiju programmu izstrādi. Gaidāms, ka pirmā no šādām programmām studentiem tiks atvērta jau šoruden. Augstskolu partnerība tika atzīmēta ar svinīgu pasākumu 19. jūnijā, to apmeklēja goda viesi – Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons, Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs un “Accenture Latvia” vadītājs un IT izglītības fonda valdes priekšsēdētājs Maksims Jegorovs.

Šī gada 11. maijā Transporta un sakaru institūts (TSI) parakstīja saprašanās memorandu ar Rietumanglijas Universitāti (UWE). Dokuments ir nostiprinājis ciešas sadarbības sākumu starp universitātēm: tas ietver gan kopēju akadēmisko darbību, gan zinātniskos pētījumus, kā arī internacionalizāciju. TSI Datorzinātņu un telekomunikāciju fakultāte un UWE Vides un tehnoloģiju fakultāte gatavo virkni dubultā diploma augstākās izglītības programmu, kuras studenti varēs apgūt tepat Rīgā - TSI. Pirmā no tām būs programma “Computer Science and Software Development” (“Datorzinātne un programmatūras izstrāde”), kura šobrīd iziet validācijas procesu Lielbritānijā. Plānots, ka programma varēs pieņemt pirmos studentus jau 2020./2021. akadēmiskajā gadā.

Partneri no Lielbritānijas augstu novērtēja TSI īstenotās bakalaura programmas “Datorzinātnes” līmeni, mācībspēkus un resursus, un piedāvāja specializāciju, kurā pašiem ir daudz panākumu - “mākslīgais intelekts un uzņēmējdarbība”, preses konferencē, kas bija veltīta partnerības uzsākšanai, paziņoja Pols Olomolaije (Paul Olomolaiye), UWE prorektora vietnieks, Vides un tehnoloģiju fakultātes dekāns. Viņa kolēģis no Latvijas, TSI Datorzinātņu un telekomunikāciju fakultātes dekāns Mihails Savrasovs uzsvēra: “Kopā ar partneriem no UWE izstrādājām mūsu programmai jaunu specializāciju, kas ietver “karstākas” tēmas IT jomā. Jau otrajā studiju gadā studenti uzsāks specializācijas priekšmetu apgūšanu. IT eksperti, kurus gatavos šī programma, tiks pieprasīti ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas Savienībā, visā pasaulē”.

UWE Bristolē studē vairāk kā 30 tūkstoši studentu, un vēl ap 7 tūkstošiem studē UWE programmās, kuras īsteno partneru augstskolas visā pasaulē. Šādu praksi izmanto vairākums Lielbritānijas augstskolu, un TSI ir kļuvis par šīs starptautiskās kopienas pilntiesīgu dalībnieku. “Lielbritānija ir globāla līdere zinātnes un inovāciju jomā. Četras no katrām piecām britu universitātēm piedāvā augstākās izglītības programmas ārvalstīs, pavisam 225 vietās, sasniedzot 750 000 studentu”, pastāstīja preses konferencē Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šenons, “Ar šo sadarbību Rīga nostiprinās savu vietu starp citām pilsētām, kas piedāvā pasaules līmeņa izglītības un pētniecības iespējas. Šī ir pirmā tāda mēroga sadarbība starp britu universitāti un universitāti Baltijas valstīs. Tā uz turpmākajām desmitgadēm izvirzīs Lielbritānijas un Latvijas sadarbības priekšplānā augstāko izglītību, pētniecību un inovācijas”.


Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs paziņoja: “Tas ir vēsturisks mirklis. Lielbritānijas augstākās izglītības sistēma komentārus neprasa. Latvijas studentiem un kolēģiem būs iespēja mācīties no labākajiem. Latvijas IT nozare pēdējo desmit gadu laikā ir ļoti strauji attīstījusies, ir ienākuši gan daudzi starptautiskie IT uzņēmumi, gan dzimušas kompānijas šeit uz vietas. Viņi visi kā viens saka, ka turpmākai attīstībai vajadzīgi jauni speciālisti, izglītoti prāti. Kopā TSI un UWE varēs panākt, ka speciālistu skaits palielināsies. To, ka tādiem speciālistiem ir nākotne, pierāda pandēmijas krīzes laiks, kad bez IT risinājumiem nebūtu izdevies šo grūto laiku aizvadīt sekmīgi, tostarp vadīt visu valsts pārvaldi un daudzus uzņēmumus attālināti. IT nozares spēks nākotnē tikai pieaugs”.

Lai nodrošinātu IT nozares attīstību un apmierinātu citu nozaru pieprasījumu pēc IT speciālistiem, Latvijā būtu nepieciešami 3000 IT studiju programmu absolventi gadā, uzskata Maksims Jegorovs, “Accenture” vadītājs Latvijā un IT izglītības fonda valdes priekšsēdētājs. Pagaidām šīs pieprasījums netiek apmierināts. “Industrija neattīstās tādā ātrumā, kādā varētu. Mēs visi esam jutuši pēdējos mēnešos: cilvēki ar tehnisko izglītību un līdzīgām sarežģītām iemaņām ir spējīgi rast jaunus veidus sabiedrībai dzīvot un funkcionēt. Bet ir svarīgi, ka mēs veidojam pamatus šādai attīstībai, tāpēc es novēlu veiksmi TSI un UWE viņu sadarbībā. Latvijai ir visas iespējas pozicionēt sevi kā valsti, kurā cilvēki iegūst starptautiska līmeņa izglītību, kā arī veido veiksmīgu karjeru IT industrijā. Lai palielinātu augsta līmeņa informācijas tehnoloģiju absolventu skaitu Latvijā, IT izglītības fonds ir radījis Baltijas IT Sabiedrību (BITS) - IT izglītības platformu, kas palīdzēs Latvijas augstskolām piesaistīt ārvalstu studentus savām programmām. Stratēģiski nozīmīgas partnerības un dubultdiploma studiju programmas ir ļoti svarīgas šajā procesā, kā arī ir nepieciešams valsts līderu un nozares atbalsts”.

Gan TSI, gan UWE piedāvā studiju programmas datorzinātņu, aviācijas, elektronikas un robotikas jomās. TSI rektors Juris Kanels pauž cerību, ka pakāpeniski tiks attīstīta sadarbība visās šajās jomās. “Programmas būs adaptētas Latvijas apstākļiem, bet ietvers sevī Lielbritānijas, un konkrēti Rietumanglijas Universitātes Bristolē, kvalitātes standartus, līmeni, pieredzi un zināšanas. UWE pārstāvji pastāvīgi uzraudzīs programmu kvalitāti, dos savu vērtējumu un ieteikumus. Mēs esam pārliecināti, ka šīs inženierzinātņu nozares programmas būs labākās un kvalitatīvākās Latvijā un visā reģionā. Kvalitatīvu, modernu, starptautiski konkurētspējīgu programmu izveidošana palīdzēs TSI sasniegt mūsu galveno mērķi - gatavot jaunus kvalificētus pasaules līmeņa speciālistus”, skaidro Kanela kungs.

“Partnerība ar stipro britu augstskolu (UWE) ir daļa no mūsu jaunās piecu gadu stratēģijas, kurā viens no TSI svarīgākajiem virzieniem ir saistīts ar starptautisku sadarbību. Mūsu mērķis ir kļūt par vadošo privāto tehnisko augstskolu Baltijas jūras reģionā. Sadarbība ar tādu cienījamo britu universitāti, kurai ir lielākais robotikas centrs Rietumeiropā un akadēmiskās programmas, kas ir orientētas uz sadarbību ar tādiem industrijas gigantiem kā Airbus, palīdzēs mums attīstīt mūsu akadēmisko programmu un pētniecības projektu portfeli, piesaistīt augstskolai studentus no visas pasaules, kā arī pavērt vietējiem studentiem jaunas iespējas: akadēmisko apmaiņu un studijas britu universitātē tepat Latvijā”, piebilst TSI valdes priekšsēdētāja Irina Jackiva.

Transporta un sakaru institūts tika dibināts 1999. gadā, un šodien ir lielākā privātā tehniskā augstskola Latvijas Republikā. TSI ir plaši atzīts kā privātā augstskola, kura īsteno akadēmisko un zinātnisko darbību STEM virzienā. TSI piedāvā akadēmiskās un profesionālās izglītības programmas tādās jomās kā datorzinātnes, elektronika un telekomunikācijas, transports un loģistika, aviācijas transports un vadībzinātne, un nodrošina bakalaura, maģistra un doktora grāda studiju programmas. TSI sniedz plašu pētniecības un konsultāciju pakalpojumu klāstu saviem biznesa un sadarbības partneriem.


Rietumanglijas Universitāte ir moderna un dinamiska augstskola, kas atrodas Bristoles tuvumā, ar mūsdienīgi aprīkotām, starptautiska līmeņa studiju telpām un aprīkojumu. Augstskola ir plaši pazīstama ar savām saiknēm ar vadošajām starptautiskajām kompānijām, tādām kā Airbus, un ar savu pētījumu kvalitāti. Augstskolā studē vairāk kā 30 tūkstoši studentu, un tā piedāvā vairāk kā 600 programmu dažādos studiju virzienos. Tā ir viena no lielākajām un pazīstamākajām universitātēm Lielbritānijā. Universitātei tika piešķirts zelta TEF statuss jaunākajā valdības augstskolu reitingā, kurā tiek ņemtas vērā mācīšanas kvalitāte un studentu apmierinātība (Teaching Excellence and Student Outcomes Framework - TEF 2018).