Veidos Latvijas nozaru profesionālo kvalifikāciju sistēmu

Šodien, 14.septembrī, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe kopā ar partneriem parakstīja Sadarbības memorandu par profesionālās izglītības pārstrukturizāciju, nozaru ekspertu padomju un kvalifikāciju sistēmas izveidi

Tāpat arī parakstīja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) un projekta partneru turpmāko trīs gadu sadarbības apliecinājumu.

Parakstot sadarbības apliecinājumu, VIAA projekta oficiālie sadarbības partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Valsts izglītības satura centrs un Izglītības kvalitātes valsts dienests – sniedza apstiprinājumu kopīgam darbam un atbildībai projekta īstenošanā. Arī parakstītā sadarbības memoranda mērķis ir apliecināt darba devēju un darbinieku pārstāvju sadarbību ar profesionālās izglītības politikas veidotājiem un īstenotājiem.

Projekta mērķis ir pārskatīt profesionālās izglītības saturu, piemērojot to tautsaimniecības nozaru izpētes rezultātiem, izveidojot nozaru kvalifikāciju sistēmu, pārskatot profesiju standartus un specializāciju pamatprasības, kā arī attīstot ārpus formālās izglītības iegūto prasmju atzīšanas sistēmu. Projektu pieci sadarbības partneri īstenos turpmāko trīs gadu laikā, un kopējais šim mērķim piešķirtais finansējums ir 2 550 000 latu.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe pauda pārliecību, ka projekts apliecina mērķtiecīgu valsts profesionālās izglītības politiku, tā īstenošana sniegs stimulu un veicinās sadarbību starp izglītības politikas veidotājiem, darba devējiem, darba ņēmējiem un profesionālās izglītības iestādēm. Ministre aicināja ikvienu profesionālajā izglītībā iesaistīto domāt par nākotnes tautsaimniecības vajadzībām, paužot pārliecību, ka profesionālās izglītības sistēma ne tikai atbild uz darba tirgus pieprasījumu, bet pati spēj veidot šo pieprasījumu, jo „atbilstoši sagatavoti un augsti kvalificēti speciālisti ir viena no iespējām, kā piesaistīt investorus, tādējādi nosakot arī tautsaimniecības attīstības virzienus”.

VIAA direktore Dita Traidās savukārt uzsvēra, ka partneru līdzdalība un ESF līdzekļu atbalsts ļaus izveidot pastāvīgi strādājošu profesionālās izglītības piedāvājuma un nozaru vajadzību salīdzināšanas sistēmu un mehānismus savstarpējās atbilstības nodrošināšanai.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle norādīja, ka profesionālās izglītības kvalitāte ir izšķiroša tautsaimniecības produktivitātes un konkurētspējas kāpināšanai, savukārt profesionālās izglītības kvalitāte ir vistiešākajā mērā atkarīga no veiksmīgas sadarbības ar pasūtītāju – darba devējiem.

"Esmu gandarīta, ka projekta īstenošanas visos posmos tiks nodrošināta trīspusējā pārstāvniecība – darba dēvēji, darba ņēmēji, valsts. Nozaru izpēte un šāds sadarbības modelis garantēs, ka profesionālās izglītības iestādēs tiks īstenotas programmas, pēc kuru apgūšanas absolventi būs sagatavoti atbilstoši prasībām darba tirgū un varēs veiksmīgi uzsākt savas darba gaitas. Nodarbinātība ir šī projekta galvenais mērķis,"uzsver Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča.

"Projekta ietvaros tiks īstenoti pasākumi, lai interesentu grupa varētu saņemt valsts atzītus izglītības dokumentus – profesionālās kvalifikācijas apliecības. Iegūtā profesionālā kvalifikācija veicinās cilvēkresursu attīstību, palielinot šo personu konkurētspēju un izredzes veiksmīgai karjerai darba tirgū. Tāpat tiks ietaupīti laika un finanšu resursi, jo cilvēkiem nevajadzēs no jauna iestāties izglītības iestādē, lai iegūtu formālu apliecinājumu dzīvē iegūtajām zināšanām un prasmēm, "atzīmē Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītājs Aivars Stankevičs.

Svarīgākais