Paliatīvo medicīnu un ģenētiku nepiesakās studēt

© F64

Veselības ministrija jaunajās politikas iniciatīvās nākamajam gadam bija ierakstījusi vēlmi turpmāk rezidentūrā ik gadu papildus noteiktajām 200 rezidentu vietām uzņemt vēl 100 jauno ārstu. Taču šo nodomu īstenot, iespējams, neizdosies naudas trūkuma dēļ.

Medicīnas studiju absolventu kopā abās augstskolās, kuras sagatavo ārstus – Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un Latvijas Universitātē (LU) – ir vairāk nekā studiju vietu skaits rezidentūrā, un tas kārtējo reizi iedzen ķīli abu augstskolu attiecībās. Veselības ministrija (VM) vēstulē Saeimai norāda: tā kā LU neievēro noteikumus, tai pašai tagad daļa rezidentu studiju arī jāfinansē.

Medicīnas studijas abās augstskolās tiek finansētas no izglītības budžeta, savukārt rezidentūras studijas tiek finansētas arī no VM maka, un katru gadu izdod rīkojumu par uzņemamo rezidentu skaitu, kā arī apstiprina finansējumu rezidentu studijām, kā arī jūlijā rezidentu sadali pa augstskolām, ņemot vērā augstskolu datus par jaunajiem ārstiem, kuri pieteikušies studēt rezidentūrā. Šajā mācību gadā rezidentūras vietu skaits ir 200, un tas nozīmē, ka studēt rezidentūrā netiks visi, kuri sekmīgi absolvējuši medicīnas studijas. Šajā studiju gadā no valsts budžeta finansētās studiju vietās RSU pamatstudijas beidza 186 ārsti un 24 ārsti pediatrijas programmā (neviens maksas students), bet LU – 70 ārsti (no tiem 38 maksas vietu studenti) – kopā 280. Turklāt jāņem vērā, ka šogad pieteikties rezidentūrai var arī ārsti, kuri studijas beidza pērn vai aizpērn.

Brīvas vietas

VM arī katru gadu nosaka rezidentu sadalījumu pa specialitātēm, piemēram, šogad visvairāk rezidentu vietu ir ģimenes ārstiem (24), neatliekamās medicīnas ārstiem (16), internistiem (14), anesteziologiem (13) un ķirurgiem (10). Tajā pašā laikā VM dati liecina, ka joprojām ir vairākas brīvas vietas rezidentūrā – kopumā 26, jo vairākas specialitātes jaunie ārsti nav izvēlējušies. Vietas rezidentūrā nav aizpildītas neatliekamajā medicīnā (7), neviens nav pieteicies uz ģenētiķa, bērnu endokrinologa, bērnu gastroenterologa, bērnu infektologa, bērnu reimatologa un neonatologa, paliatīvās aprūpes speciālista un transplantologa rezidenta vietām. Tāpēc VM uzdevusi augstskolām organizēt papildu uzņemšanu.

Lai studē reģionā

VM arī vēlētos, lai vairāk jauno ārstu daļu rezidentūras apgūtu daudzprofilu slimnīcās ārpus Rīgas un vēlāk arī paliktu strādāt reģionā, kur ārstu trūkst, tāpēc ir noteikusi, ka, reģionā studējot, ārsta rezidenta alga ir par 30 procentiem lielāka par noteikto rezidenta minimālo mēnešalgu. Tomēr statistikas dati liecina, ka pēc rezidentūras beigšanas vairums ārstu lokalizējas Rīgas reģionā – Rīgas reģionā šāgada sākumā pamatdarbā strādāja 71 procents no kopējā ārstu skaita, bet Latvijas reģionos 29 procenti no ārstu skaita. Lai vēl vairāk mudinātu jaunos ārstus strādāt reģionos, VM ir izdomājusi pretrunīgi vērtētu normu – augstskolai priekšroka, uzņemot rezidentu, jādod tādam studentam, kuram ir noslēgta vienošanās ar pašvaldību vai valsts ārstniecības iestādi ārpus Rīgas par darba attiecībām pēc rezidentūras programmas beigšanas. Ja rezidents pārkāptu noteikumus, viņam varētu būt jāatmaksā studiju nauda valstij.

Lai palielinātu rezidentu vietu skaitu, 2016. gadā VM nepieciešami 658 601 eiro, bet 2017. gadā – trīs miljoni eiro. Tāpat prasīta nauda rezidentu algu palielinājumam. Pati ministrija gan ir skeptiski noskaņota, vai šādu papildu finansējumu varēs piešķirt, ņemot vērā fiskālās disciplīnas politiku. Papildu naudas, ko VM varētu izmantot no jau esošā budžeta, nozarei nav.

Grib, lai maksā LU

Vēstulē Saeimai VM arī norāda uz šādu problēmu: RSU pēc ekonomiskās krīzes ievēroja norādījumus par studentu uzņemšanu studiju programmā Ārstniecība (turklāt pēdējos gados uzņemšana ir samazināta) un nav pārsniegusi noteikto studiju vietu skaitu, bet LU turpināja palielināt studiju vietu skaitu un absolventu – nākamo rezidentu – skaitu. «Uzskatām, ka situācijas risināšanā par nepietiekamām rezidentūras vietām ir jāiesaistās arī LU, nodrošinot papildus no LU līdzekļiem finansētas rezidentūras vietas,» uzsver VM.

Uzziņai

Specialitātes, kurās ir neaizpildītas rezidentūras vietas

                     Rezidentūras vietas             Neaizpildītās vietas

Ģenētiķis             1                                                1

Narkologs            3                                               1

Neatliekamās medicīnas ārsts 16                        7

Bērnu endokrinologs 1                                         1

Bērnu gastroenterologs 1                                     1

Bērnu infektologs 1                                              1

Bērnu kardiologs 2                                               1

Bērnu psihiatrs 3                                                  1

Bērnu reimatologs 1                                             1

Neonatologs 2                                                      2

Bērnu neirologs 2                                                 2

Eksperts 7                                                            4

Paliatīvās aprūpes speciālists 2                           2

Transplantologs 1                                                 1

Avots: Veselības ministrija



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.