Glābēji atgādina: šķērsot ledu ir bīstami

Cilvēki uz ledus joprojām izturas diezgan vieglprātīgi, liecina Neatkarīgās novērojumi un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests statistika. Pārdrošniekus nebiedē pat siltāka laika iestāšanās.

Pēc nepilnas stundas novērojumiem Neatkarīgā secināja, ka Rīgā cilvēki ir kļuvuši apdomīgāki, – Daugavu pa ledu šķērsot bija nolēmusi tikai viena drosminiece. Uzrunāta, kāpēc viņa izmanto tieši šo maršrutu, Anda sacīja, ka tas ir ļoti vilinoši un interesanti, jo šķērsot upi šādā veidā ir iespējams tikai dažas nedēļas gadā. Viņa gan to nedarot bieži, un šī bijusi pirmā reize šogad.

Savukārt VUGD preses dienesta darbiniece Marita Masule atklāj, ka janvārī jau ir noslīkuši divi cilvēki. Viņa atgādina, ka ledus plūstošās ūdenstilpnēs nav vienmērīgi biezs un cilvēks var nepareizi novērtēt iespējas to šķērsot. Visbīstamākās vietas esot tuvu krastam, kur bieži vien ledus ir pats plānākais, kā arī pie tiltiem, dzelzceļa pārvadiem, niedrēs un vietās, kur ir straumes vai ieplūst siltie rūpnieciskie ūdeņi. Piemēram, Daugavas ledus biezumu ietekmējot Rīgas HES darbība: uzņēmums ik pa laikam paceļot un nolaižot slūžas, radot ūdenslīmeņa svārstības. Tāpēc bieži vien ledus netālu no krasta salūstot vai arī kļūstot trausls. M. Masule arī uzsvēra, ka pa ledu nekādā gadījumā nevajag doties pastaigā, bet cilvēkiem, kam ļoti patīk zemledus makšķerēšana, viņa ieteica ņemt līdzi vergas un kādus citus rīkus, kas palīdzēs tikt krastā, ja gadītos ielūzt.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēsta, ka šonedēļ gaidāms ļoti nepastāvīgs laiks: bieži būs nokrišņi, un nedēļas vidū gaisa temperatūra pakāpsies virs nulles, atrašanos uz ledus padarot vēl bīstamāku.

Svarīgākais