Ukrainas kara 510. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:19]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:19 ASV Apvienotā štāba priekšnieku padomes priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milleijs neuzskata Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma palēnināšanos par neveiksmi. Kā ziņo UNIAN korespondents, Milli to teica brīfingā pēc Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas (Ramstein-14) sanāksmes, kas notika virtuālā formātā.

Jo īpaši ASV ģenerālis atbildēja uz jautājumu, vai Ukrainas aizsardzības spēku pretuzbrukums ir apstājies tāpēc, ka ofensīva ir lēnāka, nekā gaidīts.

Kā teica Milli, pirmkārt, krievu iebrucējiem bija vairāki mēneši, lai izveidotu sarežģītu aizsardzības līniju.

20:56 11. jūlijā uz Baltkrievijas Republikas teritoriju sāka pārvietoties algotņu kolonnas no PMC "Vāgners". Tikai šīs dienas laikā divas algotņu kolonnas devās uz Baltkrievijas Republiku.

Kopumā šajā laikā uz Baltkrievijas teritoriju jau pārvietoti vismaz 2000 "vagneriešu", vēsta projekts "Belarusian Gayun".

"Pēc mūsu datiem, PMC" Vāgnera "kolonnas Baltkrievijā sāka ierasties no 11. jūlija, pirms tam algotņu skaitu, kas Baltkrieviju sasniedza pašu spēkiem, nevis organizētu kolonnu sastāvā, mēs lēšam ap 200 cilvēku.Mums ir dati, ka kopš 11. jūlija Baltkrievijā jau ir ieradušās vismaz 5 Prigožina algotņu kolonnas, kas ir vismaz 382 - 400 transportlīdzekļu, un algotņu skaits Baltkrievijā, pēc mūsu aplēsēm, ir jau 2000 - 2500 cilvēku ,” teikts ziņojumā.

20:23 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja likumu, kurā paplašina noteiktu kategoriju pilsoņu attbrīvošanu no militārā dienesta karastāvokļa laikā.

Kā liecina Ukrainas Augstākās Radas mājaslapa, Valsts prezidents atbalstīja grozījumus Ukrainas likuma 26.pantā "Par militāro pienākumu un militāro dienestu".

Šīs izmaiņas paredz, ka tie karavīri, kuru tuvi radinieki gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts kara laikā, var atvaļināties no militārā dienesta.

19:40 Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšana būtu līdzvērtīga kara pieteikšanai Krievijai, tiesas dokumentos, kas atklātībai nodoti otrdien, paudis Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa, viņa vadītajā valstī turpinoties debatēm par Putina iespējamo viesošanos.

Putins ir uzaicināts uz BRICS valstu samitu nākammēnes Johannesburgā. Tomēr viņa aizturēšanai ir izdots Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderis, un DĀR kā šīs tiesas dalībvalstij tas būtu jāpilda, ja Putins nolemtu samitu apmeklēt.

DĀR diplomātiskā dilemma tiek izskatīta tiesā, kur vadošā opozīcijas partija Demokrātiskā alianse (DA) cenšas piespiest valdību aizturēt Putinu un nodot viņu SKT, ja viņš spertu kāju uz DĀR zemes.

Atbildē apstiprinātā apliecinājumā Ramafosa DA prasību raksturoja kā bezatbildīgu un apgalvoja, ka uz spēles ir nacionālā drošība.

"Krievija ir skaidri apliecinājusi, ka pie varas esošā prezidenta aizturēšana būtu kara pieteikums," norādīja Ramafosa.

"Tas būtu neatbilstoši mūsu konstitūcijai - riskēt sākt karu ar Krieviju," viņš brīdināja, piebilstot, ka tas būtu pretrunā ar viņa pienākumu aizsargāt valsti.

DĀR cenšas panākt izņēmuma noteikšanu atbilstoši SKT noteikumiem, balstoties apstāklī, ka aresta veikšana apdraudētu "valsts drošību, mieru un kārtību", skaidroja Ramafosa.

DĀR viceprezidents Pols Mašatile nesenās intervijās vietējiem medijiem paudis, ka valdība centusies pārliecināt Putinu BRICS samitu neapmeklēt, tomēr bez sekmēm.

Ramafosas jūnijā parakstītais apstiprinātais apliecinājums, kas sākotnēji klasificēts kā slepens, tika publicēts otrdien, pēc tam kad tiesa bija nolēmusi, ka ar lietu saistītajiem dokumentiem jābūt publiski pieejamiem.

18:51 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins saka, ka Ukrainas bruņotie spēki ir sagrābuši iniciatīvu kaujas laukā ar Krievijas iebrucējiem. Kā vēsta UNIAN korespondents, Ostins to teicis Ukrainas aizsardzības jautājumu kontaktgrupas (Ramstein-14) sanāksmes sākumā, kas notiek virtuālā formātā.

17:50. Sabiedrībai saprotamāk jāskaidro prokuratūras nostāja, tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem uzsvēra ģenerālprokurors Juris Stukāns, piekrītot Valsts prezidenta paustajam, ka prokuratūrai jāskaidro savi lēmumi.

Taujāts par gadījumu, kurā par uzbrukumu jaunietim ar Ukrainas karogu bijušās policistes dzīvesbiedram Valērijam Lazarevam piesprieda divu gadu brīvības atņemšanu nosacīti ar divu gadu pārbaudes laiku, kā arī par Latvijas pilsoņa sodīšanu ar 15 500 eiro naudas sodu par nelikumīga intelektuāla un fiziska atbalsta sniegšanu Krievijai, Stukāns atzīmēja, ka laikā, kad Ukrainā notiek karš, iespējams, sodiem bija jābūt bargākiem, lai jebkurš saprastu, ka šāda rīcība Latvijā nav pieņemama.

17:05. Aizvadītās nedēļas laikā Ukrainā kaujas turpinājušās dažādos frontes sektoros, tomēr abām pusēm izdevies gūt vien nebūtiskus panākumus, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

"Ziemeļaustrumos Krievijas karavīri mēģināja virzīties uz rietumiem, caur mežiem uz rietumiem no Kremennas. Ukraina turpina īstenot lielus pūliņus, lai uzbruktu Bahmutas rajonā, ko notur Krievija," teikts ziņojumā.

"Šeit Krievijas spēki, šķiet, ir salīdzinoši vārīgi, bet pagaidām tiem izdodas noturēt savas pozīcijas. Doneckas apgabalā vairāk uz dienvidiem, īpaši Avdijivkas rajonā, Krievijas karavīri veic nelielus uzbrukumus, bet bez sevišķiem panākumiem," norāda britu izlūki.

15:55. Doneckas apgabalā notiek sīvas kaujas par Staromajorskes ciemu, pavēstījis Ukrainas Aizsardzības spēku Taurijas virziena apvienotā preses centra pārstāvis Valērijs Šeršeņs.

"Ukrainas Bruņotie spēki turpina uzbrukuma operāciju Melitopoles un Berdjanskas virzienos, nostiprinās ieņemtajās robežās, veic atmīnēšanas un pretbateriju cīņas pasākums," norādīja amatpersona.

"Pastiprinātas uzmanības zonā - smagās kaujas par Staromajorskes ciemu uz dienvidiem no Makarivkas, pa Mokri Jalu upes tecējumu. Šeit pārsvars ir mūsu pusē," izteicās Šeršeņs.

14:45. Bijušais Krievijas armijas desantnieks Pāvels Filatjevs, kas sarakstījis grāmatu par Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara pirmajām dienām, saņēmis politisko patvērumu Francijā, vēsta ārzemēs mītošo krievu žurnālistu medijs "Agenstvo", atsaucoties uz pašu Filatjevu.

Izdevums arī iepazinies ar dokumentu, ko Filatjevs saņēmis no Francijas bēgļu lietu aģentūras OFPRA.

Filatjevs piedalījās Krievijas karā pret Ukrainu no 2022.gada februāra līdz aprīlim. Viņš tika ievainots un tad dienestu pametis. Pēc tam viņš publicēja grāmatu "ZOV 56", kurā kritizēja Krievijas militāro pavēlniecību un aprakstīja karavīru sadzīvi.

13:25. Ukrainas uzdevums tomēr ir mēģināt vājināt Krievijas spēku apgādi, un tilta pastāvēšana ir Krievijas galvenā apgādes artērija. Ukraiņi tuvākajā laikā mēģinās vēlreiz uzbrukt, jo izskatās, ka darbs nav padarīts līdz galam, un kā nākamais mērķis būs taisni dzelzceļa tilts, jo Krievijas apgāde galvenokārt balstās uz dzelzceļa.

Slaidiņš uzskata, ka Ukrainai ir atbilstoši ieroči, lai sagrautu šāda veida infrastruktūras objektu. "Izskatās, ka varētu mēģināt lietot britu raķetes "Storm Shadow" vai arī Francijas analogu. Šādas raķetes rada izaicinājumu Krievijas pretgaisa aizsardzībai, jo raķetes var mainīt augstumu un virzienus," piebilda eksperts. Raķetes gan tiek palaistas no lidmašīnām, līdz ar to, pielidojot tuvāk Krievijas kontrolētajai teritorijai, lidmašīna pati vairāk tiek apdraudēta.

12.48. Ukraina tuvākajā laikā mēģinās vēlreiz uzbrukt Krimas tiltam, turklāt mēģinot sagraut tieši tā dzelzceļa daļu, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Krievija "trīcot" par šo tiltu un darot visu iespējamo tā aizsargāšanai, un nedēļas nogalē notikušais trieciens atkal "iecirtis" viņu pārliecībā. No militārā skatupunkta krieviem ir bojāta viena no apgādes artērijām, bet vienlaikus nevar novērtēt par zemu Krievijas iespējas, jo bez sauszemes koridora pastāv vēl prāmju satiksme un arī Krimas tilta dzelzceļa daļa."Izskatās, ka uzdevums veikts tikai daļēji, jo mērķēts arī pa dzelzceļa tiltu, kas ir daudz svarīgāks nekā autotransporta tilts," uzsvēra eksperts.

11.34. Krievijas izstāšanās no Melnās jūras graudu iniciatīvas un Odesas reģiona, tostarp ostas, bombardēšana ir vēl viens pierādījums Krievijas noziedzīgajai taktikai, lai padarītu pārtiku par ieroci, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēris Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Valsts pirmā persona arī atzīmēja, ka Krievija ir pilnībā atbildīga par visu šo darbību sekām.

11.12. ASV jaunākā militārās palīdzības pakete Ukrainai, par kuru tika paziņots jūlijā, ietver arī Latvijas uzņēmuma SIA "Edge Autonomy Riga" (iepriekš "UAV Factory") izstrādātos dronus "Penguin", ziņo ASV žurnāls "Forbes".

"Penguin", kas tiek ražoti "Edge Autonomy Riga" mātesuzņēmuma "Edge Autonomy" rūpnīcā Kalifornijā, ir civilie droni, kas izmantojami arī militāriem nolūkiem. Tie atgādina Turcijā ražotos dronus "Bayraktar TB-2", taču tiem ir mazāks spārnu garums - no 3,2 līdz 3,5 metriem.

10.42. Ukrainas vēstniecībā Latvijā notikusi Ukrainas bruņoto spēku "Melno Zaporižjeviešu" 72.brigādes apbalvojumu pasniegšana Ukrainas atbalstītājiem, informē Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija "Viche". Tos saņēma cilvēki, organizācijas un uzņēmumi, kas ir snieguši vislielāko ieguldījumu ukraiņu cīņā pret krievu iebrucējiem. Apbalvojumus pasniedza Ukrainas bruņoto spēku apakšpulkvedis un bijušais minētās brigādes štāba vadītāja vietnieks Sergijs Lisenko.

09.42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 239 010 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 710 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4119 tankus, 8051 bruņutransportieri, 4542 lielgabalus, 689 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 428 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3839 bezpilota lidaparātus, 1273 spārnotās raķetes, 7086 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 667 specializētās tehnikas vienības.

09.32. Biedrība "Tavi draugi" šodien plkst.19 rīko otro labdarības koncertu "Angāra saulrieti", kurā Ukrainas armijas atbalstam uzstāsies grupas "Laika upe" un "Singapūras satīns", informē biedrības pārstāve Beāte Bēvalde.

Ieeja koncertā ir par ziedojumiem. "Tavi draugi" aicina ieejas biļetes vietā ziedot ātri pagatavojamās sausās zupas, mazos šķīstošās kafijas iepakojumus vai veikt mērķa ziedojumu rentgenaparāta iegādei kara hospitālim pie Bahmutas.

08.28. Ukrainas pretgaisa aizsardzība naktī uz otrdienu valsts dienvidos iznīcināja sešas Krievijas raķetes "Kalibr", kas no jūras tika palaistas uz Odesu, kā arī 25 Irānā ražotus trieciendronus "Shahed", paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku apvienotā pavēlniecība "Dienvidi".

21 drons "Shahed-136" tika notriekts, tuvojoties no jūras Odesas apgabalā, vēl četri - debesīs virs Mikolajivas apgabala. Notriekto raķešu atlūzas un sprādzienu vilnis, ko radīja raķešu notriekšana, nodarīja bojājumus ostas infrastruktūrai un vairākām privātmājām.

08.00. Spānijas atbalsts Ukrainai ir nelokāms, un Ukraina neapšaubāmi būs uzmanības centrā arī Spānijas prezidentūras laikā, kuras likumdošanas pūliņu darba gaitā viens no galvenajiem uzdevumiem būs saistīts ar sarunu procesu par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), ko Spānija ļoti vēlas atbalstīt, intervijā aģentūrai LETA norādīja Spānijas vēstnieks Latvijā Manuels Alama Oreness.

Vēstnieks piebilda, ka Spānija ir Ukrainai piešķīrusi lielāko humānās palīdzības paketi savā vēsturē - 38 miljonus eiro, turklāt vizītes laikā Kijivā 1.jūlijā Sančess paziņoja par vēl 55 miljonu eiro piešķiršanu. Spānija ir arī apņēmusies piešķirt 250 miljonus Ukrainas atjaunošanai.

07.07. Zviedrijas valdība pieņēmusi Zviedrijas un Ukrainas sadarbības stratēģiju atjaunošanas un reformu jomā 2023.-2027.gadam, kas paredz piešķirt Ukrainas atjaunošanai vairāk nekā pusmiljardu eiro.

04.54. Krievija naktī uz otrdienu uzbruka Ukrainas dienvidu apgabaliem, izmantojot trieciendronus "Shahed". Vispirms bija dzirdami sprādzieni Mikolajivā, bet pēc tam - Odesā.

Ukrainas gaisa spēki ziņoja par kombinētu uzbrukumu un trieciendronu pielietošanas draudiem Odesas, Mikolajivas, Hersonas, Zaporižjas, Doneckas un Dņipropetrovskas apgabalos.Tika ziņots arī par ballistisko ieroču pielietošanas draudiem Poltavas, Čerkasu, Dņipropetrovskas, Harkivas un Kirovohradas apgabalos.

00.10. Okupētajā Nova Kahovkā krievu iebrucēji piespiedu kārtā izdzina visus iedzīvotājus no mājām, kas atrodas netālu no Dņepras.

Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

Svarīgākais