Pārskatīs valdības noteikumus, pēc kuriem pērn palielināts atalgojums valsts uzņēmumu vadībai

Koalīcija vienojusies pārskatīt Ministru kabineta noteikumus, pēc kuriem pērn atsevišķās lielās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās vairākas reizes palielināta valdes locekļu atlīdzība.

Kā žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), šodien koalīcija pārrunāja jautājumu par valdes locekļu algām un Ministru kabineta noteikumus, nosakot tajos tādus pašus atalgojuma griestus, kādi ir Saeimas konceptuāli atbalstītajā likumprojektā.

Kā ziņots, Saeima 10.janvārī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja ieceri paaugstināt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzības noteikšanai piemērojamo maksimālo koeficientu no seši uz desmit.

Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļa algu nosaka, koeficientu reizinot ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējo darba samaksu. Finanšu ministrijas (FM) prognozētā valstī strādājošo 2012.gada mēneša vidējā darba samaksa bija 478 lati. Līdz ar to 2013.gadā īpaši lielajās kapitālsabiedrībās maksimālā mēnešalga varētu sasniegt 4780 latus, aģentūru LETA iepriekš informēja FM.

Jau ziņots, pērn novembrī valdība atbalstīja grozījumus noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa, pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka atlīdzību, kas paredzēja: valsts uzņēmumos ar apgrozījumu, kas pārsniedz 40 miljonus latu, valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi varēs saņemt atalgojumu arī par cita amata pildīšanu uzņēmumā. Šo iespēju izmantojušas kapitālsabiedrības "Latvijas Dzelzceļš", "Latvenergo" un "Latvijas Valsts meži" (LVM).

Savukārt Dombrovskis uzdeva Satiksmes ministrijai un Ekonomikas ministrijai izvērtēt, cik pamatota bijusi to kapitālsabiedrību "Latvijas Dzelzceļš" un "Latvenergo" valdes locekļu atalgojuma palielināšana. Viņš aicināja ministrijas šo jautājumu izvērtēt un nākt klajā ar sabalansētāku un piezemētāku risinājumu. Premjers arī vērsa uzmanību, ka Saeimā virzītais likumprojekts paredz krietni zemākus algu griestus, nekā pašreiz kapitāldaļu turētāji attiecīgajās kapitālsabiedrībās ir noteikuši.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais