Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Piešķir papildus 35 153 latus trihinelozes uzraudzībai

Nolūkā īstenot pastiprinātus trihinelozes uzraudzības pasākumus Zemkopības ministrijai (ZM) no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirs finansējumu 35 153 latu apjomā, paredz valdības pieņemtais rīkojuma projekts.

No šī finansējuma Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) tiks iedalīti 14 582 lati, savukārt "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam Bior" - 20 571 lats.

ZM slimības apkarošanas pasākumiem iepriekš bija pieprasījusi finansējumu 41 742 latu apjomā.

Kā norādīts ZM sagatavotajā ziņojumā, pastiprinātai trihinelozes ierobežošanas pasākumu īstenošanai 2012.gadā PVD papildus finansējums nepieciešams patoloģisko materiālu noņemšanas palīgmateriālu sagatavošanai, kā arī darbinieku komandējumu izdevumiem.

Savukārt valsts zinātniskajam institūtam "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts Bior" papildu līdzekļi nepieciešami mājas un meža cūku patoloģisko materiālu laboratoriski seroloģisko un parazitoloģisko izmeklējumu veikšanai.

Kā norāda ZM, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2011.gadā Latvijā starp cilvēkiem saslimšanas gadījumu skaits ar trihinelozi palielinājies par 400% un kopā valstī tika reģistrēti 63 saslimšanas gadījumi. Saslimšanas gadījumi ar trihinelozi pērn biežāk reģistrēti Daugavpilī un Daugavpils reģionā.

Savukārt 2012.gada pirmajos trīs mēnešos cilvēkiem konstatēti 24 saslimšanas gadījumi ar trihinelozi, kā arī ir 18 aizdomīgi saslimšanas gadījumi, kas vēl tiek izmeklēti.

Visi saslimušie cilvēki ar trihinelozi inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas. Lietojot uzturā cūkgaļu, kas iegūta privātā saimniecībā, nokaujot cūku savam patēriņam, inficējušies 9% cilvēku no visiem saslimušajiem, savukārt 7,5% cilvēku uzturā lietoja meža cūkas gaļu. Pārējie saslimušie cilvēki cūkgaļu un dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās.

Trihineloze ir infekcijas slimība, ko izraisa parazīts. Ar to iespējams inficēties, lietojot uzturā ar parazīta "Trichinella" kāpuriem inficētu, nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu mājas cūkas vai mežacūkas gaļu, kā arī citu pret trihinelozi uzņēmīgu medījamo dzīvnieku gaļu.

Trihinelozes klīniskā gaita ir ļoti atšķirīga - no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Vieglos saslimšanas gadījumos reti kad iespējams noteikt īsto iemeslu un trihineloze tiek diagnosticēta kā gripa vai kāda cita vīrusu slimība.