Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Trihineloze aktuāla arī šogad; ar trihinelozi visvairāk inficējušies Daugavpilī

"Inficēšanās ar trihinelozi joprojām aktuāla. Šā gada janvārī/martā valstī reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi ar trihinelozi. No visiem 24 inficēšanās gadījumiem - kopumā 19 - inficējušies Latgales reģionā - 14 saslimušie inficējušies Daugavpilī un 5 Daugavpils novadā", informē Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta Infekciju slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila.

Daktere Brila norāda, ka visi saslimušie ar trihinelozi inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas. 7 cilvēki inficējušies, lietojot uzturā cūkgaļu no privātsaimniecības, bet pārējie saslimušie dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās.

"Ar trihinelozi var inficēties ikviens, kurš lieto uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar trihinelām. Lai neapdraudētu savu un savu tuvinieku veselību, cilvēkam ir ļoti svarīgi apzināties - kur viņš iegādājas gaļu, vai gaļas izcelsme ir zināma, medījumu gaļa noteikti būtu jāpārbauda veterinārajā laboratorijā", skaidro Anita Brila.

A.Brila arī norāda, ka līdzšinējā pieredze, izmeklējot inficēšanās gadījumus ar trihinelozi, liecina, ka pārsvarā cilvēki uzturā lietojuši termiski nepietiekami apstrādātu gaļu.

Mediķi atgādina, ka ar trihinelozi cilvēks inficējas, ja tiek apēsta gaļa vai gaļas izstrādājums, kas satur dzīvotspējīgus trihinelu kāpurus, kas kuņģī, kuņģa sulas ietekmē atbrīvojas no saistaudu kapsulas, nonāk tievajās zarnās, un pēc 1 - 2 dienām no tiem izveidojas pieauguši tārpi. Pēc apaugļošanās mātītes dēj olas, no tām attīstās jauni kāpuri, kas cauri zarnu sieniņai nokļūst asinsritē, ar asinsplūsmu tiek iznēsāti pa visu organismu un lokalizējas muskulatūrā.

Pirmie inficēšanās simptomi - sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, caureja, kas var parādīties 2 - 3 dienas pēc inficēšanās. craksturīgie simptomi parasti parādās 8 - 15 dienu laikā pēc inficēšanās. Taču šis laiks var svārstīties pat no 5 - 45 dienām.

Simptomu parādīšanās, kā arī slimības smagums atkarīgs no tā, cik daudz trihinelu kāpuru nokļuvis organismā.

Trihinelozes klīniskā attīstība ir ļoti atšķirīga - no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai saslimšanai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kuriem vēlāk pievienojas slimības raksturīgākie simptomi - drudzis, sāpes muskuļos, plakstiņu un sejas tūska, acu gļotādas iekaisums, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās un sāpes elpojot, ja trihinelu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.

Vieglos saslimšanas gadījumos reti kad iespējams noteikt īsto iemeslu un tad trihineloze var tikt diagnosticēta kā gripa vai kāda cita vīrusu slimība.