Ķīna sākusi ekspansiju uz Tālajiem Austrumiem - Krievijas Federācijai būs jāatvadās no Habarovskas, Vladivostokas un Sahalīnas

© Scanpix

Ķīna, redzot Krievijas vājumu, oficiāli iesniegusi teritoriālās pretenzijas, uzskata Dmitrijs Černiševskis, vēsta dialog.ua.

Ķīna gatavojas atņemt savas teritorijas Krievijai, par to savā video “YouTube” platformā runāja pazīstamais krievu vēsturnieks Dmitrijs Černiševskis.

Ķīnas Tautas republikas varas iestādes nesen publicēja oficiālas ģeogrāfiskās kartes, kurās tika uzrādītas Krievijas Federācijas teritoriālās pretenzijas.

"Ķīna ir valsts, kurā kartes ir valsts skatījumu atspoguļojošs dokuments. Ja kartē ir teritoriālas pretenzijas, tad valsts tās pasludina. Krievija klusē… Kā Krievija var atbildēt uz Ķīnas pretenzijām? Domāju, ka, sekojot attēlam kartē, sekos robežsargu darbības, kas vienkārši ieņems šīs teritorijas bez iepriekšējas atļaujas," sacīja Černiševskis. Viņš atgādināja, ka 2004. gadā Krievijas diktators Vladimirs Putins, cenšoties uzlabot attiecības ar Ķīnu, atdeva savam austrumu kaimiņam ievērojamu daļu no Krievijas Federācijas teritorijām. Tad ĶTR tika piešķirta liela daļa no Lielās Usūrijas salas, kas iepriekš vairākus gadsimtus piederēja Krievijai. Pēdējos 19 gadus Ķīnai nav bijušas nekādas pretenzijas pret Krievijas Federāciju teritoriju ziņā. Tomēr pēdējā gada laikā viss ir mainījies.

"Kādu laiku valdīja uzskats, ka starp Krieviju un Ķīnu nav teritoriālu pretenziju. Tomēr, tiklīdz Krievijas armija parādīja savu vājumu, visi redzēja Putina Krievijas sapuvumu, un Ķīna nekavējoties atsāka savas pretenzijas. Un tas ir tikai sākums, šis ir pirmais mazais, klusais solis... Ir tiešs iemesls uzskatīt, ka Ķīna, kad tā uzskatīs par vajadzīgu, vienkārši denonsēs Aiguna un Tentsina 1859.-1860.gada miera līgumus,” sacīja vēsturnieks.

Viņš atgādināja, ka šo līgumu ietvaros Maskavai izdevās “atņemt” milzīgus Ķīnas gabalus, un, visticamāk, Pekina gatavojas šīs teritorijas atgūt.

"Ķīna noteikti izmantos "ziemeļu barbara" vājumu, par kādiem viņi uzskata Krieviju. Viņi atgūs savu - Blagoveščenskas apgabalu, Habarovskas apgabalu, Primorskas apgabalu un Sahalīnu... Gatavojieties, puiši, Krievija jūs nodos un pametīs... Vienīgā iespēja šiem reģioniem saglabāt neatkarību no Ķīnas ir Tālo Austrumu republiku atjaunošana un militāra līguma noslēgšana ar Japānu un ASV. Izvēle ir vienkārša - vai nu Ķīnas koncentrācijas nometne, vai arī no Krievijas neatkarīga Tālo Austrumu republika," sacīja Černiševskis.