Bārtā ūdens līmenis vietām cēlies par vairāk nekā diviem metriem

Aizvadītajā diennaktī Kurzemes upēs strauji palielinājies ūdens līmenis, Bārtā ceļoties par 199 līdz 228 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Kurzemes upēs ledus vietām pacelts, bet Bārtā nelielos posmos daudzviet ir notikušas ledus sakustēšanās, tāpēc upē izveidojušies vaļēji posmi un nelieli ledus sablīvējumi.

Hidrologi prognozē, ka Kurzemes upju straujākajos posmos tuvākajās dienās iespējama ledus sakustēšanās.

Kamēr Kurzemes upēs ūdens līmeņi aizvadītajā diennaktī paaugstinājās, tikmēr Daugavā, kā arī Lielupes un Gaujas lejtecēs ūdens līmeņi pazeminājās. Pārējās Latgales, Vidzemes un Zemgales upēs ūdens līmeņi paaugstinājās ar intensitāti trīs līdz 23 centimetriem.

Patlaban Latvijas upes pārsvarā klāj ledus sega, vietām ledus segā ir lāsmeņi, daudzviet zem ledus ir vižņi. Straujākos upes posmos ledus sega ir nepilna. Atkušņa ietekmē Latgales upēs uz ledus parādījušās sniegūdens lāmas, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes upēs - ūdens.

Nedēļas sākumā ledus biezums Daugavā Krievijas - Baltkrievijas teritorijā bija 28 līdz 51 centimetrs, posmā no Piedrujas līdz Pļaviņām - 28 līdz 55 centimetri, Gaujā - 41 līdz 55 centimetri, Lielupē - 31 līdz 45 centimetri, Ogres un Ventas lejtecēs - 51 centimetrs.

Tuvākajās dienās turpināsies upju noteces palielināšanās un ūdens līmeņu celšanās. Ūdens līmeņu celšanās upēs pārsvarā gaidāma līdz nedēļas baigām, Daugavā Latvijas teritorijā pat līdz marta pirmajām dienām. Turpmāk, gaisa temperatūrai pazeminoties, upju notece samazināsies.

Svarīgākais