Ukrainas kara 534. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:55]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:55 Ukraina nevēlas izmantot Krievijas teritorijā spārnotās raķetes, ko lūgusi Vācijai un ASV, sociālajā tīklā "X" paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Viņš uzsvēra, ka tālas darbības raķetes ir būtiskas, un sacīja, ka Ukraina lūgusi Vāciju un ASV nosūtīt tai raķetes pēc iespējas ātrāk. Kuleba apliecināja Berlīnei un Vašingtonai, ka raķetes tiks izmantotas tikai Ukrainas robežās.

"Jo lielāks ir raķešu darbības rādiuss, jo īsāks ir karš," norādīja Kuleba.

Ukraina cer saņemt no Vācijas raķetes "Taurus", kuru darbības rādiuss ir līdz 500 kilometru, un līdzīgas raķetes ATACMS no ASV.

Ukrainai ir vajadzīgi šādi ieroči, lai likvidētu Krievijas bāzes un apgādes līnijas tālu aiz frontes.

21:10 Ukrainas Aizsardzības spēki ziņo par šodien iznīcināto Krievijas iebrucēju ekipējumu.

"Dienas laikā aizsardzības spēku aviācija veica 1 triecienu ienaidnieka personāla, ieroču un militārās tehnikas koncentrācijas zonai. Tāpat mūsu aizstāvji iznīcināja 4 operatīvi taktiskā līmeņa izlūku bezpilota lidaparātus."

Turklāt Ukrainas raķešu karaspēka un artilērijas vienības dienas laikā trāpīja 1 ienaidnieka zenītraķešu sistēmai "Strela".

20:07 Ukrainas aizsardzības spēki veiksmīgi atvaira Krievijas iebrucēju uzbrukumus piecos virzienos. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

Dienas laikā notika 25 kaujas sadursmes.

Jo īpaši Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Sinkovkas un Ivanovkas apgabalā Harkovas apgabalā. Ienaidnieks veica gaisa triecienus Harkovas apgabala Kislovkas un Pervomaiskas rajonos. Vairāk nekā 15 ciemi tika pakļauti ienaidnieka artilērijas un mīnmetēju apšaudei, tostarp Kupjanska, Kurilovka, Kislovka, Kotļarovka, Tabaevka un Krahmalnoe Harkovas apgabalā.

19:29 Krievija piektdien piespriedusi aktīvistam Aleksandram Bahtinam sešu gadu cietumsodu par kara kritizēšanu, paziņojusi tiesību aizsardzības grupa un Bahtina sabiedrotie.

51 gadu vecais vides aktīvists un mūziķis tika apsūdzēts nepatiesas informācijas izplatīšanā par konfliktu Ukrainā.

Šāda apsūdzība jau vairākkārt ir izvirzīta krieviem, kuri kritizējuši Krievijas 2023.gada februārī sākto karu Ukrainā.

"Aleksandram piesprieda sešu gadu ieslodzījumu soda kolonijā," aģentūrai AFP pastāstīja Bahtina draugs Andrejs Ščetinins, kurš piedalījās tiesas sēdē, piebilstot, ka Aleksandram ieslodzījumā būs arī regulāri jākonsultējas ar psihiatru.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "OVD-Info" apstiprināja, ka Bahtins ticis notiesāts.

Bahtinam tika izvirzītas apsūdzības par trīs ierakstiem sociālajos medijos 2022.gada martā un aprīlī, kuros viņš Ukrainas konfliktā vainoja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Saskaņā ar "OVD-Info" datiem Krievijā par protestiem pret karu Ukrainā ir aizturēti aptuveni 20 000 cilvēku.

18:39 Vācijas Aizsardzības ministrijai un kanclera birojam it kā nekas nav zināms par iespējamo Vācijas tāla darbības rādiusa raķešu Taurus pārvietošanu uz Ukrainu tuvākajā laikā.

Kāda augsta ranga valdības amatpersona Vācijas tabloīdam Bild sacīja, ka "pašlaik lēmums netiek gatavots". Pēc izdevuma sarunbiedra teiktā, lai gan visas puses izdara spiedienu, lai pieņemtu lēmumu par raķetēm, "šobrīd nekas nenotiek".

10. augustā mediji rakstīja, ka Vācijas valdība drīzumā var paziņot par tāla darbības rādiusa raķešu nodošanu Kijevai, pieaugot spiedienam piegādāt šos ieročus.

17:42 Krievija izšāvuši četras virsskaņas raķetes "Kinžal" uz lidlauku Ukrainas rietumos, nogalinot vienu bērnu, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

"Viena raķete H-47 tika iznīcināta Kijivas apgabalā. Pārējās trāpīja netālu no lidlauka. Tika skartas civilās ēkas un infrastruktūra, un viena no raķetēm trāpīja dzīvojamā rajonā," paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Visintensīvākās kaujas starp Ukrainas bruņotajiem spēkiem un uzbrūkošo Krievijas karaspēku ir notikušas rūpnieciskajos valsts austrumos, taču Maskava neregulāri uzbrūk arī Rietumukrainas infrastruktūrai.

Prokuratūra paziņoja, ka raķetes trāpīja netālu no mājas Ivanofrankivskā. "Raķetes trāpīja teritorijā netālu no privātmājas Kolomijas rajonā, kur dzīvoja ģimene ar trim bērniem. Apšaudes rezultātā gāja bojā astoņus gadus vecs zēns," teikts prokuratūras paziņojumā.

Ukrainas Gaisa spēki paziņoja, ka Krievija raķetes izšāva no Tulas, kas atrodas aptuveni 180 kilometrus uz dienvidiem no Krievijas galvaspilsētas, un Ļipeckas, kas atrodas aptuveni 460 kilometrus no Maskavas.

17:00. Ukrainas karavīru precīzie triecieni krievu okupantiem Ukrainas dienvidos jūtami iedragājuši viņu loģistikas potenciālu, piektdien telemaratona ēterā sacīja Ukrainas dienvidu aizsardzības spēku preses centra vadītāja Natāliju Humeņuka. Būtiski ir sarucis šāviņu skaits, ko Krievijas karaspēks raida uz Dņepras labo krastu un Dņepras-Bugas līča pretējo krastu, sacīja amatpersonu. Ja agrāk tie bija 400-500 šāviņu, tad tagad diennaktī tiek izšauti līdz 300 šāviņu.

16:13. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien atlaidis amatpersonas, kas atbildīgas par iesaukšanu armijā valsts reģionos, kā iemeslu minot apsūdzības korupcijā, kas, pēc viņa teiktā, varētu būt pielīdzināmas valsts nodevībai.

15:16. Ukrainas karaspēks pretuzbrukuma gaitā spējis Krievijas armiju atspiest aizsardzības pozīcijās, un jau tas vien ir uzskatāms par brīnumu, atzina ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs brigādes ģenerālis Patriks Raiders.

14:16. Arī Lietuva ir nosūtījusi papildu spēkus uz Baltkrievijas robežu, norādīja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, atbildot uz jautājumu par Polijas paziņojumu, ka robežas ar Baltkrieviju drošības pastiprināšanai plānots dislocēt vēl 2000 karavīru.

13:11. Krievijas karaspēka piektdienas rītā veiktās apšaudes rezultātā Kijivā trīs vietās nokritušas raķešu atlūzas, pavēstīja mērs Vitālijs Kličko.Atlūzas nogāzušās galvaspilsētas Oboloņas rajonā. Nodarīti bojājumi privātmājas jumtam. Viena atlūza atrasta klajā laukā dārzu kooperatīvā. Vairākas raķetes atlūzas Oboloņā nogāzušās bērnu slimnīcas teritorijā. Ievainoto nav, sacīja mērs.

11:50. ASV 155 milimetru kalibra artilērijas šāviņu ražošanas apjomus palielinājušas teju divas reizes un ir apņēmušās ražošanas apjomus palielināt vēl vairāk, paziņoja Pentagona preses sekretārs Patriks Raiders.

Savienotās Valstis Ukrainai jau nosūtījušas vairāk nekā divus miljonus šādu šāviņu.

Vašingtona arī turpmāk sadarbosies ar Kijivu, nodrošinot tai ieročus un militāro tehniku, sacīja Raiders.

11:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 252 780 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

09:40. Naktī uz piektdienu Krievijā Maskavas apgabala Odincovā izraisījies liels ugunsgrēks, vēsta vietējie mediji.

Kā teikuši vietējie iedzīvotāji, pirms ugunsgrēka bija dzirdami sprādzieni. Platformā "Telegram" publicēti fotoattēli un video, kuros pie augstceltnēm redzams milzīgs dūmu mākonis un liesmu atblāzma.

Odincova atrodas uz rietumiem no Maskavas dažu kilometru attālumā no tās nomalēm. Aizdegusies noliktava, pavēstīja Ārkārtas situāciju ministrijas Galvenās pārvaldes Maskavas apgabala nodaļa. Liesmas pārņēmušas 2000 kvadrātmetru lielu platību.

08:00. Krievija piektdien palaida kosmosa zondi "Luna-25" uz Mēnesi, veicot pirmo šāda veida misiju 47 gadu laikā.

Nesējraķete "Sojuz" ar zondi startēja no jaunā Vostočnija kosmodroma Amūras apgabalā plkst.9.10 pēc vietējā laika (plkst.2.10 pēc Latvijas laika), un startu tiešraidē straumēja Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos".

Zonde dažas minūtes pēc nesējraķetes starta izgāja no Zemes atmosfēras, izdarot to paredzētajā laikā. "Palaišana bija veiksmīga," paziņoja "Roskosmos" vadītājs Jurijs Borisovs. Zonde nolaidīsies uz Mēness Dienvidpola, lai meklētu ūdeni un vāktu augsnes paraugus.

07:00. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ceturtdien lūdza ASV Kongresam vairāk nekā 13 miljardus ASV dolāru kā jaunus militāros izdevumus Ukrainai, minot nepieciešamību turpināt atbalstu šai valstij pēc "neizprovocētā" Krievijas iebrukuma.

Šis finansējums palīdzēs Ukrainai un citām ievainojamām valstīm, kuras "ietekmējis Krievijas neizprovocētais un brutālais iebrukums", teikts vēstulē, kuru Pārvaldības un budžeta biroja (OMB) direktore Šalanda Janga nosūtījusi Kongresa republikāņu vairākuma līderim Kevinam Makartijam un citiem kongresmeņiem.

Apmēram 10 miljardi dolāru no jaunā militārā finansējuma ir paredzēti vairākiem pasākumiem ar mērķi papildināt Aizsardzības ministrijas krājumus un paātrināt jauna aprīkojuma ražošanu.

"Prezidents ir apliecinājis, ka mēs atbalstīsim Ukrainu, kas aizsargā savu suverenitāti, cik ilgi vajadzēs," paziņoja Janga.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis meklē Oleksija Rezņikova aizvietotāju aizsardzības ministra amatā, esot vismaz divi kandidāti, vēsta pravda.com.ua. Pirmais ir Ukrainas vicepremjers Oleksandrs Kubrakovs, bet otrais - Ukrainas stratēģiskās rūpniecības ministrs Oleksandrs Kamišins.