Jaunākie kārtībnieki valstij izmaksās vairāk nekā miljonu latu

Valdība atbalsta Iekšlietu ministrijas ierosinājumu Valsts policijā (VP) izveidot jaunākā kārtībnieka amatu, tā aizpildot apmēram 130 brīvas darba vietas. Viens jaunākais kārtībnieks valstij gadā vidēji izmaksās apmēram 6156 latus.

Krīzes iespaidā un atalgojuma samazinājuma dēļ arvien vairāk policistu atvaļinās no dienesta VP. Tādēļ kā risinājumu, lai novērstu kadru trūkumu, līdz 2013. gada beigām ieviesīs jaunu amatu – jaunākais kārtībnieks.

Nodrošinās izaugsmi

Rīgas un Vidzemes reģiona VP darbinieki pozitīvi raugās uz iniciatīvu risināt brīvo vakanču jautājumu, tomēr ir skeptiski noskaņoti par apmācības ilgumu, norādot, ka būtiska ir konkurētspēja, personālam ir jābūt kvalificētam, bet jaunie kārtībnieki nespēs ātri reaģēt dažādās situācijās, arī attieksme varētu būt vieglprātīga. Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektore Līga Liepiņa uzskata, ka «labāk būtu nevis pieņemt jaunus kārtībniekus, kuriem tāpat nepieciešama apmācība un atalgojums, bet esošajiem darbiniekiem palielināt algas, tā noturot tos, kam ir pieredze un zināšanas». Rīgas Brasas iecirkņa priekšnieks Normunds Gailītis stāsta, ka jaunu darbinieku pieņemšana darbā ir kopējā kadru politika policijā. «Uzskatu, ka pieņemtais lēmums uzņemt jaunākos kārtībniekus ir pareizs, jo tā var nodrošināt profesionālo izaugsmi,» ir pārliecināts N. Gailītis.

6156 lati gadā

Jaunākajiem kārtībniekiem maksās minimālo atalgojumu pēc dienesta pakāpes. Paredzēts izsniegt bruto algu jeb atalgojumu pirms nodokļu nomaksāšanas – mēnesī vidēji 260 latus un

50 latu uzturdevas kompensāciju mēnesī (neapliek ar nodokļiem), informē VP Finanšu vadības biroja priekšniece Natālija Dorožko.

«Jaunākos kārtībniekus plānots pieņem, lai veiktu konkrētas policijas funkcijas konvoja dienestā Rīgā, tiesu un objektu apsardzē. Šīs ir elementāras kārtības sargājošās funkcijas, netiek runāts par izmeklēšanu vai patruļu policiju. Šī ir kā starta pozīcija, lai laika gaitā paaugstinātu savu dienesta pakāpi,» norāda VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava un papildina, ka jaunākos kārtībniekus paredzēts nodarbināt līdz 2013. gada 31. decembrim.

Lai gan kāds VP darbinieks nosūtījis Neatkarīgajai vēstuli, kurā kritizē jaunāko kārtībnieku ideju un jautā, kāpēc viņam neļauj turpat policijā piestrādāt, S. Pildava norāda – tas šķiet muļķīgi, ka kāds VP darbinieks, kuram ir maiņu darbs, gribētu piepelnīties kā jaunākais kārtībnieks par zemu atalgojumu.

Pašlaik konvoja dienestā trūkst 50, savukārt objektu apsardzē apmēram 86 cilvēku. Paredzēts uzņemt apmēram 130 jaunākos kārtībniekus. Gadā vienam jaunākajam kārtībniekam plānots izlietot vidēji 6156 latus, tas nozīmē, ka līdz 2013. gada 31. decembrim visi jaunākie kārtībnieki valstij izmaksās vairāk par miljonu latu.

Vai caurumu lāpīšana?

Valsts policijas koledžas direktors Artis Velšs uzskata, ka «šī sistēma daudziem rada nesapratni, jo izskatās, ka jaunākie kārtībnieki būs kā caurumu aizlāpīšana. Desmit dienu laikā jaunākos kārtībniekus nevar sagatavot darbam, tāpēc ir paredzēti šie desmit mēneši, lai apgūtu arodizglītību». Lai gan jaunāko kārtībnieku piesaista mācībām VP koledžā, tas neliedz arī citiem interesentiem iestāties koledžā. Mācību laikā var pārliecināties par cilvēka sagatavotību profesijai. Direktors norāda, ka koledžā ir augsta līmeņa disciplīna, tāpēc studentus stingri kontrolē.

12. klases skolēni Edvards Dunaiskis un Lauris Galsons, kas pabeiguši zemessargu mācības kursu «Atbalsts Valsts policijas darbam personu meklēšanas un sabiedriskās kārtības nodrošināšanas pasākumos», uzskata, koncepts ir laba iespēja, kā piesaistīt jauniešus policistu darbam. «Jaunāko kārtībnieku amats būtu noderīgs. Vidusskolēni izvēlas ļoti dažādas profesijas, bet tieši šajā jomā sāk trūkt darbinieku. Arī pārbaudes laiks ir būtisks, jo skolnieks var saprast un redzēt, vai patīk un izdodas konkrētā amata pienākumu veikšana,» norāda Lauris Galsons.

Jāatbilst prasībām

Par jaunākajiem kārtībniekiem aicina personas, kas atbilst visām prasībām dienestam policijā. Proti, personai jābūt Latvijas Republikas pilsonim, bez sodāmības par tīšu noziegumu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, rīcībspējīgai. Personai jābūt vecumā no 18 līdz 40 gadiem; ja persona ir vecāka par 40 gadiem, tad darba pieredze iekšlietu iestādē nevar būt mazāka par 10 gadiem. Personai jābūt vismaz vidējai izglītībai, jāprot latviešu valoda, lai tās prasme atbilstu profesionālo un amata pienākumu veikšanai, turklāt personai nav piemērots disciplinārsods – atvaļināšana no dienesta.

Mācības VP koledžā apmaksā no valsts budžeta, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem slēdz trīspusēju līgumu ar koledžu, jaunāko kārtībnieku un Valsts policiju.

Svarīgākais