Policija: Bērni aizvien visvairāk cieš vietā, kur tiem būtu jājūtas visdrošāk – mājās

© Depositphotos

Atsaucoties uz pagājušā gada Valsts policijas datu analīzi, vēl aizvien varam droši apgalvot, ka bērni aizvien visvairāk cieš vietā, kur tiem būtu jājūtas visdrošāk – mājās. Mēs apzināmies, ka apkopotie dati ir tikai aisberga redzamā daļa, kuru policijai ir izdevies piefiksēt un attiecīgi rīkoties. Arī šiem noziegumiem “patīk klusums” un daudzi no vardarbībā cietušajiem ir gatavi runāt par notikušo tikai pieaugušā vecumā pēc daudziem gadiem, secina policija.

Centrālās statistikas pārvalde nesen veiktajā pētījumā “Bērni Latvijā” noskaidroja, ka Latvijā vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāji bērnībā ir saskārušies ar vardarbību. Savukārt pēc Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm bērnībā piedzīvotā vardarbība ietekmē bērna veselību un labsajūtu visā dzīves laikā. Cilvēkiem, kuri bērnībā ir pieredzējuši vardarbību, arī turpmākajā dzīvē ir augstāks risks kļūt par vardarbības upuriem vai arī pašiem kļūt par varmākām, tādējādi bērnības vardarbības pieredzi nododot nākamām paaudzēm.
Pagājušajā gadā Latvijā ir cietuši 585 (+50;+8,4 %) bērni. Pieaudzis tādu gadījumu skaits kā: cietsirdība un vardarbība pret nepilngadīgo - 113 (+14;+14,1 %); mantiskie noziegumi - 67 (+11;+19,6%) un nodarījumi pret dzīvību un veselību - 65 (+8; 14%).
Savukārt nedaudz krities pret tikumību un dzimumneaizskaramību reģistrēto gadījumu skaits - 294 (-3;-1%).
Runājot par piefiksētajām vietām, kur visvairāk cietuši bērni, līderos jau vairākus gadus ir bērna mājvieta 171 (+12), pilsētvidē 92 (-43), mācību iestādē 2 (-9) un interneta vidē 32 (+7).

Latvijā

Šā gada 17. septembrī Augšdaugavas novada, Kalkūnes pagastā dega vieglā automašīna “BMW X5”. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas, veicot operatīvos pasākumus, aizturēja 1973. un 1986. gadā dzimušos vīriešus par ļaunprātīgu automašīnas aizdedzināšanu. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana, informē Valsts policija.