Ukrainas kara 912. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:04]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 24. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:04. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Oleksandrs Sirskis piešķīris apbalvojumus gaisa desanta karavīriem, kas karo Kurskas apgabalā, Krievijā, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

Sarunā ar desantniekiem viņš uzsvēra Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa uzbrukuma spēku brigāžu nozīmīgo lomu uzbrukuma un ofensīvas operāciju veikšanā, kā arī uzsvēra Kurskas operācijas nozīmi ukraiņiem un starptautiskajai sabiedrībai.

20:09. Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte vizītē Kijivā paziņojusi par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai, kas ietvers pretgaisa aizsardzības sistēmas un citu aprīkojumu.

Šimonīte ar šādu paziņojumu nāca klajā preses konferencē Kijivā, kurā piedalījās Ukrainas un Polijas prezidenti Volodimirs Zelenskis un Andžejs Duda.

Šimonītes uzsvēra, ka Lietuvas nostāja karā ir skaidra un vienkārša: Ukrainai ir jāuzvar, Krievijai ir jāzaudē.

19:11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, prseses konferencē Kijivā atklājis daļu no Kurskas operācijas mērķiem.

"Šī operācija ir devusi vairākus rezultātus, bet es nevaru runāt par visiem. Pirmkārt, karagūstekņu apmaiņas fonds. Par to mēs varam runāt atklāti. Tas tiek papildināts, kas ir labi.

Otrkārt, uzsākot profilaktisko triecienu, mums ir izdevies apturēt Krievijas operāciju ziemeļos. Mēs esam novērsuši daļas Sumi apgabala ielenkšanu un Krievijas plānus ieņemt reģiona galvaspilsētu," paziņoja prezidents.

18:03. Latvija un Ukraina parakstījušas saprašanās memorandu par kiberdrošību, kas veidos juridisko ietvaru sadarbībai un nodrošinās tehnisko un cilvēkresursu izmantošanu šajā jomā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Memorands veicināšot informācijas apmaiņu starp Latviju un Ukrainu par dažādiem kiberdraudiem, kā arī tiks veidoti divpusējie komunikācijas kanāli ar mērķi uzlabot ziņošanu par kiberincidentiem un pieredzes un pozitīvo piemēru apmaiņū.

17:04. Ukraina un Krievija apmainījušās ar karagūstekņiem, sestdien paziņojušas abas valstis.

Ukraina atbrīvojusi 115 sagūstītus Krievijas karavīrus un arī Krievija atbrīvojusi 115 sagūstītus Ukrainas karavīrus.

Abas valstis izteica pateicību Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kas palīdzēja vienoties par gūstekņu apmaiņu.

16:05. Krievijas uzbrukumā Kostjantiņivkā, Ukrainas Doneckas apgabalā, sestdien nogalināti pieci cilvēki un pieci ievainoti, paziņojusi Ukrainas ģenerālprokuratūra.

Krievijas armija ar artilēriju apšaudīja pilsētas centru. Nogalināti trīs vīrieši un divas sievietes. Apgabala vadība aicinājusi pilsētas iedzīvotājus evakuēties.

15:04. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien parakstījis likumu, kas aizliedz ar Krieviju saistīto reliģisko organizāciju darbību un kas pazīstams kā Maskavas baznīcas aizliegums.

Ukrainas parlaments likumprojektu apstiprināja 20.augustā.

Zelenskis, parakstot likumprojektu Ukrainas Neatkarības dienā, sacīja, ka šis solis stiprinās Ukrainas neatkarību, un piebilda, ka Ukrainas pareizticīgā baznīca šodien sper soli ceļā uz atbrīvošanos no Maskavas velniem.

14:06. Ukrainas armija sestdien ar droniem uzbrukusi munīcijas noliktavai Krievijas Voroņežas apgabalā, ziņo mediji. Noliktavā izcēlās ugunsgrēks un sprādzieni.

Voroņežas apgabala gubernators Aleksandrs Gusevs nepieminēja munīcijas noliktavu, bet izsludināja ārkārtējo stāvokli trīs ciematos saistībā ar ugunsgrēku un sprādzieniem. Viņš paziņoja, ka ievainotas divas sievietes, no kurām viena hospitalizēta. Evakuēti aptuveni 200 cilvēki, paziņoja Gusevs.

13:15. Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai arī 2025. gadā, tāpat kā šogad, piešķirs 20 miljonus eiro, stiprinot Ukrainas bezpilota lidaparātu spējas.

To savam Ukrainas kolēģim Rustemam Umerovam piektdien Kijivā pavēstījis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P), aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Sprūds un Umerovs arī pārrunāja neseno vienošanos starp abām valstīm par Ukrainas karavīru apmācību dronu pilotu programmā. Pirmie Ukrainas dronu piloti jau uzsākuši apmācības Latvijā.

12:06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 606 490 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

11:12. Ukrainas armija turpina virzīties uz priekšu Krievijas Kurskas apgabala Sudžas rajonā, secinājusi ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

ISW ziņoja, ka 22.augustā publiskotie ģeolokācijas dati liecina, ka Ukrainas spēki turpina nelielu virzību uz priekšu uz austrumiem no Sudžas.

Krievijas militārie blogeri ziņoja, ka Ukrainas spēki pavirzījušies uz priekšu arī uz ziemeļaustrumiem no Sudžas gar šoseju R-200 Sudža-Suhodolovku.

10:26. Krievijas lidmašīna naktī no 23. uz 24. augustu palaida četras spārnotās raķetes Kh-22 uz Ukrainai piederošo Zmijni (Čūsku) salu Melnajā jūrā, vēstīts Ukrainas aizsardzības spēku paziņojumā.

Krievi arī nometuši vadāmās aviācijas bumbas Hersonas apgabalā. Paziņojumā nav minētas nekādas Krievijas uzbrukumu sekas.

09:32. Krievijas spēki pagājušajā diennaktī veikuši 87 uzbrukumus 13 hromadām Sumi apgabalā, ievainojot četrus civiliedzīvotājus, paziņojusi Sumu apgabala militārā pārvalde. Kopumā reģistrēti 265 sprādzieni.

08:30. ASV prezidents Džo Baidens piektdien sarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņoja, ka Vašingtona sniegs jaunu militāro palīdzību Kijivai.

"Es lepojos ar to, ka mēs šodien paziņosim par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai," sacīja Baidens, konkrēti neminot šīs palīdzības vērtību.

"Pakete ietver pretgaisa aizsardzības raķetes, lai aizsargātu Ukrainas kritisko infrastruktūru; pretdronu aprīkojumu un pretbruņu raķetes, lai aizstāvētos pret Krievijas taktikas attīstību kaujas laukā; un munīciju kareivjiem frontē un mobilās raķešu sistēmas, kas viņus aizsargā," teica Baidens.

00:10. Ukrainas nacionālā elektroenerģijas uzņēmuma "Ukrenergo" remontdarbu brigādes ir atjaunojušas uzticamu elektroapgādi Zaporižjas atomelektrostacijai, atjaunojot bojāto augstsprieguma līniju ekspluatācijā, vēsta uzņēmuma preses dienests.

"Pateicoties Ukrenergo remontdarbu brigādes pūlēm, elektrostacijas elektroapgādes drošums ir atbilstošā līmenī," norāda uzņēmums.

Zaporižjas atomelektrostacija atkal bija uz strāvas padeves sliekšņa, jo tika atkārtoti sabojāta ārējā gaisvadu līnija, kas nodrošināja elektroenerģiju stacijas vajadzībām.

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais