Ievainotais Latvijas kareivis no Ukrainas nogādāts drošībā; personīgos datus aizliegts publicēt

© no personīgā arhīva

Pagājušajā nedēļā sociālo mediju lietotāju redzeslokā nonāca kāds ieraksts ar aicinājumu palīdzēt no Ukrainas uz mājām Latvijā pārvests ievainotu brīvprātīgo karavīru. Drīz pēc tam biedrības “Mūsu ligzda” pārstāves devās ceļā, lai mūsu valsts pilsoni pārvestu mājās. To laiku aktīvā saziņā ar viņiem bija arī raidījums “360TV Ziņneši” un žurnāliste Santa Ādamsone. Ievainotais karavīrs ar brīvprātīgajām veiksmīgi ieradušies Latvijā.

Raidījumam Ārlietu ministrija norāda, ka pagājušā un šī gada laikā braucienus uz Ukrainu reģistrējušas 40 personas. Šiem braucieniem gan mērķi nav zināmi, taču parasti Ukrainā Latvijas pilsoņi reģistrējas īslaicīgiem ceļojumiem. Tie Latvijas valstspiederīgie, kuri karo Ukrainas spēkos, vēstniecībā pārsvarā vēršas, lai kārtotu jautājumus ar dažādiem dokumentiem. Pēc palīdzības pagājušā gada rudenī vērsās arī kareivja no Latvijas tuvinieki. Brīvprātīgais karā Ukrainā mira.

Biedrība “Mūsu ligzda” pirms vairākām dienām saņēma lūgumu palīdzēt - atvest mājās vīrieti no Latvijas, kurš kā brīvprātīgais karo Ukrainā. Bija skaidrs, ka ceļā uz Ukrainu jādodas. Biedrības konts bijis patukšs, naudas knapi pieticis degvielai, tāpēc steigšus lūgts sabiedrības atbalsts. Ievainotais karavīrs ar segvārdu “Kaķis” atradās Harkivā. Kā skaidro biedrības vadītāja Raina Boguža:

“Mums ir maldinošs priekštats, ka Ukrainas karavīri saņem milzīgus atalgojumus. Diemžēl tas tā nav.”

Lai Rainai nebūtu jādodas bīstamajā zonā Harkivā, “Kaķis” viņas sagaidīja tuvāk Polijas robežai - Ļvivā. Kopš biedrība saņēma lūgumu pēc palīdzības līdz ieradušies atpakaļ Latvijā, pagāja vien 72 stundas.

“Kontūzijas sekas ir manāmas. Viņš iepriekš uz jautājumu - vai tu spēj kontrolēt šo te brīdi - vai tev nāk lēkme virsū vai trauksme, viņš atbildēja, ka jā, ka viņš to jūt. Tad arī lieto pastiprināti medikamentus. Bijām par diezgan daudz ko padomājušas. Mēs pat mašīnu izvēlējāmies tādu, lai mašīnā nebūtu aizmugurējo durvju, ja gadījumā kas.”

26 gadus vecais vīrietis Ukrainā karoja jau no paša sākuma. Arī ziņneši ar viņu sazinājās. “Kaķim” gan svarīgi bija palikt anonīmam.

“Manu seju un personīgos datus nevar publicēt drošības apsvērumu dēļ, jo ir bijis, ka raksta, zvana un izsaka draudus.”

“Kaķis” sarakstē arī īsi pastāsta par to, kas notika un kā šobrīd jūtas.

“Sēžot ierakumos, pa mūsu pozīcijām tika raidīti vairāki šāvieni no tanka, un visi bija tiešie trāpījumi pa mūsu pozīcijām. Veselības stāvoklis pagaidām ir ciešams. Varētu teikt - normāls, bet ar vairākām kontūzijām. Es vairs nedzirdu ar kreiso ausi, nervu sasprindzinājums, uznāk lēkmes. Rehabilitācija būs aptuveni 3-4 mēnešus.”

Biedrībai “Mūsu ligzda” šāds gadījums, kad mājās jāpārved ievainots karavīrs, bijis pirmo reizi. Tas bijis liels kopdarbs - iesaistījušās arī līdzīgas organizācijas, kas darbojas Ukrainā. Bet braucieni uz Ukrainu biedrībai nu jau ir ikdiena. Rainai pašai ar Ukrainu ir gan radniecīgas, gan draudzīgas saites. Raina uz Ukrainu dodas regulāri - lai sniegtu palīdzību gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem. Tas ir arī dažāds materiālais atbalsts. Arī šobrīd viņas kabinetā stāv kaste ar zeķēm, kuras nonāks gan pie bērniem, gan pieaugušajiem. Vāc arī ziedojumus dronu detaļām Dņiprā. Jāpiemin, ka pagājušā gada sākumā par nozīmīgo pilsonisko iniciatīvu un pašaizliedzību, palīdzot Ukrainai un ukraiņu bēgļiem Latvijā, Raina Boguža tika iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.