Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Beidzot plānots atcelt obligāto prasību lietot sejas maskas veselības aprūpes iestādēs

© Vladislavs Proškins/F64

Rītdien, 9. maijā, Ministru kabineta sēdē lems par iespēju atcelt obligāto prasību lietot sejas maskas veselības aprūpes iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Vienlaicīgi plānots saglabāt iestādēm iespēju noteikt nepieciešamību lietot sejas maskas atbilstoši aktuālajai epidemioloģiskajai situācijai reģionā, liecina valdības sēdē iesniegtie dokumeneti.

Šobrīd regulējums nosaka, ka, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus gan darbiniekiem, gan pacientiem/apmeklētājiem ir jālieto sejas maskas.
Spēkā esošais regulējums nosaka, lai saņemtu sociālās aprūpes pakalpojumus, nepieciešams uzrādīt vakcinācijas/pārslimošanas sertifikātu vai negatīvus Covid-19 testa rezultātus, kas ir pretrunā ar valstī noteiktajiem testēšanas algoritmiem. Jaunā testēšanas kārtība, kas stājusies spēkā 2022. gada 22. novembrī paredz, ka pamatā testēšanai tiek izmantoti profesionālie antigēna testi, kurus veic medicīnas darbinieks ārstniecības iestādē vai laboratorijā, bet laboratoriskā izmeklēšana jeb SARS-CoV-2 vīrusa RNS noteikšanas tests  tiks veikts noteiktos gadījumos, turklāt Covid-19 antigēna tests netiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem, līdz ar ko var rasties situācijas, kad pacientam (bez simptomiem) tiek liegta iespēja saņemt pakalpojumu.

Saskaņā ar likumprojekta anotāciju, pašlaik ir uzlabojusies epidemioloģiskā situācija valstī un pasaulē. Pēdējā laikā vairs nav novērojami uzliesmojumi ar ļoti lielu Covid-19 infiēto skaitu, kā arī Covid-19 saslimšana (vairumā gadījumu) norit vieglā formā un slimnīcās nonāk mazāks skaits pacientu ar pamatdiagnozi Covid-19. Tādēļ Covid-19 vairs nerada tik augstu risku veselības aprūpes sistēmai kā tas bija agrāk un šobrīd Covid-19 ir pielīdzināma citām cirkulējošām respiratorām infekcijām, piemēram, sezonālajai gripai.

Tādēļ arī Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumi ir jāpielīdzina citiem respiratoro infekciju ierobežojošiem pasākumiem, tai skaitā regulējums sejas masku lietošanai. Citas specifiskas prasības saistībā ar Covid-19 prasa ilgstošāku izvērtēšanu un normu pārcelšanu atbilstoši to specifikai uz citiem normatīvajiem aktiem.

Ņemot vērā citu ES valstu pieredzi sejas masku lietošanas atcelšanai, kā arī ņemot vērā, ka tiek prognozēts Covid-19 izplatības riska turpmāks samazinājums, ir nepieciešams lemt par sejas masku lietošanas atcelšanu ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs.