No ES valstīm Latvijas iedzīvotāji ir visvairāk nepamierināti ar valdības darbu Covid-19 pandēmijas apkarošanā

No Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm Latvijas iedzīvotāji ir visvairāk nepamierināti ar valdības īstenotajiem pasākumiem Covid-19 pandēmijas apkarošanai, liecina jaunākā "Eurobarometer" aptauja, kas veikta šī gada pavasarī, bet publicēta septembrī.

Latvijā tikai 35% iedzīvotāju apmierina valdības darbs, apkarojot koronavīrusa pandēmiju, kamēr 64% aptaujāto nav bijuši apmierināti.

Kritiski savu valstu valdību darbu pandēmijā vērtējuši arī Slovākijas iedzīvotāji, kur ar to apmierināti ir vien 36% iedzīvotāju, Slovēnijā - 38%, Spānijā - 39%, un Čehijā - 41%.

Savukārt valdības darbs cīņā pret Covid-19 visatzinīgāk novērtēts Dānijā, kur to pozitīvi vērtējuši 85% aptaujāto, Luksemburgā - 84%, Nīderlandē - 74%, Somijā - 73%, un Maltā - 69%.

ES vidēji nacionālo valdību darbu pandēmijas apkarošanā pozitīvi novērtējuši 53% aptaujāto, bet negatīvi - 46%. Igaunijā valdības darbu pozitīvi novērtējis 61% iedzīvotāju, bet Lietuvā - 56%.

Latvijas iedzīvotāji arī bijuši manāmi skeptiskāki, vērtējot ES rīcību Covid-19 pandēmijas laikā - ja vidēji Eiropā ES lēmumiem pandēmijā uzticējušies 65% aptaujāto, tad Latvijā - 58%.

Tajā pat laikā no Latvijas iedzīvotāju atbildēm izrietējis, ka viņiem ar Covid-19 ierobežojumiem bijis daudz vieglāk sadzīvot nekā vidēji citās ES valstīs. Latvijā 42% aptaujāto teikuši, ka viņiem ar ierobežojumiem sadzīvot bijis viegli vai pavisam viegli, 33% snieguši neitrālu atbildi, bet 25% teikuši, ka tas esot grūti vai ļoti grūti. Salīdzinoši ES vidēji sadzīvošanu ar ierobežojumiem kā vieglu novērtējuši 35%, bet kā grūtu - arī 35% aptaujāto.

Lūgti prognozēt, kad ekonomika atgūsies no Covid-19 krīzes, Latvijas iedzīvotāji bijuši skeptiskāki nekā ES vidēji. Latvijā 5% un ES 6% aptaujāto norādījuši, ka ekonomika jau ir atguvusies vai atkopsies šī gada laikā, 13% Latvijā un 23% ES prognozējuši tās atkopšanos nākamgad, 61% Latvijā un 60% ES prognozējuši ekonomikas atkopšanos 2023.gadā vai vēlāk, bet 19% Latvijā un 8% ES izteikušies, ka tas nenotikšot nekad.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".