Jūrmalā glābēji ziemas sezonā strādās astoņas stundas dienā

Jūrmalas pludmales glābšanas stacijas pārgājušas uz ziemas darba režīmu un strādā no pulksten 9 līdz 17 ik dienas, gādājot par drošību peldvietās un uz ūdens arī tad, kad vasaras atpūtas sezona ir beigusies.

"Pašlaik paralēli pludmales uzraudzībai glābēji sakārto inventāru un trenējas, gatavojoties nākamajai peldsezonai,” informē SIA „Jūrmalas ātrā palīdzība” valdes priekšsēdētājs Uldis Ciekurs. „Četras reizes mēnesī glābējiem ir treniņmācības baseinā, bet martā viņi visi no jauna izies sertifikāciju, pārbaudījumos apliecinot savu peldēšanas māku un izpildot pirmās palīdzības sniegšanas testu.”

Katrā no Jūrmalas pludmales glābšanas stacijām ir sava specifika. PSIA „Jūrmalas ātrā palīdzība” glābšanas stacijas „Bulduri” apkalpotā teritorija ir viena no apmeklētākajām peldvietām Jūrmalā. Peldsezonas laikā Bulduru glābēji pieņēma visvairāk izsaukumu salīdzinājumā ar pārējām glābšanas stacijām Jūrmalā. Lielākā daļa izsaukumu tika pieņemti saulainās dienās. Tomēr nav trūkuši izsaukumu arī apmākušās dienās.

Visbiežāk ir nācies sniegt medicīnisko palīdzību, kad kādam atpūtniekam radušās veselības problēmas. Ar glābēju palīdzību atrasti 24 noklīduši bērni. Nācies aizrādīt katamarānu īrniekiem un peldētājiem, kas aizpeldējuši pārāk tālu no krasta. Ir bijusi vajadzība pat sniegt palīdzību šādos gadījumos. Tie, kas pārkāpj peldvietas noteikumus, brīdināti. Bijuši izsaukumi arī ārpus glābšanas stacijas zonas.

Glābšanas stacijas „Bulduri” vadītājs Kaspars Kalsons aizvadīto sezonu raksturo kā vidēji mierīgu. Salīdzinājumā ar iepriekšējām sezonām šogad ir samazinājies insektu kodumu skaits, bet ir palielinājies traumu skaits, cilvēkiem aktīvi atpūšoties, sportojot. K. Kalsons par visgrūtāko dienu aizvadītajā sezonā uzskata dienu, kad pludmalē bija pazuduši vairāki bērni vienlaikus. Šos bērnus atrast bijis sarežģīti, jo ģimenes bija no ārvalstīm un glābējiem ar bērniem nebija iespējams sazināties valodā, kādu mazie saprot.

Sarežģīti ir bijuši ārkārtas gadījumi ārpus glābšanas stacijas teritorijas: kuteris ar tehniskām problēmām, uz kura atradās četri pieaugušie un divi bērni, apgāzies sporta katamarāns un uz sēkļa uzskrējusi jahta.

Glābšanas stacijā „Bulduri” strādā trīs starptautiski sertificēti glābēji, no kuriem viens ir instruktors. Divi glābēji ir profesionāli peldētāji, kuri glābēju peldēšanas treniņos sasniedz labākos rezultātus. Glābšanas stacija „Bulduri” glābēju vidējais vecums ir 23 gadi. Lai arī darbinieki ir jauni, tomēr pieredzes viņiem netrūkst, jo glābšanas dienestā strādā jau vairākus gadus.

Glābšanas stacija ir aprīkota ar glābšanas laivu, aptieciņu, nestuvēm, pludiņiem, telefonu, tālskati, drošības karogiem, skaļruni, formām un daudz ko citu. Peldvieta ir norobežota ar bojām. Pretī glābšanas stacijai sezonas laikā bija izveidots laivas izejas koridors jūrā. Bulduru peldvietā ir divas zonas – mierīgās un aktīvās atpūtas zona.

Latvijā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piekāpsies pedagogu algu pieaugumam par 2,6%, ja būs skaidrība par tālāko algu grafika izpildi, žurnālistiem pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Svarīgākais