Viņķele: Nekas neļauj ar pārliecību teikt, ka vīruss Latvijā apturēts

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Lai gan Latvijā vismaz pagaidām nav vērojams tik dramatisks koronavīrusa Covid-19 saslimušo skaita pieaugums kā atsevišķās Eiropas valstīs, tomēr veselības ministre Ilze Viņķele uzsver, ka nekas neļauj ar pārliecību teikts, ka vīruss šobrīd šeit būtu apturēts.

"Salīdzinoši neliels Covid19 pozitīvo skaita pieaugums, 5 smagi pacienti slimnīcā, tiesības valdībai lemt par īsāku termiņu ierobežojumiem, skaists laiks, Lieldienas - NEKAS no šī pagaidām neļauj ar pārliecību teikt, ka vīruss Latvijā apturēts," mikroblogošanas vietnē twitter uzsver ministre.

Viņa arī atgādina, ka visiem joprojām der atcerēties par drošības pasākumiem, kas ieviesti vīrusa izplatības ierobežošanai, piemēram, sociālā distancēšanās, roku mazgāšana, biežāka uzturēšanās mājās.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs šodien norādīja, ka saglabājot stingru monitoringu, Latvijā varētu domāt par konkrētu drošības pasākumu mīkstināšanu.

Vienlaikus epidemiologs atzina, ka drošības pasākumu mīkstināšana nenozīmētu ārkārtējās situācijas atcelšanu. Vaicāts par tās potenciālo pagarināšanu, Perevoščikovs sacīja, ka, viņaprāt, "tā būtu jāturpina vismaz trīs nedēļas".

Mums bija laiks sagatavot veselības aprūpes sistēmu Covid-19, pauda Perevoščikovs, skaidrojot, ka patlaban ir ieviesti attiecīgie drošības pasākumi, lai tādējādi kontrolētu infekcijas izplatīšanos veselības aprūpes iestādēs. Piemēram, individuālie aizsardzības līdzekļi slimnīcās ir pieejamāki nekā iepriekš, viņš teica.

Pie minētā secinājuma epidemiologs nonācis, jo pagājušajā nedēļā novērots saslimušo skaita sarukums. SPKC informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā tika konstatēti 187 jauni saslimšanas gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš - 217.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais