Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Krīze negatīvi ietekmē arī piena ražošanu un pārstrādi

© Anita Vaivode/F64

Krīze negatīvi ietekmē arī piena ražošanu un pārstrādi, atzina Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijā.

Asociācijā norādīja, ka aprīļa sākumā piena iepirkuma cena samazinājusies par 10-15% salīdzinājumā ar marta sākumu, kā arī Latvijas piena pārstrādātāju eksporta apmērs krasi sarūk.

"Izskatās, ka pasaules, Eiropas Savienības un Latvijas līmenī visā krīzes situācijā atkal tiks ierauti piena ražotāji, kas cieta jau 2014.gada Krievijas embargo rezultātā un vairākus gadus nespēja atgūties. Tikai pēdējo trīs gadu laikā situācija kaut cik nostabilizējās un atkal tā kļūst nestabila, un piena ražotājus māc bažas, ka krīze piena nozarē varētu atkārtoties un būt smagāka kā pēc Krievijas embargo sankcijām," pauda asociācijā.

Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas izpilddirektors Kaspars Melnis atzīmēja, ka piena saimniecības laukos nodarbina lielu cilvēku skaitu. Vienlaikus saimniecības ieguldījušas investīcijas modernizācijā, lielai daļai ir kredītu slogs, kā arī liela daļa ar mīnusiem pārdzīvoja 2014.gada krīzi.

"Izskatās, ka tuvojas otrais vilnis un ceram, ka tas neparaus zem ūdens vēl kādas saimniecības. Jau tagad redzams, ka turpinās slaucamo govju skaita lejupslīde, kaut arī ražība palielinās, tomēr tie ir indikatori, kas liek mums apzināties, ka situācija mainās," sacīja Melnis.

Pēc viņa teiktā, valsts līmenī jāizstrādā plāns, kā Latvijā noturēt vēl ražojošās zemnieku saimniecības, kas spēj nodrošināt darbavietas un dod pienesumu tautsaimniecībai un budžetam. "Krīze jau ir, jautājums tikai, cik smaga un ilga tā būs! Šis ir īstais brīdis, lai ieviestu samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi arī pienam, gaļai, maizei un olām," aicināja Melnis.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks minēja, ka Latvijā vidēji dienā pārdod 2680 tonnu piena. No šī apmēra tikai 900 tonnu jeb 33% izmanto piena produktu ražošanai vietējā tirgus vajadzībām, vēl 1000 tonnu pārstrādā eksporta tirgus nodrošināšanai, bet 780 tonnu pārdod ārpus Latvijas.

Pēc Šolka teiktā, ir ļoti svarīgi izdarīt visu iespējamo, lai piena nozare šo krīzi pārvarētu ar salīdzinoši mazākiem zaudējumiem. Šajā situācijā piena ražošanas apmērs praktiski nesamazinās, kamēr piena produktu patēriņš pasaulē samazinās. Rezultātā tiek saražots vairāk svaigpiena, nekā patērēts. Lielākie piena pārstrādes uzņēmumi lieko pienu šajā situācijā pārstrādā sausajā vājpienā un sviestā, kas ir Eiropas Savienības intervences produkti.

Vienlaikus viņš piebilda, ka intervences iepirkuma cenas ir salīdzinoši zemas. Ražojot tikai intervences produktus, piena cena nepārsniegtu 190 eiro tonnā. Tā kā ar piena produktu eksportu patlaban nevar rēķināties, ir iespēja tos pārdot vietējā tirgū, tāpēc būtu jāveicina vietējo piena produktu noiets.

"Vairāk nekā 500 tonnu piena dienā dažādu piena produktu veidā tiek pārdotas mūsu Latvijas veikalos, kas ir ievesti no citām valstīm. Latvijas piena pārstrāde varētu pilnībā nodrošināt visu Latvijas piena produktu patēriņa apmēru. Izskatās, ka ir pienācis brīdis arī mūsu mazumtirgotājiem kā ķēdes pēdējam posmam pārskatīt savas iespējas produktu plaukta cenas veidošanas politikā un padarīt vismaz ikdienas piena produktus lētākus un attiecīgi pieejamākus," pauda Šolks.

Pēc viņa sacītā, iepriekš minētie pasākumi ļautu piena pārstrādātājiem palielināt ražošanas apmēru un dotu iespēju samaksāt salīdzinoši vairāk vietējiem piena ražotājiem. "Šajā brīdī aicinu visus sadarboties, būt radošiem, rīkoties saprātīgi, lai kopā pārvarētu šo krīzi!," rosināja Šolks.

Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija apvieno lauksaimniecības nozares statūtsabiedrību saimniecības, lai koordinētu asociācijas biedru savstarpējo darbību kopīgo interešu aizstāvēšanai, sekmētu lauksaimniecības nozares ražotspēju un konkurētspēju, kā arī lai pārstāvētu asociācijas intereses valsts pārvaldes institūcijās un sadarbotos ar citām organizācijām, kuru darbība ietekmē asociācijas biedru intereses.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienība apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.