Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Moneyval" novērtējums apliecina finanšu sistēmas "kapitālā remonta" jēgu, uzskata Kariņš

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" novērtējums apliecina finanšu sistēmas veiktā "kapitālā remonta" jēgu, trešdien mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc viņa teiktā, "Moneyval" ziņojums skaidri parāda, ka no finanšu sistēmas "kapitālā remonta" bijusi ne tikai jēga, bet arī rezultāts.

""Moneyval" vērtējumā Latvija atbilst visām prasībām. Ja 2018.gadā bija trūkumi, tad jaunajā novērtējumā tie ir novērsti un veikti uzlabojumi. Tas apliecina valsts spēju rīkoties, nospraust mērķi un sadarboties tā sasniegšanā," uzsvēra premjers.

Vienlaikus Kariņš piebilda, ka "Moneyval" ziņojums nav gala novērtējums Latvijas finanšu sistēmai, jo vēl ir jāsagaida Finanšu darījumu darba grupas ziņojums šā gada februāri, kad taps zināms, vai Latvija tiek iekļauta tā dēvētajā valstu pelēkajā sarakstā.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien, piedaloties Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) ikgadējās Latvijas ārējās un drošības politikas "Gadagrāmatas 2020" prezentācijas pasākumā, norādīja, ka "Moneyval" novērtējums Latvijai ir pozitīvs, tomēr tas esot "tikai pirmais cēliens". "Domāju, ka valsts kopumā ir paveikusi daudz, lai mēs nenokļūtu "pelēkajā sarakstā". Galīgais lēmums vēl nav pieņemts," sacīja ministrs, norādot, ka darbs ir jāturpina un nedrīkst apstāties.

Jau ziņots, ka "Moneyval" uzlabojusi Latvijas novērtējumu 11 rekomendāciju izpildē.

Tagad "Moneyval" uzskata, ka Latvija lielākoties izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā finansiālas sankcijas saistībā ar terorismu un terorisma finansēšanu; finansiālas sankcijas saistībā ar kodolieroču izplatīšanu; bezpeļņas organizācijas; klientu padziļināta izpēte; konkrētu nefinanšu biznesu un profesiju klientu padziļināta izpēte; finanšu institūciju regulēšana, skaidras naudas kurjeri, izdošana, kā arī cita starptautiskās sadarbības formas.

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa trešdien žurnālistiem skaidroja, ka attiecībā uz tehnisko rekomendāciju izpildi Latvijas pērn decembrī ziņotais progress novērtēts kā ļoti labs, proti, Latvija pilnībā izpildījusi visas 40 pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF rekomendācijas.

"Patlaban Latvijas vērtējums ir tāds, ka no šīm 40 rekomendācijām septiņas ir pilnībā atbilstošas un 33 lielākoties atbilstošas. Tas nozīmē pozitīvu vērtējumu. Latvijai līdz nākamajam novērtējumam, kuram gan patlaban nav noteikts laiks un datums, vairs nekādas darbības attiecībā uz vērtējuma paaugstināšanu nav jāveic," teica Znotiņa.

Sagaidāms, ka februārī Parīzē notiks pasaules centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", plenārsesija, kurā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā". Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.