Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena: daudz pasākumu un ierobežota satiksme

© F64

Šodien, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, reģionos norisināsies piemiņas brīži un izglītojošie pasākumi, liecina pašvaldību sniegtā informācija.

Plkst.12 Liepājas muzeja filiāles "Liepāja okupāciju režīmos" Liepājas Politiski represēto kluba biedri tiksies ar jauniešiem, lai pieminētu 1949.gada 25.marta vēstures notikumus. Bet plkst.13 kluba biedri kopā ar jauniešiem dosies uz Tores staciju, lai plkst.14 vietā, no kuras liepājniekiem sākās sāpju un moku ceļš, godinātu represiju upurus.

Ventspilī plkst.18 ikviens tiek aicināts uz kopīgu piemiņas brīdi Tilta dārzā. Atceres brīdī pulcēsies pārstāvji no Ventspils novada politiski represēto apvienības, Zemessardzes 46.kājnieku bataljona, Robežsardzes, Ventspils pilsētas domes un Ventspils Kultūras centra. Priekšnesumu sniegs Ventspils sieviešu koris "Lība".

Plkst.17 arī Talsu Mūzikas skolā notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts pasākums "Vēstules uz bērza tāss", bet Saldū pasākums norisināsies plkst.11 pie dzelzceļa stacijas. Plkst.13 arī kuldīdznieki aicināti uz ziedu nolikšanu un atceres brīdi pie piemiņas akmens Pētera ielā.

Plkst.13 Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē notiks Vēstures mirkļu pietura "Pieminot 1949.gada 25.marta deportācijas", bet Daugavpilī atceres pasākums norisināsies plkst.11 Pumpura skvērā.

Balvos pasākums notiks pie pieminekļa Abrenes apriņķa komunistiskā genocīda upuru piemiņai, Krāslavā - pie pieminekļa "Māte Latgale raud". Ludzā iedzīvotāji aicināti pulcēties pie komunistiskā genocīda upuru piemiņas akmens Ludzas dzelzceļa stacijā, bet Līvānos pie Piemiņas akmens dzelzceļa stacijā. Svinīgs brīdis un dievkalpojums norisināsies arī Preiļos.

Dobeles novada iedzīvotāji plkst.12 pie piemiņas akmens Dobeles dzelzceļa stacijā aicināti nolikt ziedus un atcerēties tautiešu likteņus. Pasākumā piedalīsies Latvijas politiski represēto apvienības Dobeles novada nodaļas biedri, Dobeles novada pašvaldības pārstāvji, Dobeles kultūras nama darbinieki, Dobeles Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Oskars Laugalis un dziedātāja Ieva Akurātere.

Jēkabpilī piemiņas brīdis notiks plkst.12 pie pieminekļa represiju upuriem, bet Jelgavā plkst.14 Svētbirzē tradicionāli pulcēs atceres brīdis, bet pēc tam Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā notiks deportāciju atcerei veltīta lekcija. Tukumā represiju upurus pieminēs pie stacijas "Tukums II", bet Bauskā - pie represēto piemiņas ansambļa Brīvības bulvārī.

Plkst.16 pie Valmieras dzelzceļa stacijas notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis. Pasākumā skanēs patriotiskas dziesmas, ko izpildīs Valmieras Kultūras centra senioru vīru koris "Baltie bērzi" un Aleksandrs Aleksis Tuņķelis.

Siguldā plkst.17 gaidāms atceres pasākums pie piemiņas akmens "Lielā stēla", bet Alūksnē iedzīvotāji pulcēsies pie Mātes tēla.

Savukārt plkst.19 Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā tiks atskaņota Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte korim, ērģelēm, baritona un tenora solo "Dievs, tava zeme deg!".

Piemiņas brīži šodien notiks arī Gulbenes dzelzceļa stacijā, pie Šķeltā akmens Madonā, pieminekļa "Sašķeltā ģimene" Smiltenē, Ogrē, Limbažos, Saulkrastos un citviet.

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas pasākumu laikā šodien no plkst.7 līdz 14.30 tiks ierobežota transportlīdzekļu satiksme vairākās vietās Vecrīgā, informēja Rīgas domē.

Šajā laika posmā tiks aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī, 50 metrus garā posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai, Aspazijas bulvārī, 50 metrus garā posmā no Kaļķu ielas līdz Teātra ielai, kā arī Brīvības laukumā.

No plkst.12 līdz plkst.14 nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota gājēju kustība un transportlīdzekļu satiksme Rātslaukumā, Kaļķu ielas posmā no Rātslaukuma līdz Brīvības laukumam, Aspazijas bulvārī un Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī pie Brīvības laukuma un Brīvības laukumā.

Ar vairākiem koncertiem un piemiņas pasākumiem Rīgā šodien tiks pieminēti 1949.gada 25.marta deportācijas un Komunistiskā genocīda upuri, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Pasākumi sāksies plkst.10 ar piemiņas brīdi pie Šķirotavas stacijas. Plkst.13 pie Brīvības pieminekļa notiks atceres pasākums, svinīgā godasardzes maiņa un ziedu nolikšanas ceremonija.

Plkst.18.30 Latvijas Kara muzejā notiks koncerts "Stūru stūriem tēvu zeme", kurā uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.Mūzikas skolas zēnu koris, Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" vīru koris "Tēvzeme" un Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona".

Savukārt plkst.19 piemiņas koncerts sāksies gan Rīgas Domā, gan Kultūras centrā "Mazā ģilde". Dievnamā rekviēmu komunistiskā genocīda upuru piemiņai atskaņos Orķestris "Rīga", bet tajā dziedās Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" kopā ar solistiem Jūliju Vasiļjevu un Mihailu Čuļpajevu. Kori diriģēs Valdis Butāns.

Kultūras centrā "Mazā ģilde" koncertā muzicēs jauniešu koris "Balsis" un tā mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis koncertā "Ar Balsīm tālēs…".

Ieeja koncertos ir bez maksas, bet koncertā, kas notiks Rīgas Domā, ieeja ir ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami jau no 18.marta, Kronvalda bulvārī 8.