Cietuši visi iekšējie orgāni: BKUS cīnās par kāda četrus gadus veca puisēna dzīvību

© Depositphotos

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pagājušajā nedēļā nonākuši četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti, aģentūru LETA informēja BKUS.

Kā norāda slimnīcā, pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvija līdz pagājušajai nedēļai bijusi no "difterijas brīva zona", tomēr tagad sācies lokāls difterijas uzliesmojums.

BKUS uzsver, ka difterija var būt potenciāli nāvējoša, bet ar vakcinēšanos iespējams no tās pasargāties.

Kā ziņo LTV, šobrīd vissmagāk klājas vienam bērnam - slimnīcas ārsti cīnās par četrus gadus veca puisēna dzīvību. Viņa ģimenē uzliesmojusi nāvējošā difterija, un slimnīcā ārstējas trīs šīs ģimenes nevakcinētie bērni. Arī puisēna māsas.

Puisēnam attīstījušās komplikācijas un nav zināms, kuras no tām paliks uz mūžu - cietuši visi iekšējie orgāni.

Slimību profilakses un kontroles centrs apzinājis visas šīs vienas ģimenes kontaktpersonas. Nodotās analīzes liecina, ka pagaidām nāvējošā slimība nav pārnesta. Taču, pat redzot saslimušo bērnu ciešanas, ģimene viedokli par vakcinēšanos nav mainījusi. Viņi nav gatavi uzsākt vakcināciju, skaidro mediķi. Ģimenē ir vēl viens bērns, kas nav saslimis, taču vecāki viņu vakcinēt negrasās.

"Šo lēmumu pieņem pieaugušie, kas tic visādām muļķībām, piemēram, ka vakcīnas ražo no zaļiem pērtiķiem," norāda BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

BKUS atgādina, ka pirmās trīs vakcīnas devas pret difteriju bērniem ir jāsaņem līdz gada vecumam. Primārajai vakcinācijai tiek nozīmētas trīs kombinētās vakcīnas devas ar vismaz četru nedēļu starplaiku.

Tad līdz 15 mēnešu vecumam jāsaņem ceturtā deva, septiņu gadu vecumā - piektā deva, savukārt 14 gadu vecumā - sestā deva. Pēc sestās devas saņemšanas balstvakcināciju pret difteriju ikvienam veic ik pēc 10 gadiem visa mūža garumā.

Ja slimības simptomi sākumā nav tik akūti un bērns netiek aizvests pie ārsta pirmajās trīs dienās, pat ievadot lielas specifiskā difterijas imūnglobulīna devas, dzīvību var neizdoties glābt - ne velti tiek uzsvērts, ka šī ir nāvējoša infekcija, atgādina BKUS.

Smagas un arī paliekošas sekas difterija mēdz atstāt uz centrālo nervu sistēmu, nieru un sirds asinsvadu sistēmu. Tiem, kas ir vakcinēti un saskārušies ar infekcijas izraisītāju, atsevišķos gadījumos slimība var sākties, bet tā norit vieglā formā bez komplikācijām.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais