Piešķirti 7,3 miljoni eiro Āfrikas cūku mēra uzraudzībai

© Nora Krevneva/F64 Photo Agency

Zemkopības ministrijai (ZM) atļauts uzņemties papildus valsts budžeta ilgtermiņa saistības 7,312 miljonu eiro apmērā, lai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kā arī zinātniskais institūts "BIOR" varētu nodrošināt Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzraudzības un apkarošanas programmas izpildi turpmākajos piecos gados.

ZM sagatavotais informatīvais ziņojums par ĀCM uzraudzības un apkarošanas programmas īstenošanu un PVD kapacitāti ĀCM uzraudzības un izplatības ierobežošanas nodrošināšanai, ko valdība otrdien pieņēma zināšanai, paredz atļaut ZM papildus uzņemties valsts budžeta ilgtermiņa saistības, lai PVD un "BIOR" varētu nodrošināt ĀCM uzraudzības un apkarošanas programmas izpildi 2019. gadā 519 732 eiro apmērā, 2020. gadā 3 141 405 eiro apmērā, kā arī 2021., 2022. un 2023. gadā - 3 650 886 eiro apmērā.

ĀCM programma ir PVD sagatavots pasākumu kopums, lai valstī novērstu ĀCM vīrusa iekļūšanu mājas cūku novietnēs un iespēju, ka apritē nonāk ar ĀCM vīrusu inficēta gaļa un gaļas produkti (gan mājas cūku izcelsmes, gan meža cūku izcelsmes), kā arī lai Latvijas cūkkopības nozare saglabātu starptautiskās tirdzniecības iespēju gan ar dzīvām cūkām, gan cūkgaļu un cūku izcelsmes produktiem.

Finanšu līdzekļi nepieciešami, lai nodrošinātu ĀCM uzraudzības programmā noteikto darbību izpildi - paraugu laboratoriskā izmeklēšana uz ĀCM ierosinātāju, mežacūku līķu savākšanas un iznīcināšanas nodrošināšana, kompensācijas medniekiem par nošautajām sieviešu kārtas mežacūkām, kompensācijas medniekiem par iznīcinātajiem ar ĀCM inficētajiem mežacūku liemeņiem, biodrošības prasību ieviešanas kontrole mājas cūku novietnēs, kā arī informatīvo kampaņu organizēšana.

ZM saskaņā ar Eiropas Savienības regulu, ar ko paredz noteikumus tādu izdevumu pārvaldībai, kuri attiecas uz pārtikas apriti, dzīvnieku veselību un dzīvnieku labturību, augu veselību un augu reproduktīvo materiālu, iesniegs pieprasījumu Eiropas Komisijā (EK), lai nodrošinātu daļēju ĀCM uzraudzības un apkarošanas programmai izlietoto līdzekļu atgūšanu valsts budžetā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais