Jānis Slaidiņš par atradumu: Mani var ar daudz ko pārsteigt, bet šis mani tiešām pārsteidza

© Ekrānuzņēmums

“Mani var ar daudz ko pārsteigt, bet šis mani tiešām pārsteidza!” TV24 studijā raidījumā “Aktuālais par karadarbību Ukrainā” viesojas un par savu atradumu stāsta NBS majors un Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš.

Viesojoties Ukrainā, virsniekam Slaidiņam izdevies atrast Krievijas armijas karavīra piezīmju grāmatiņu, kuras saturs viņu pārsteidz.

“Sāksim ar saturu. Viss noformējums ir ļoti skaists un sākas ar kādreizējo Padomju Savienības himnu “Internacionāle”. Protams, izrakstīti Sarkanās zemnieku un strādnieku armijas reglamenti. Protams, arī revolūcijas ierocis “Nagan”, tā vēsture. Tālāk ir 7,62 mm sistēmas karabīne - šautene spēcīga, tomēr gados veca, 19. gadsimta. Kaut arī Ukrainā dažkārt tiek lietota. Te ir arī paņēmieni durkļu cīņā. Un, protams, revolūcijas galvenais ierocis - ložmetējs “Maksims”.”

“Jo tālāk šķir, jo dumjāks var palikt,” saka Jānis Slaidiņš. Bet kā interesantāko min aprakstīto ložmetēja izjaukšanu dzejoļos, ar raidījuma vadītāju nosmejot, ka karavīrs nevar iet karot, ja līdzi nav šāda grāmata ar pantiņiem.

“Tālāk seko Sarkanās zemnieku un strādnieku armijas vēstures pakāpes, kas bija līdz 1943. gadam, kad pēc Staļingradas kaujas parādījās uzpleči ar zvaigznēm. Tālāk ir mūžīgais kalendārs, arī kavalērijas reglaments par zobencīņām un tačankām,” uzskaita majors Slaidiņš.

“Tikai beigās seko Krievijas himna, tad sistēma, kā izvietot medaļas, ordeņus utt. Un jau mūsdienu Krievijas bruņoto spēku dienesta pakāpes. Pārējās lappusēs var rakstīt piezīmes.”

Šī piezīmju grāmata vairāk atgādina vēstures grāmatu. Par savu atradumu Slaidiņš komentē, ka “laikam viņi tomēr nespēj no tām smirdīgajām padomju čībām izkāpt ārā”.

Svarīgākais