Karavīru invaliditāti vērtēs stingrāk

Vairākām militārpersonām nav piešķirta invaliditāte pēc tam, kad Aizsardzības ministrija (AM) prasījusi veikt atkārtotu pārbaudi. Ministrijā atzīst, ka šajā procesā nepieciešami uzlabojumi.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pēdējos gados strauji palielinājies to militārpersonu skaits, kurām piešķirta invaliditāte, atvaļinoties no dienesta bruņotajos spēkos. Šogad pirmajos trīs četros mēnešos tādu bijis apmēram 20 cilvēku. Kopš pagājušā gada AM visus slēdzienus par invaliditāti sūtījusi atkārtotai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) pārbaudei. Līdz šim neviens slēdziens nebija atcelts, kā Neatkarīgo informēja AM sociālo lietu nodaļā, bet tagad tādi gadījumi jau ir. AM šogad veica arī iekšējo auditu, pārbaudot faktus par militārpersonu iegūto invaliditāti, jo, piemēram, 2009. gadā 21 karavīrs tādējādi no valsts budžeta kopumā saņēma pusmiljonu latu. Tagad invaliditātes kompensācijām ir noteikti griesti.

AM valsts sekretārs Jānis Sārts stāsta, ka audits ļāvis izdarīt vairākus secinājumus. Pirmām kārtām nepieciešams precizēt to, kādā veidā valstī piemēro invaliditāti. "Jāprecizē, kā izvērtējam, kas ir invaliditātes piešķiršanas iemesls. Ja cilvēkam ir vairākas kaites, un parasti tā arī ir, tad uz kuras pamata piešķir invaliditāti? Mūsuprāt, jāprecizē kopējā sistēma, tāpēc nosūtīsim priekšlikumus VDEĀVK," saka J. Sārts. Viņš arī norāda, ka ne vienmēr invaliditāti apstiprinošā dokumentācija gan no AM, gan VDEĀVK puses ir bijusi tehniski precīzi aizpildīta.

Valsts sekretārs pieļauj, ka centralizācija varētu uzlabot invaliditātes piešķiršanas procedūru. No 1. maija ir mainījusies invaliditātes ekspertīze no militārā dienesta atvaļinātām militārpersonām. Lai uzlabotu invaliditātes ekspertīzi, nodrošinot vienotu procedūru un pieeju funkcionālo ierobežojumu izvērtēšanai, kā arī veiktu ekspertīzes pirmslēmuma pieņemšanas kontroli, turpmāk invaliditātes ekspertīzi visām no militārā dienesta atvaļinātajām militārpersonām, neatkarīgi no viņu deklarēšanās vai faktiskās dzīves vietas, veic Rīgas apvienotās nodaļas 2. ārstu ekspertu komisija, informē Labklājības ministrijā. Līdz šim AM veiktajās pārbaudēs netika konstatēts, ka kādā no VDEĀVK nodaļām atvaļinātajiem virsniekiem un karavīriem invaliditāte būtu dāļāta uzkrītoši dāsni.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais