Saeimas komisijā turpinās strīdi par analogās apraides saglabāšanu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, gatavojot galīgajam lasījumam Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu, šodien atkal turpinājās strīdi par analogās apraides saglabāšanu.

Komisija vēlas likumprojektā noteikt, ka valsts akciju sabiedrībai (VAS) "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) uzdevums ir nodrošināt to elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu analogajā formātā, kuriem nav savu tehnisko izplatīšanas līdzekļu. Par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu analogajā formātā iekasē maksu, kuras aprēķināšanas metodiku un samaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Deputāti rosina arī likumprojektā ierakstīt, ka LVRTC nodrošina sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmu izplatīšanu valsts teritorijā analogajā formātā.

Savukārt "Lattelecom" uzdevums būtu nodrošināt to elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu ciparformātā, kuriem nav savu tehnisko izplatīšanas līdzekļu.

Likumprojekta pārejas noteikumos deputāti plāno ierakstīt, ka līdz 2011.gada 1.decembrim nacionālie, reģionālie un vietējie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var turpināt televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā.

Pēc 2011.gada 1.decembra, bet ne ilgāk kā līdz 2013.gada 31.decembrim vietējie, bet daži deputāti vēlas, lai arī reģionālie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var turpināt televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā, ja tas tehniski attiecīgajā frekvencē ir iespējams un netraucē televīzijas programmu apraidei ciparformātā, iepriekš to saskaņojot ar Elektronisko sakaru direkciju. Šīs likumprojekta normas neattieksies uz tiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuri dibināti pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.

Komisija vēlas arī uzdot Ministru kabinetam līdz 2013.gada 1.jūnijam izstrādāt un iesniegt Saeimā likumprojektu, kas paredz nosacījumus, saskaņā ar kuriem, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, elektroniskie plašsaziņas līdzekļi var nodrošināt savu programmu zemes apraidi ciparformātā, ja viņi to vēlas.

LVRTC tehniskā direktora vietnieks Uldis Lavrinovičs aicināja deputātus ņemt vērā, ka paralēlās, analogās, apraides saglabāšana valstij pilnībā piederošajam LVRTC maksās sešus miljonus latu, kas netiks ieskaitīti valsts budžetā.

Lavrinovičs apgalvoja, ka ciņa par analogās apraides saglabāšanu notiek tikai viena privāta komersanta - "TV3" - dēļ, kurš nevar vai nevēlas vienoties ar "Lattelecom" par pāreju uz digitālo apraidi.

Lavrinovičs pieļāva, ka lēmums par analogās apraides saglabāšanu tiks pārsūdzēts Satversmes tiesā.

Svarīgākais