Pēdējās dienas analogajai apraidei

Ja pēc gadiem būtu jāraksturo, kāds 2010. gadā bija vidējais latvietis no televīzijas pieejamības izmantošanas iespējām, tad noteikti varētu teikt: izvēle krīt par labu dekoderam, nevis šķīvim vai kabelim, jo 1. jūnijā beidzās teju 56 gadus ilgā analogās apraides ēra. Savukārt joku cienītāji jau tagad internetā izplata pārfrāzētu populāro vermuta reklāmas teicienu – nav dekodera, nav TV.

Taču maija pēdējās dienās pēkšņi pamodusies TV3, kura joprojām nav izlēmusi, vai parakstīt līgumu ar ciparu apraides ieviesēju Lattelecom vai palikt esošajā analogajā apraidē, kuru naktī no pirmdienas uz otrdienu atslēgs.

TV3 vienīgais arguments ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz Latvijas pāreju uz ciparu formāta apraidi līdz nākamā gada beigām. "Neviena institūcija nav pieņēmusi lēmumu, kas mainītu vai anulētu Ministru kabineta noteikto datumu. Ir tikai publiski izteikumi bez juridiska spēka, kas tiek komunicēti mutiski un kā informācija medijiem. TV3 nekad nav mainījis nostāju, ka vēlas palikt pēc iespējas vairāk TV platformās. Mēs esam par tehnoloģisko attīstību un ciparu apraides ieviešanu," skaidro TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena.

Satiksmes ministrija uzsver, ka pāreju uz apraidi ciparu formātā Latvija veic saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 714 Kārtība, kādā tiek ieviesta elektronisko sabiedrības saziņas līdzekļu veidoto programmu apraide ciparu formātā termiņu – tas ir, ne vēlāk kā līdz 2011. gada 1. decembrim.

"Ja komerciālā raidorganizācija izvēlas turpināt raidīt analogajā apraides sistēmā līdz iepriekš norādītajam datumam, tad saskaņā ar minētās kārtības 11. punktu elektroniskā sakaru tīkla uzturēšanas izmaksas sedz attiecīgā raidorganizācija. Tātad lēmumu par pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi pieņem paši televīzijas kanāli," Neatkarīgajai norāda SM sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Svikliņa.

Izvērtējot ciparu apraides priekšrocības, visi nacionālie TV kanāli, izņemot TV3, ir pieņēmuši lēmumus pāriet uz ciparu apraidi pēc iespējas ātrāk. Tā TV5 uz ciparu apraidi pārgāja jau 2009. gada 1. decembrī, LTV7 – šā gada 1. martā, LNT un LTV1 analogo apraidi pārtrauca 1. aprīlī Rīgā un tās reģionā, bet no 1. jūnija pārtrauks visā valsts teritorijā.

"Līdz ar to VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) šā gada 5. februārī uzteica esošo līgumu TV3, norādot, ka pēc 2010. gada 31. maija nevar turpināt TV3 programmas raidīšanu analogajā formātā ar esošiem noteikumiem, jo LVRTC kā 100% valsts kapitālsabiedrībai nav nekāda tiesiska vai ekonomiska pamata sniegt pakalpojumu kādai komerciālai raidorganizācijai, ja tas rada zaudējumus LVRTC pamatdarbībai," precizē SM pārstāve.

Lai arī TV3 noliedz, ka tai ir saistība ar satelītuzņēmumu Viasat (to vistiešāk apstiprina TV3 logo iekļautais Viasat nosaukums), piesaucot sociālās atbildības vārdus, lai tā būtu pieejama maznodrošinātiem, tā neko nav darījusi TV pieejamības veicināšanā. Salīdzinājumam – Lattelecom uzdāvināja bezmaksas dekoderus ciparu apraides uztveršanai visiem Latvijas pansionātiem un slimnīcām.

Latvijā

No nākamā mācību gada varētu aizliegt izmantot mobilos tālruņus skolās 1.- 6.klašu skolēniem, ja vien tie nebūs nepieciešami mācību priekšmeta programmas apgūšanai, šādus grozījumus Izglītības likumā šodien atbalstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.