Ukrainas kara 424. diena. Jaunākā informācija [papildināts 18.35]

© Kaspars Krafts/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

18:35. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs intervijā raidsabiedrībai ERR sacīja, ka nopietns šķērslis Ukrainas pretuzbrukuma sākumam ir lietainais laiks un ka līdz aktīvu kaujas darbību sākumam var paiet vismaz mēnesis. Šādus spriedumus ministrs izteica pēc militārajā bāzē Ramšteinā, Vācijā, notikušās Ukrainas atbalsta grupas sanāksmes. "Ja klausās viedokļos Ramšteinā, tad var paiet vēl mēnesītis, pirms mēs varēsim runāt par reālu pretuzbrukumu. Ja laiks mainīsies, tas arī var notikt ātrāk. Ja ne, tad paies mēnesis, varbūt divi," sacīja ministrs. Šobrīd šķērslis nav tas, kas trūkst, piemēram, tanku "Abrams", bet gan laikapstākļi Ukrainā, skaidroja ministrs.

16:00. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs svētdien aicināja Ukrainai nodrošināt vairāk ieroču, nevis mudināt to uz sarunām ar Krieviju. "Kad Krievijas agresora mērķis paliek nemainīgs - iznīcināt Ukrainu -, pēdējā laikā skanošās mierīgā noregulējuma iniciatīvas nav nekās cits kā prokrieviska miera veidošana. Nevajag mūs pastāvīgi sēdināt pie sarunu galda. Ieroči ir labākais vidutājs un vienīgais Krievijai saprotamais saziņas arguments," sociālajā tīklā "Facebook" skaidroja amatpersona.

13:58. Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva sestdien tviterī apliecināja, ka nekad nav vienādojis Ukrainu un Krieviju, vienlaikus paužot pārliecību, ka kādam ir jārunā par mieru. "Mums steidzami ir nepieciešama valstu grupa, lai sēstos pie galda ar Ukrainu un Krieviju," sacīja Lula. "Brazīlija negrib piedalīties šajā karā. Brazīlija grib piedalīties mierā." ASV un Rietumeiropas valstis, kā arī Kijiva atšķirībā no Lulas uzskata, ka sarunas, kas var nodrošināt paliekošu mieru, iespējamas tikai tad, ja Krievija izved savu karaspēku no Ukrainas teritorijas.

12:10. Eiropas Savienība (ES) jaunajā sankciju paketē paplašinās aizliegumu attiecībā uz kravu tranzītu caur Krieviju, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, kas ir pazīstami ar jaunajiem ierosinājumiem sankciju jomā. Vairākās izmeklēšanās norādīts, ka šādi kuģi var tikt izmantoti, lai apietu Krievijai noteiktās sankcijas un tirgotos ar precēm, kas izvestas no Ukrainas okupētajām teritorijām.

10:26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 186 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

09:10. Viena no Krievijas raķetēm, naktī uz 23. aprīli eksplodēja virs dārzeņu fabrikas teritorijas, avarējot rūpnīcā, kas ir netālu no Harkivas, kas pēc iedzīvotāju skaita ir lielākā pilsēta aiz Kijivas, ziņo pravda.com.ua.

00:10. 22. aprīlī tika parakstīta sadarbības vienošanās starp Franciju un Ukrainu, kas atklāj to, ka Francija ir tā valsts, kas palīdzēs Ukrainai ieviest jauninājumus transportceļa nodrošināšanā un atjaunošanā. Tuvākie plāni ir stiprināt tilta būvniecību, lai Ukrainas ceļi būtu droši. Tāpat tiek izvērtētas arī sliežu piegādes iespējas. Francija ir viena no tām retajām valstīm, kas cītīgi meklēs iespējas, kā raitāk atjaunot ceļus, no kara postījumiem, pavēstīja pravda.com.ua.

Svarīgākais