Iedzīvotāji būtu gatavi savas intereses aizstāvēt vardarbīgās akcijās

© Andrejs Strokins, f64

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju esot gatavi pieņemt vardarbīgas akcijas kā savu interešu aizstāvības formu.

Tā teikts Valsts prezidenta Valda Zatlera paspārnē esošās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ar kuru šodien prezidenta sasauktajā ārkārtas sēdē tiks iepazīstināti valdības locekļi.

SAK savu viedokli balsta uz socioloģiskajām aptaujām.

Vienlaikus ziņojumā teikts, ka, lai arī salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem sabiedriskā aktivitāte un protestu dinamika ir pieaugusi, nav īstenojies visnegatīvākais scenārijs, kas paredzēja sociālo nemieru un humānās krīzes izcelšanos.

SAK apkopotie astoņi dažādi sabiedriskā noskaņojuma mērījumi pēdējo 15 mēnešu laikā liecina, ka sociālpsiholoģiskā spriedze nemazinās, bet turpina pieaugt. Vislielākais pieaugums vērojams saistībā ar aktīvu valdības darbu pie budžeta grozījumiem. Lai gan vasaras laikā nebija vērojams izteikts spriedzes pieaugums, tās līmenis tagad ir atgriezies agra pavasara līmenī.

SAK arī secina, ka kārtējais migrācijas vilnis ir neizbēgams un gan statistiska, gan gadījumu analīze norāda uz emocionālo un lojalitātes saišu saraušanu ar Latvijas valsti, no tās aizbraucot.

Ziņojumā secināts, ka Latvijas sabiedrībā valda bezprecedenta zema uzticība gan valdībai, parlamentam, gan, kā rāda 2009. gada vasaras aptauju rezultāti, arī visai politiskajai un partiju sistēmai.

Par visnopietnāko tuvākās nākotnes sociālekonomisko problēmu SAK uzskata nodarbinātību, kas ekonomiskas stagnācijas un vāji augoša ārējā pieprasījumu kontekstā kļūst gan ekonomiski, gan sociāli vissvarīgākais 2010.gada jautājums.

SAK aicina izvirzīt nodarbinātību par galveno 2010.gada prioritāti, gan bezdarbnieka pabalstu, gan jebkuras stipendijas bez darba esošajām personām saistīt ar nodarbinātā stāvokļa atgūšanu, maksimāli vienkāršot sociālās aizsardzības pasākumus un programmas, savienojot pabalstus un apvienojot veicējus, visstraujāk īstenot reformas tajos sektoros, kuros nav gaidāmas lielas vēlētāju balsu dividendes un koncentrēties uz tām reformām, kas paveicamas vai neatgriezeniski ievirzāmas 12 mēnešu laikā.