Lauksaimniekiem atbalsta maksājumos šogad izmaksāti 510 miljoni eiro

© Scanpix

Lauksaimniekiem valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumos šogad no pieejamajiem 540 miljoniem eiro izmaksāti 95% jeb 510 miljoni eiro, taču atbalsta maksājumi tiks veikti vēl arī pēdējās gada dienās, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Lielākā finansējuma daļa skar tiešo maksājumu shēmu, kur atbalsta saņēmējiem līdz šā gada 1.decembrim kopumā izmaksāti 282,066 miljoni eiro, savukārt vienotajos platības maksājumos izmaksāti 220,657 miljoni eiro.

Pēc ZM sniegtās informācijas, šogad nacionālajās subsīdijās lauksaimnieki saņēmuši 8,6 miljonus eiro.

Piena ražotājiem nolūkā mazināt Krievijas embargo un pasaules tirgus nestabilitātes radītās grūtības izmaksāti divi papildu atbalsta veidi - vasarā izmaksāts valsts atbalsts 6,2 miljonu eiro apmērā, bet novembrī izmaksāts ES atbalsts 9,8 miljonu eiro apmērā. Savukārt, pārnesot finansējumu no 2017.gada, graudu audzētājiem šogad novembra beigās izmaksāts pārejas posma valsts atbalsts sešu miljonu eiro apmērā, tā mazinot nelabvēlīgo ražas novākšanas apstākļu, kā arī tirgus cenu krituma radītās finanšu grūtības.

Lauku attīstības programmā šogad nodrošināta visu atbalsta pasākumu veiksmīga ieviešana. Visa gada garumā bija pieejams atbalsts dažādiem investīciju pasākumiem, kur tika atvērtas vairāk nekā 35 kārtas.

Tāpat lauksaimniekiem šogad bija pieejama īpašā kreditēšanas programma, kurā sadarbībā ar "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" ("Altum") pieejami aizdevumi apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Procentu likme šajā programmā ir 4%, termiņš - līdz diviem gadiem. Aizdevuma summa lauksaimniecības produktu ražotājiem ir no 7000 eiro līdz vienam miljonam eiro, bet kooperatīvajām sabiedrībām - līdz 2,85 miljoniem eiro.

Kredītprocentu dzēšanai lauksaimniecības produktu ražotājiem, kooperatīvajām sabiedrībām un lauksaimniecības produktu pārstrādes uzņēmumiem šogad bija pieejams atbalsts 7,05 miljonu eiro apmērā. Maksimālā atbalsta summa vienam lauksaimniekam ir 60 000 eiro, bet kooperatīvajai sabiedrībai - 200 000 eiro.

Tāpat lauku saimniecībām pieejamas "Altum" administrētās garantijas banku izsniegtajiem īstermiņa un ilgtermiņa kredītiem. 2016.gada 30.septembrī spēkā bija 183 garantijas par kopējo summu 11,6 miljoni eiro.

Savukārt saistībā ar citu atbalsta veidu - lauksaimniekiem pieejamo dīzeļdegvielu ar samazināto akcīzes nodokļa likmi, ZM aplēses liecina, ka 2016.-2017.gadā varētu tikt piešķirti 137,042 miljoni litru dīzeļdegvielas, kas veidos 39,9 miljonu eiro akcīzes nodokļa atlaidi lauksaimniekiem.

ZM arī norāda, ka šogad lauksaimnieki izmantoja iespēju pieteikties apdrošināšanas polises izmaksu daļēja dzēšanas programmai. Laikā no 2016.gada 1.janvāra līdz 1.decembrim uz atbalstu apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai pieteikušies 1627 lauksaimnieki.

Lauku atbalsta dienests jau ir apstiprinājis visus pieteikumus, no tiem 246 ir sējumu apdrošināšanai kopumā 95 350 hektāru platībā par 2,4 miljoniem eiro.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.