Svarīga vienošanās Latvijas dzelzceļam

DOT UN ŅEMT. Latvijas un Ķīnas apmaiņu ar augstu amatpersonu delegācijām un parakstītiem dokumentiem papildina apmaiņa ar dāvanām, kā tas vakar notika starp Latvijas Republikas satiksmes ministru Uldi Auguli un Ķīnas valsts dzelzceļu vadītāju Šen Guanczu © Satiksmes ministrija

Latvijas Republikas satiksmes ministrs Uldis Augulis un Latvijas citi transporta nozares vadītāji atrodas Ķīnā, lai parakstītu vairākus dokumentus par transporta līdzekļu un kravu kursēšanu starp abām valstīm.

Vakar Latvijas valsts uzņēmuma Latvijas dzelzceļs (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš un viņa Ķīnas kolēģis, Ķīnas valsts dzelzceļu vadītājs Šen Guanczu (Sheng Guangzu) parakstīja nodomu protokolu par sadarbību vilciena Ķīnas dzelzceļa ekspresis (China Railway Express) attīstīšanā no Ķīnas uz Eiropu.

«Šī vēsturiskā vienošanās ir ilga un sarežģīta abpusēja darba rezultāts, pie kura mēs nedrīkstam apstāties. Mums jāturpina vēl aktīvāka sadarbība ar mūsu Ķīnas kolēģiem un citiem partneriem, lai nodrošinātu regulāru vilcienu satiksmi ne tikai Latvijas, bet visa Baltijas reģiona tautsaimniecības interesēs, tādējādi stiprinot LDz kā Baltijas transporta līdera lomu,» teikts E. Bērziņa paziņojumā par šo notikumu.

Nodomu protokola parakstīšana gan nenozīmē, ka kāds vilciena sastāvs jau tagad virzītos no Ķīnas uz Latviju vai otrādi. Tomēr puses pauda apņēmību organizēt pirmo nokomplektētu izmēģinājuma vilcienu no Ķīnas uz Latviju līdz šā gada beigām. Lai tas nepaliktu kā vienreizējs politisks pasākums, puses apņēmās koordinēt sadarbību ar kravu īpašniekiem un izvērst kopīgas mārketinga aktivitātes. Sadarbība paredz arī vienošanos cenas noteikšanā un kravu piesaistē pārvadāšanai abos virzienos regulārā vilcienu satiksmē.

Atbildība par vienošanos izpildi tika deleģēta LDz meitas uzņēmumam LDz Cargo Loģistika no Latvijas un China Railway Container Transport Corporation no Ķīnas.

Vizītes ietvaros satiksmes ministrs U. Augulis un LDz vadītājs pārrunāja sadarbības iespējas ar Ķīnas Dzelzceļa ritošā sastāva korporāciju (Chinga Railway Rolling Stock Corporation), Ķīnas Loģistikas un iegādes federāciju (China Federation of Logistics and Purchasing), kā arī citām nozīmīgām organizācijām. Šodien, 13. jūlijā, paredzēta Latvijas delegācijas tikšanās ar Ķīnas valsts korporācijas China Merchants Group vadību.

Tajā pašā laikā Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks, mārketinga direktors Edgars Sūna stāsta par China Merchants Group atrašanos Latvijā un tieši Rīgas ostā. Vizītes mērķis ir nonākt līdz izvēlei starp Rīgas ostu un Klaipēdas ostu kā gala punktiem uz sauszemes tai kravu plūsmai, kādu vajadzētu ģenerēt ķīniešu rūpniecības un loģistikas centram Lielais akmens (Great Stone) netālu no Minskas. Tas ir Baltkrievijas sabiedrībā neviennozīmīgi vērtēts projekts uzbūvēt ķīniešu pilsētu, kuras iedzīvotāju skaits varētu sniegties simtos tūkstošu. Baltkrievijas piekrišanu kļūt par nozīmīgu atbalsta punktu Ķīnas ekspansijai uz Eiropu Ķīna panāca ar Baltkrievijai izsniegtiem kredītiem, kādus ES dalībvalsts Latvija 2008. gada ekonomiskās krīzes laikā saņēma ar Eiropas institūciju gādību. Līdz ar to Latvijai tagad ir vairāk manevru iespēju. Šos manevrus atklāj pēdējā laikā ļoti pamanāmā augstu amatpersonu vizīšu apmaiņa starp Latviju un Ķīnu. Kā zināms, vizīte Ķīnā kļuva par vienu no pēdējiem iepriekšējās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas veikumiem. Tagadējam ministram U. Augulim jāparāda Ķīnas amatpersonām Latvija kā nopietns sadarbības partneris ar nemainīgu nostāju pret saviem jau dotajiem solījumiem. Savstarpējo norunu pārvēršana saistošos dokumentos turpināsies šā gada novembrī, kad Latvija uzņems ķīniešu delegāciju.



Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais