Zaļzemnieki bēgļu jautājumā saglabā izvēles iespēju

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir neapmierināts, ka partijas bēgļu jautājumu izmanto populistiskā cīņā par reitingiem, un uzdod valdībai strādāt ātrāk © f64

Patvēruma meklētāju uzņemšanu atbalstošā Vienotība valdībā tomēr var iegūt vairākuma atbalstu nākamā bēgļu viļņa uzņemšanai. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), atsaucoties uz Valsts prezidenta pausto kritiku valdībai, pieprasa atskaiti par paveikto bēgļu uzņemšanas sagatavošanai jau šodien. No šā ziņojuma kvalitātes būšot atkarīga ZZS ministru pozīcija.

Pēc tam, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis nedēļas sākumā bēgļu jautājuma kontekstā uzklausīja visas Saeimā ievēlētās partijas, viņš trešdien nāca klajā ar paziņojumu, kurā kritizēja valdības līdz šim paveikto.

«Mani līdz šim nav apmierinājis valdības darbs patvēruma meklētāju jautājuma risināšanā. Valdība nav skaidrojusi situāciju ne tikai sabiedrībai, bet arī koalīcijas partneriem, kas novedis pie akūta informācijas trūkuma. Neskaidrība un bažas ir pamats tam, ka politiskās partijas un atsevišķi politiķi ir izvēlējušies vieglāko ceļu, atsakoties piedalīties problēmu risināšanā, izvēloties tās ignorēt un vienlaikus šķelt sabiedrību, vairojot neziņu un spekulācijas,» teica Valsts prezidents. Viņš partijām arī pārmeta vēlmi uz bēgļu jautājuma rēķina vairot savu politisko kapitālu.

R. Vējonis pārmeta valdībai, ka joprojām nav skaidri jautājumi par patvēruma meklētāju izmitināšanu, darba vietām, integrācijas metodēm.

Lai novērstu šīs nepilnības valdības darbā, prezidents Ministru kabinetam sadarbībā ar politiskajām partijām un pašvaldībām uzdevis divu nedēļu laikā sagatavot skaidru valdības rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā.

Pēc ZZS frakcijas sēdes tās vadītājs Augusts Brigmanis informēja, ka frakcija viņam uzdevusi sazināties ar premjerministri Laimdotu Straujumu un aicināt viņu panākt, lai Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes PētersonesGodmanes vadītā darba grupa, kurai līdz 30. septembrim bija jāsagatavo prezidenta pieprasītais plāns, ar savu ziņojumu koalīciju varētu iepazīstināt jau šodien.

Kāda būs partijas reakcija, ja ziņojums nebūs pieejams, A. Brigmanis nesteidzās prognozēt, taču pauda pārliecību, ka, strādājot visu nakti, pabeigt darbu ir iespējams.

Tomēr arī ziņojuma esamība vēl negarantējot ZZS atbalstu bēgļu uzņemšanai, svarīgi esot redzēt tā saturu, un tikai pēc tam partija lems par savu pozīciju.

A. Brigmanis uzskata, ka, neraugoties uz personīgo pārliecību, ZZS ministri savā pozīcijā būs vienoti. Piemēram, labklājības ministrs Uldis Augulis jau kopš bēgļu krīzes sākuma esot atbalstījis patvēruma meklētāju uzņemšanu. Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs ir kategoriski pret lielāku bēgļu skaita uzņemšanu. Viņš uzskata, ka līdz ar bēgļiem Latvijā var tikt ievazātas jaunas slimības, kuru ārstēšanai un izplatīšanās ierobežošanai valstij nav naudas. Cita lieta, ja Eiropas Savienība katram bēglim līdzi dotu veselības apdrošināšanas polisi.

Savukārt Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, pavīpsnādams par to, ka ZZS varētu mainīt savu pozīciju, apliecināja, ka Nacionālās apvienības rindās neviens ministrs neatbalstīs lielāka bēgļu skaita uzņemšanu.

Interesanti, ka vēl trešdienas rītā premjerministre Laimdota Straujuma, jautāta, vai starp ZZS un Nacionālās apvienības ministriem ir kāds, kas atbalstītu bēgļu uzņemšanu, atbildēja apstiprinoši.

Savukārt ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kura TV3 ziņu raidījumā bija vērojama, apliecinot savu atbalstu bēgļu uzņemšanai, paskaidroja, ka viņas paustais viedoklis videosižetā ir izrauts no konteksta.

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais