Dombrovskis atzinīgi vērtē Latvijas izaugsmes rādītājus

© F64

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V) atzinīgi vērtē jaunākās "Eurostat" aplēses, kurās secināts, ka Latvijas ekonomika šī gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ir pieaugusi par 1,2%.

Dombrovskis sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka šie dati ir vērtējami pozitīvi, taču viņš vērsa uzmanību, ka tie ir tikai viena ceturkšņa dati, piebilstot, ka pārāk tālejošus secinājumus no tiem nevajadzētu izdarīt.

"Ja runājam kopumā, tie lielā mērā atbilst prognozējamajiem datiem. Eirozonā pieaugums ir 1,5%, savukārt Eiropas Savienībā kopumā 1,9%," sacīja Dombrovskis, piebilstot, ka ekonomiskā attīstība notiek atbilstoši prognozētajam.

Viņš arī atzina, ka EK drīz nāks klajā ar jauniem datiem un esot pamats uzskatīt, ka tie netiks koriģēti uz leju.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka nekādi būtiski pārsteigumi Latvijas ekonomikai nav gaidāmi.

Kā ziņots, Latvijas ekonomika šī gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni pieaugusi par 1,2%, kas bijusi straujākā izaugsme Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā, par kurām pieejama informācija, liecina jaunākās "Eurostat" aplēses.

Latvijai seko Malta, kuras iekšzemes kopprodukts (IKP) ceturkšņa salīdzinājumā pieaudzis par 1,1%, kā arī Čehija, Spānija un Zviedrija, kuru IKP palielinājies par 1%.

Gan Igaunijas, gan Lietuvas ekonomika otrajā ceturksnī pieaugusi par 0,7%.

IKP pieaugums ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēts visās ES valstīs, par kurām pieejama informācija, izņemot Francijā, kur tas saglabājies nemainīgs.

Gan ES, gan eirozonas ekonomika otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni pieauga par 0,4%.

Gada griezumā ES ekonomika palielinājās par 1,9%, bet eirozonas - par 1,5%.

Tikmēr ASV ekonomika gada griezumā pieaugusi par 2,7%, bet ceturkšņa salīdzinājumā - par 0,9%.

Latvijas IKP gada griezumā otrajā ceturksnī pieaudzis par 2,7%, kas, septītais straujākais pieaugums ES.

Straujākā ekonomiskā izaugsme gada salīdzinājumā reģistrēta Maltā - par 4,8%, Čehijā - par 4,4%, Rumānijā - par 3,7% un Polijā - par 3,6%.

Igaunijas IKP salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni pieaudzis par 1,9%, bet Lietuvas - par 1,4%.

Kopumā IKP kāpumu otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada 2.ceturksni, piedzīvojušas visas dalībvalstis, izņemot Somiju, kur ekonomika saglabājusies nemainīga.

Svarīgākais