Ukrainas kara 910. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:55]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:55. Ukraina ir gatava nodrošināt izglītību bērniem, kas dzīvo Ukrainas spēku sagrābtajās Krievijas Kurskas apgabala daļās, ja radīsies šāda nepieciešamība, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "Interfax".

Tomēr par skolēnu pārvietošanu uz Ukrainu nav nekādu diskusiju.

"Starptautiskās humanitārās tiesības aizliedz nepilngadīgo pārvietošanu pāri robežām okupācijas vai karadarbības laikā. Mēs nosodām savu ienaidnieku par Ukrainas pilsoņu bērnu pārvietošanu uz Krievijas Federācijas teritoriju," sacījis Ukrainas izglītības un zinātnes ministra vietnieks Mihails Vinnickis.

20:57. Ukrainas gaisa uzbrukuma rezultātā ostā "Kavkaz" Krievijas Krasnodaras novadā ceturtdien nogrimis prāmis ar degvielas cisternām, paziņojušas Krievijas amatpersonas.

Uzbrukuma brīdī uz prāmja "Conroe Trader" atradās 30 degvielas cisternas un pieci cilvēki. Prāmis aizdegās un nogrima, liecina Krievijas amatpersonu un mediju ziņotas.

Kas noticis ar cilvēkiem, kuri atradās uz prāmja, pagaidām nav zināms.

19:55. Ukrainas armijas uzbrukuma dēļ Krievijas Kurskas apgabalā savas mājas pametuši aptuveni 133 000 cilvēku, ceturtdien paziņojis apgabala pagaidu gubernators Aleksejs Smirnovs.

Vēl gandrīz 20 000 cilvēku palikuši astoņos rajonos, kuru iedzīvotājiem dots rīkojums evakuēties, vēsta Krievijas propagandas rupers TASS.

18:49. Nosūtīšanai uz Ukrainu ir sagatavots līdz šim lielākais Latvijas ražotāju dronu sūtījums - 1400 iekārtas, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) paziņojums tviterī.

Tādejādi ir noslēdzies Aizsardzības ministrijas iepirkums no Latvijas industrijas par vairāk nekā 2700 dronu piegādi Ukrainai, skaidro Spūds.

"Kopā ar Latvijas uzņēmumiem turpināsim sniegt atbalstu līdz Ukrainas uzvarai," uzsver ministrs.

17:51. Černihivas apgabalā Ukrainā atklātas trīs ar Latvijas atbalstu 2 miljonu eiro apmērā rekonstruētas mācību iestādes, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Atklāšanas pasākumā piedalījās ĀM parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV), kura uzvēra, ka Latvija tic Ukrainas uzvarai un katrs atjaunotais centimetrs ir daļa no Ukrainas uzvaras.

Ēkas no Krievijas uzbrukumiem smagi cieta kara pirmajās dienās. Latvijas valdība šo sociālās infrastruktūras objektu rekonstrukcijai piešķīra 2 miljonus eiro. Rekonstrukciju īstenoja ANO Attīstības programmā.

16:54 Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi nākamnedēļ plāno apmeklēt Kurskas atomelektrostaciju, ceturtdien paziņojis aģentūras preses pārstāvis.

Plašāku informāciju par plānoto vizīti IAEA pārstāvis nesniedza.

IAEA 9.augustā aicināja Krieviju un Ukrainu ievērot "maksimālu savaldību", lai "izvairītos no kodolnegadījuma ar iespējamām nopietnām radioloģiskām sekām".

Kā ziņots, Ukrainas armija uzbrukumu Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, pārraujot krievu robežapsardzību Sudžas rajonā, bet pēc tam sākot strauju virzību arī blakus esošajās teritorijās. Tādējādi, karadarbībai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma ilgstot jau trešo gadu, Ukraina beidzot pārnesusi karu uz pašas agresorvalsts teritoriju.

Grosi sacīja, ka viņš "personīgi sazinās ar abu valstu attiecīgajām iestādēm" un "turpinās informēt starptautisko sabiedrību".

Saskaņā ar IAEA datiem Kurskas atomelektrostacijai ir seši bloki - divi ir slēgti, divi ir pilnībā darbspējīgi un vēl divi tiek būvēti.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī IAEA regulāri brīdina par draudiem atomelektrostacijām. Sestdien aģentūra brīdināja, ka drošības situācija Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) pasliktinās.

16:28 ASV vēstniecība Kijevā brīdināja savus pilsoņus Ukrainā par pastiprinātām briesmām no Krievijas uzbrukumiem tuvākajās dienās. Ukrainas bruņoto spēku rezerves kapteinis Andrejs Riženko uzskata, ka amerikāņiem, visticamāk, ir pārbaudīta informācija.

15:17 Trešās atsevišķo uzbrukumu brigāde ieintriģēja ar labām ziņām no Harkivas apgabala. Brigādes preses dienests demonstrēja video, kurā, redzams, ka ofensīva norit pilnā sparā". Video redzami Ukrainas spēku sauszemes uzbrukumi ienaidnieka karaspēkam. Turklāt militārpersonas parādīja, kā vecākie komandieri uzrauga kaujas lauku un dod pavēles.

14:15 Krievijā Kurskas apgabalā, kur jau trešo nedēļu turpinās Ukrainas ofensīva, pilsētās tiek uzstādītas dzelzsbetona bumbu patvertnes, ceturtdien paziņoja apgabala pagaidu gubernators Aleksejs Smirnovs.

"Šodien Kurskā sākta dzelzsbetona bumbu patvertņu ierīkošana," platformā "Telegram" apliecināja apgabala vadītājs.

Viņš publicējis fotogrāfiju, kurā redzama kravas automašīna ar vienu no betona moduļiem.

Smirnovs norādīja, ka 60 šādas virszemes bumbu patvertnes tiks izvietotas pilsētas transporta pieturvietās.

Kurska atrodas aptuveni 80 kilometru attālumā no robežas ar Ukrainas Sumu apgabalu, no kurienes sākās ofensīva. Tajā ir aptuveni 440 000 iedzīvotāju.

Desmit bumbu patvertnes tiks uzstādītas Žeļeznogorskā, un līdzīgi pasākumi tiks veikti Kurčatovā, kas atrodas blakus Kurskas atomelektrostacijai.

"Lēmumu par šādu konstrukciju ierīkošanu pieņēma operatīvais štābs", kura sastāvā ir dažādu aģentūru amatpersonas, piebilda Smirnovs.

Amatpersonas Kurskā jūnijā paziņoja, ka lielu skaitu šādu bumbu patvertņu uzstādīs tikai "eskalācijas gadījumā", ziņoja laikraksts "Kommersant".

Ukraina jau ir uzstādījusi līdzīgas bumbu patvertnes vairākās pilsētās, arī Kijivā.

13:03 Kā liecina aptauja, 76% ukraiņu ir pārliecināti, ka krievi neuztver Ukrainu kā neatkarīgu suverēnu valsti.

12:07. Ukraina Kurskas apgabalā ielenkusi Krievijas karaspēku un gatavojas ilgām kaujām, vēsta The Wall Street Journal.

11:16. ASV vēstniecība Ukrainā, atsaucoties uz informāciju no ASV Valsts departamenta, brīdināja, ka Krievija tuvākajās dienās varētu gatavot uzbrukumus valdības un civilajiem mērķiem Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

09:57. Papildināta iepriekšējā ziņa: Krievijā Volgogradas apgabalā naktī notikušā dronu trieciena rezultātā aizdedzies Marinovkas armijas lidlauks, liecina varas pārstāvju un vietējo iedzīvotāju ziņojumi, kā arī satelītattēli. Apgabala gubernators Andrejs Bočarovs apgalvo, ka uzbrukums Marinovkai atvairīts, bet lielākā daļa dronu iznīcināti. Vietējie iedzīvotāji publicē fotogrāfijas un video par notiekošo un ziņo, ka dzirdējuši dronu pārlidojumus, pretgaisa aizsardzības sistēmu darbu, šāvienus lidlauka teritorijā kā arī detonācijas skaņas, vēsta "Telegram" kanāli "Ostorožno, novosti" un "Astra". Armijas pilsētiņas iedzīvotāji evakuēti. Spriežot pēc NASA attēliem, naktī uz ceturtdienu Marinovkas lidlauka teritorijā izcēlušies vairāki ugunsgrēki.

09:22. Krievijā Volgogradas apgabalā pēc dronu trieciena izraisījies ugunsgrēks militārā objektā, pavēstīja apgabala varasiestādes. Mediji iepriekš ziņoja, ka trieciena mērķis varētu būt bijis militārais lidlauks. Volgogradas apgabala gubernators Andrejs Bočarovs paziņoja, ka pretgaisa aizsardzības spēki ir atvairījuši Ukrainas dronu uzbrukumu netālu no Kalačas rajona Marinovkas. Drona nogāšanās rezultātā militārajā objektā izraisījies ugunsgrēks, norādīja gubernators. Platformā "Telegram" Krievijas kanāli naktī vēstīja, ka trieciena mērķis varētu būt bijis Marinovkas militārais lidlauks, kas atrodas Oktjabrskā. Cita starpā par vairākiem sprādzieniem sociālajos medijos ziņoja Kalačas pie Donas iedzīvotāji. Pilsēta atrodas netālu no lidlauka.

08:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 604 140 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

07:22. Platformā "Telegram" vairāki Krievijas militārie kanāli, atsaucoties uz saviem avotiem, trešdien ziņo par kauju uz robežas ar Ukrainu Brjanskas apgabala Kļimovas rajonā. Šie avoti apgalvo, ka runa nav par lielu ofensīvu - kaujā no Ukrainas puses iesaistīta diversiju un izlūkošanas grupa, ko atbalsta vairākas vieglās bruņumašīnas. No Ukrainas puses par to nav saņemta nekāda informācija, kā arī nav nekāda apstiprinājuma, piemēram, vietējo iedzīvotāju ziņu veidā sociālajos tīklos.

00:10. Krievijas karaspēks Kurskas apgabalā aktīvi izmanto aviāciju. Vakar viņi veica 17 uzlidojumus Krievijas apdzīvotām vietām, vēsta pravda.com.ua.

Pasaulē

Kāda ģimene vietnē “Reddit” dalījās ar stāstu par to, kā pēc ilgi gaidītās meitiņas piedzimšanas viņi saprata, ka bērnu nemaz nevēlas. Pāris nolēma atteikties no trīs mēnešus vecā mazuļa, jo mazulis neiederoties viņu dzīvesveidā.