VIDEO. Brīdinām - nepatīkami kadri. Lēdmanes "varonis" publiski spīdzina trusi; līdzcilvēki nekavējoties rīkojas

© Kaspars Krafts/MN

Nežēlību pret dzīvniekiem bieži vien ikdienā neizdodas pamanīt, jo tā notiek citiem neredzot. Taču ir cilvēki, kas nekautrējas ar pāridarījumiem lepoties un pat šādā veidā gūst skatījumus saviem sociālo mediju video, vēsta "Degpunktā."

Sociālā tīkla “TikTok” lietotājs ar segvārdu Bumbulītis tiešraides video skatītājiem atrāda savu izturēšanos pret mājdzīvniekiem - trušiem. Video redzams, ka vīrieša darbības mainās strauji - sākumā viņš dzīvnieku ceļ aiz galvas, vēlāk tur aiz kakla, un emociju uzplūdā pat aizmet. Viena no pirmajām, pēc trauksmes zvaniem, uzmanību notikušajam pievērsa biedrības “Mazās ķepas” vadītāja Marta Mackare.

“Tas pārkāpj Krimināllikuma 31. pantu 63. daļu, kas norāda, ka tika vardarbīgi spīdzināti savā ziņā dzīvnieki publiskā vidē, kur tad arī redz gan pusaudži, bērni, kas arī ved pie sava veida bezatbildības, bērniem dodot sapratni, ka viņi arī tā var rīkoties, ka nekas nebūs," uzsver M. Mackare.

Cilvēki gan komentāros, gan pieslēdzoties tiešraidei mēģināja atrunāt vīrieti no agresijas, taču tam nebija panākumu - viņš pasmējās par komentāriem un turpināja iesākto.

Šobrīd zināms, ka pie vīrieša ir arī citi dzīvnieki.

“Saprotot, ka situācija ir nopietna, uzzinājām, ka personai ir arī suns un divi kaķi. Par trušu daudzumu nav zināms, bet konkrētajā video ir redzams, ka ir vismaz divi,” norāda M. Mackare.

Lai satiktu vīrieti, raidījums dodas uz Lēdmanes pagastu, jo neoficiāla informācija liecina, ka viņš dzīvo tieši tur.

Vietējie Bumbulīti atpazīst. Izrādās, ka viņu sauc Jānis.

“Viņš nāk, ir bijis veikalā. Viņš ir ienācējs. Nu viņš ir cilvēks ar dīvainībām,” pastāsta vietējā veikala darbiniece.

Ierodoties Jāņa mājās, mūs sagaida vīrieša māte, kura nav gatava sniegt komentārus. Ar pašu Jāni sazināmies sociālajā tīklošanās vietnē “Facebook”. Lūgts komentēt video redzamās darbības. Viņš atbildēja, ka trušus drīkst celt aiz ausīm un dzīvniekam joprojām viss ir kārtībā. No kādas lēdmanietes noskaidrojam, ka vīrietim mēdz būt problēmas ar alkoholu, kā iespaidā, viņš, iespējams, pat neatceras, ko tieši ar mājdzīvnieku darījis.

Biedrības “Mazās ķepas” vadītāja Marta saka lielu paldies visiem, kuri dalījās ar informāciju, jo vien divu stundu laikā bija izdevies iegūt pietiekami daudz faktu, lai varētu uzrakstīt iesniegumu gan policijai, gan arī Pārtikas un veterinārajam dienestam, kas jau šobrīd uzsākuši situācijas risināšanu.

Latvijā

Piedāvātās izmaiņas pensiju otrā līmeņa uzkrājumu samazināšanā, daļu no tiem pārnesot uz pirmo līmeni, tika plaši izdiskutētas Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē, un panāktais gala piedāvājums ir kompromisa rezultāts, intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidenta Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais