Ķirurgu darbā vairāk riska un spriedzes

© Publicitātes foto

Rīgas apgabaltiesas augusta beigās gaidāmais spriedums pacientes prasībā pret Rīgas Austrumu slimnīcu par operācijas laikā vēderā atstātu ķirurģisku instrumentu aktualizējis jautājumu, cik bieži pacienti ar sūdzībām par ārstu, konkrēti – ķirurgu, darbu vēršas Veselības inspekcijā.

Pērn saņemtas 45 sūdzības par ķirurgu darbu, no kurām par pamatotām atzītas desmit. Veselības inspekcijas eksperti kopumā neuzskata, ka sūdzību skaits kaut ko var liecināt par ārstu darbu, jo nereti sūdzības ir subjektīvas. Tomēr desmit sūdzības ir atzītas par pamatotām un ārsti ir saņēmuši arī sodu – brīdinājumu vai naudas sodu.

Veselības inspekcijas dati, kurus apkopoja Neatkarīgā, liecina, ka 2014. gadā tika izskatīti 1049 iesniegumi par veselības aprūpes kvalitāti un darbspējas ekspertīzi (kopumā veiktas 634 ekspertīzes, 118 pārbaudes, sagatavotas un nosūtītas 297 atbildes vēstules).

204 iesniegumi bija pamatoti, jo apstiprinājās iesniegumos minētās pretenzijas vai ekspertīzes laikā tika konstatēti pārkāpumi. Tikai vienā specialitātē, infektoloģijā, no visām saņemtajām sūdzībām neviena nav atzīta par pamatotu. 45 sūdzības saņemtas ķirurģijā, no kurām par pamatotām atzītas desmit. Savukārt neiroloģijā un neiroķirurģijā no 66 sūdzībām par pamatotām atzītas 17. Līdzīgi arī traumatoloģijā – no 64 sūdzībām 16 – pamatotas. Skaitļi ir viena lieta, cita lieta – sūdzību un pārkāpumu būtība. Gadījumā, ko skata Rīgas apgabaltiesa, pacientei pēc operācijas vēderā bija atstāts ķirurģisks instruments, un tas atklājās rentgenā tikai pēc četriem gadiem, lai gan paciente pie ārstiem gāja regulāri. Sieviete vērsās Veselības inspekcijā, kas ar savu lēmumu atzina slimnīcas Linezers (tagad tā iekļauta Rīgas Austrumu slimnīcas sastāvā) ārstu atbildību, bet lietā jau bija iestājies noilgums, tāpēc inspekcija pacientei ieteica aizstāvēt savas tiesības tiesā, pieprasot kaitējuma atlīdzību civiltiesiskā ceļā.

Veselības inspekcijā Neatkarīgajai skaidro, ka par traumatologu, ķirurgu un neiroķirurgu profesionālo darbību saņemtās sūdzības 2014. un 2015. gada pirmajā pusē ir raksturīgas ar to, ka pacienti nav apmierināti ar pārāk ilgo atveseļošanās periodu, un šīs domstarpības nereti izraisījušas komunikācijas problēmas starp ārstu un pacientu. No lietu būtības secināms, ka pacients nav pietiekami nopietni uztvēris medikamentu lietošanas nopietnību, miera režīmā ievērošanu. Savukārt tās lietas, kur eksperti atzinuši pārkāpumus, piemēram, ķirurģijā, saistītas ar vēlreizējas operācijas nepieciešamību, ko izraisījuši kādi apstākļi, kas nav ļāvuši ārstam, veicot sākotnējo manipulāciju, saskatīt pilnu veselības problēmas apjomu. Visos gadījumos, kad Veselības inspekcija konstatējusi pacienta sūdzības pamatotību un veselības aprūpes pārkāpumus ārstu praksē, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu ir piemērots administratīvais sods. Tas var būt brīdinājums vai naudas sods līdz 350 eiro. Kopumā 2014. gadā par pārkāpumiem piemērots sods 102 ārstniecības personām 8085 eiro apmērā, tajā skaitā 13 gadījumos par pārkāpumiem darbspējas ekspertīzē. Četros gadījumos lietu materiāli tika nosūtīti tiesībsargājošām institūcijām.

No astoņiem 2014. gadā izskatītajiem un par pamatotiem atzītiem gadījumiem Ārstniecības riska fondā trīs bija par neiroķirurgu darbu un divi par ķirurgu darbu. Savukārt no 2015 gadā izskatītiem un arī par pamatotiem atzītiem (konstatēts kaitējums) astoņiem gadījumiem – divi ir par ķirurgu darbu, viens – neiroloģijā, divi traumatoloģijā. Kopumā līdz šim brīdim Nacionālais veselības dienests pieņēmis 35 pozitīvus lēmumus un pacientam izmaksāta kompensācija, bet 43 gadījumos nav konstatēts kaitējums pacienta veselībai. 106 iesniegumi vēl ir izskatīšanā.

Tomēr kopumā inspekcija nepiekrīt viedoklim, ka sūdzību skaits par ķirurgu darbu ir augsts, pretim minot reģistrēto ārstu skaitu – 309 ķirurgi, 50 – neiroķirurgi, 176 – traumatologi. Turklāt tieši šo speciālistu darba specifika ir saistīta ar paaugstinātu risku un darbu paaugstinātas spriedzes apstākļos.

VESELĪBAS APRŪPES KVALITĀTE

2014. gadā biežāk saņemtie iesniegumi par veselības aprūpes kvalitāti pa medicīnas specialitātēm

Kopā saņemti 1049 iesniegumi, no tiem pamatotas sūdzības – 204

                                     Sūdzību skaits                                     No tām pamatotas

Pimārā veselības aprūpe       76                                                              5

Neiroloģija un neiroķirurģija   66                                                            17

Traumatoloģija                       64                                                            16

Psihiatrija                               51                                                             4

ķirurģija                                  45                                                            10

zobārstniecība                        42                                                           15

terapija                                    46                                                          10

ginekoloģija un dzemdniecība 35                                                           8

onkoloģija                               22                                                            7

infektoloģija                            22                                                             0



Svarīgākais