Ar dāsnām kompensācijām valsts no privātā sektora un ārzemēm mēģinās pārvilināt mediķus

© Mārtiņš Zilgalvis

Piektdien, 23.augustā, sāksies kompensāciju pieteikumu pieņemšana medicīnas personāla piesaistei darba vietām valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sektorā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrija (VM).

Finanšu atbalsts paredzēts ārstniecības personām par profesionālās darbības sākšanu vai atsākšanu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā - slimnīcās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), ģimenes ārstu praksēs un citur.

Saņemot kompensāciju, valsts sektorā būs jānostrādā vismaz trīs gadi.

Kompensācijas apmērs svārstās no 5400 līdz 16 300 eiro atkarībā no specialitātes, un tās vērstas uz jaunajiem mediķiem un tiem, kuri šobrīd nestrādā profesijā vai strādā ārzemēs. Saskaņā ar nosacījumiem uz kompensāciju var pretendēt ārstniecības persona, kas valsts apmaksāto pakalpojumu jomā nav strādājusi līdz 2023.gada 23.augustam.

Uz kompensāciju var pretendēt sertificēts ārsts un sertificēts zobārsts, māsa, sertificēts ārsta palīgs, sertificēta vecmāte, sertificēts fizioterapeits, sertificēts ergoterapeits, sertificēts zobu higiēnists, sertificēts audiologopēds un sertificēts mākslas terapeits, zobārsta asistents, kā arī māsu palīgs.

Tāpat uz kompensāciju var pretendēt pensijas vecuma ģimenes ārsts, kurš nodod praksi, zināšanas un pieredzi citam speciālistam. Projekta ietvaros plānots piesaistīt vairāk 458 ārstniecības personas.

Ar visiem pieteikšanās nosacījumiem var iepazīties projekta tīmekļvietnē "talakizglitiba.lv".

Medicīniskā personāla piesaistes projekti gan reģioniem, gan ārstniecības iestādēm Rīgā tika īstenoti arī iepriekšējā ES fondu plānošanas periodā, kopumā valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanai piesaistot 2170 ārstniecības personas.

Eiropas Sociālā fonda Plus projekta ("ESFP+") "Ārstniecības personu piesaistes un noturēšanas pasākumi" kopējais finansējums ir 6 690 300 eiro, tajā skaitā ESFP+ finansējums ir 5 686 755 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums - 1 003 545 eiro.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais