Šodien ķirurgam Rozentālam veiks aknu biopsiju

© Rīgas Austrumu slimnīca

Asinsvadu ķirurgam Jānim Rozentālam šodien Tartu Universitātes slimnīcā plānots veikt aknu biopsiju, pēc kuras slimnīcas mediķi varēs spriest par viņa tālāko ārstēšanu, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Biopsiju bija plānots veikt jau vakar, tomēr, ņemot vērā Rozentāla veselības stāvokli, to nav izdevies izdarīt. Pēc biopsijas veikšanas varēs tālāk plānot viņa ārstēšanas procesu. Rezultāti varētu būt gaidāmi rīt, piebilda Austrumu slimnīcas pārstāve.

Atbildot uz jautājumu, kā šobrīd Tartu Universitātes slimnīcas mediķi vērtē asinsvadu ķirurga veselības stāvokli, Potetinova norādīja, ka tas joprojām ir ļoti smags.

Savukārt kopumā šobrīd Rozentāla dzīvības glābšanai saziedoti 113 000 eiro. Potetinova skaidroja, ka ziedojumu vākšana vēl nav noslēgusies, jo bez pašas operācijas izmaksām asinsvadu ķirurgam vēl visu atlikušo mūžu būs jālieto medikamenti, kuru izmaksas var būt pat vairāki desmiti tūkstoši eiro.

Jau ziņots, ka Rozentāla dzīvības glābšanai saziedoti 105 500 eiro, kas ir sākotnēji nepieciešamā summa aknu transplantācijas procedūrai, aģentūrai LETA apstiprināja Potetinova.

Kā ziņots, Rozentālam ir noteikta diagnoze - akūta aknu mazspēja, ko izraisījušas blaknes pēc nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas, radot smagus aknu funkciju traucējumus. Latvijā pieejamā terapija ir izsmelta, un vienīgā iespēja glābt ārsta dzīvību ir aknu transplantācija, ko ir piekritusi veikt Tartu Universitātes slimnīca Igaunijā. Latvijā šādas operācijas netiek apmaksātas.

Saskaņā ar Tartu Universitātes slimnīcas sniegto informāciju, kas ir piekritusi veikt aknu transplantāciju, šādas operācijas kopējās izmaksas ir no 75 000 līdz 100 000 eiro.

Ārsts jau ceturtdien, 2.aprīlī, pārvests uz Tartu Universitātes slimnīcu.

Rozentāla ārstēšanai joprojām var ziedot. Ziedojumu vākšana tiek organizēta sadarbībā ar Austrumu slimnīcas "Atbalsta fondu", un pārskaitījumus ar norādi "Jānim Rozentālam" var veikt, izmantojot fonda norādītos rekvizītus.

Rozentāls 1983.gadā ir beidzis Rīgas Medicīnas institūtu, viņš ir sertificēts asinsvadu ķirurgs, kura pamata darbavieta jau 11 gadus ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Asinsvadu ķirurģijas nodaļa un Nieru slimību un nieru aizstājterapijas klīnika, viņš regulāri devās arī pie pacientiem Vidzemes slimnīcā un strādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, operējot pacientus visā Latvijā.

Rozentāls ir Latvijas Asinsvadu ķirurgu biedrības, kā arī Latvijas Flebologu biedrības biedrs.

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais