Ukrainas kara 565. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:41]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:41 24.augustā Krievija Melnajā jūrā uzbruka civilam kravas kuģim, uzbrukumu atvairīja Ukrainas pretgaisa aizsardzība.

To paziņojis premjerministrs Riši Sunaks, uzstājoties parlamentā ar ziņojumu par G20 samitu, kurā viņš piedalījās Ņūdeli, raksta Reuters. Šī ir pirmā reize, kad amatpersona komentē kuģa apšaudes, atzīmē aģentūra.

"Pateicoties atslepenotajai izlūkošanas informācijai, mēs zinām, ka 24. augustā Krievijas armija izšāva vairākas raķetes uz civilo kravas kuģi Melnajā jūrā," sacīja Sunaks.

20:33 Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo par jauniem triecieniem Krievijas okupantu pozīcijām.

"Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija veica 7 triecienus apgabaliem, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls un militārā tehnika," teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba vakara ziņojumā Facebook.

Turklāt raķešu spēku vienības trāpīja 5 ienaidnieka artilērijas punktiem.

19:59 Ukrainas karaspēks pamazām izspiežas cauri Krievijas aizsardzībai dienvidos, paplašinot frontes līniju. Tajā pašā laikā iebrucēji cenšas veikt pretuzbrukumu Rabotino rajonā Zaporižjes virzienā.

"Rabotino apgabalā turpinās augstas intensitātes kaujas. Abās pusēs strādā artilērija. Ienaidnieks sūta aviāciju debesīs, notiek kājnieku kaujas. Šajā virzienā mums ir taktiski panākumi, taču tam ir ļoti liela cena. Okupanti mēģina dot pretuzbrukumu - krievu pusē strādā Rabotino apgabala profesionālajās vienības, bet mēs jau esam viņus pietiekami satriekuši," raidījumā "Espresso" sacīja "Brīvības leģiona" cīnītājs Konstantīns Deņisovs.

Ienaidnieks medī Ukrainas tehniku ​​ar aviācijas un "Lancet" bezpilota lidaparātiem. Deņisovs piebilda, ka okupanti mēģina iespiest arī Ukrainas kaujiniekus uguns slazdos.

18:05. Ukrainas militārās izlūkošanas vadītājs Kirils Budanovs ir pārliecināts, ka Krievijas agresija neturpināsies gadiem ilgi, raksta dialog.ua.

Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu nebūs ilglaicīgs, jo agresoram nav spēka to turpināt gadiem - ar šādu paziņojumu sestdien, 9.septembrī, Jaltas Eiropas stratēģijas sanāksmē nācis klajā Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas vadītājs Kirils Budanovs.

"Es nepiekrītu viedoklim, ka šis būs ilgs karš. Tas ir mans personīgais viedoklis, kas balstīts uz mūsu rīcībā esošo datu analīzi par ienaidnieku," sacīja Ukrainas militārā izlūkdienesta vadītājs. Viņš arī lika saprast, ka agresija neturpināsies daudzus gadus, kā baidās daži “eksperti”.

17:00. Vāgnera karavadonis Jevgeņijs Prigožins izvairījās no nāves, kad viņa lidmašīna avarēja netālu no Maskavas, un tagad slēpjas Venecuēlā, apgalvoja Krievijas politiskais analītiķis, raksta dailymail.co.uk.

Viņš ir "dzīvs un vesels" un atrodas Karību jūras paradīzes salā Margaritā, norāda doktors Valērijs Solovejs, kurš arī apgalvo, ka Vladimirs Putins ir neārstējami slims un ka visas Kremļa prezidenta pašreizējās uzstāšanās patiesībā ir bijuši redzami divi viņa līdzinieki.

16:00. Kremlis pirmdien apstiprinājis, ka Vladivostokā plānota Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu. Paziņojumā norādīts, ka Ziemeļkorejas līderis ieradīsies Krievijā pēc Putina uzaicinājuma. Laikraksts "The New York Times" jau pagājušajā nedēļā ziņoja, ka tiek gatavota šāda tikšanās, un Dienvidkorejas mediji šodien vēstīja, ka uz Krieviju devies Ziemeļkorejas vilciens, kurā, domājams, atrodas šīs valsts līderis. Kims ļoti reti izbrauc no Ziemeļkorejas. Kad viņš dodas uz ārvalstīm, viņš parasti brauc ar savu bruņuvilcienu.

15:26. EP amatpersonas nosoda prettiesiskās vēlēšanas Krievijas pagaidu okupētajās Ukrainas teritorijās. "Krievijas varas iestāžu lēmums organizēt šīs vēlēšanas ir tikai pats nesenākais no vairākiem nelikumīgiem un kaitīgiem lēmumiem, ko tās pieņēmušas kopš Krievijas izslēgšanas no mūsu organizācijas agresijas kara pret Ukrainu dēļ," norādīts paziņojumā.

14:46. Krievija apsver atsākt tanku T-80 ražošanu, vēsta Krievijas Aizsardzības ministrijas pārziņā esošais telekanāls "Zvezda". T-80 ražošana Padomju Savienībā tika sākta 1976.gadā, bet tie tika saražoti krietni mazākā skaitā nekā tanki T-72, kas tika izstrādāti pirms T-80, bet kurus turpināja ražot paralēli T-80.

14:00. Rietumu sabiedroto kavēšanās ar Ukrainai nepieciešamā bruņojuma piegādi ļāvusi Krievijas spēkiem nostiprināt savas pozīcijas okupētajās teritorijās, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. "Pēc pusotru gadu ilgām asiņainām cīņām karš Ukrainā nav pietuvojies beigām. Rietumu partneru neizlēmība un kavēšanās ar ieroču piegādēm ļāvusi [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina spēkiem nostiprināt ierakumus un padziļināt tranšejas," Landsberģis nedēļas nogalē sacīja konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" 30.gadadienas kongresā. "Katrs atgūtais centimetrs prasa vislielāko ukraiņu ziedošanos," teica partijas līderis.

12.50. Ziemeļkorejas vilciens, kurā, domājams, atrodas šīs valsts līderis Kims Čenuns, devies uz Krieviju, kur, iespējams, tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pirmdien ziņo Dienvidkorejas mediji.

Atsaucoties uz neidentificētiem avotiem Dienvidkorejas valdībā, laikraksts "Chosun Ilbo" vēstīja, ka vilciens, domājams, izbrauca no Phenjanas svētdienas vakarā un Kima un Putina tikšanās varētu notikt otrdien.

12.39. Latvijas pārvades sistēmas operators AS ''Augstsprieguma tīkls'' turpina ar materiālu un iekārtu ziedojumiem atbalstīt Ukrainu tās energosistēmas infrastruktūras atjaunošanā, kas būtiski cietusi Krievijas iebrukuma dēļ. Jau drīzumā Ukrainu sasniegs 66 tonnu liels sūtījums ar dažādām augstsprieguma tīkla iekārtām un transformatoru eļļu, ko ukraiņi varēs izmantot vismaz 20 gadus.

12.22. Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš iepriekš galvoja, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam G20 sanāksmes laikā Brazīlijā nākamgad aizturēšana nedraud, pirmdien paziņoja, ka lēmums par Putina aizturēšanu tomēr būs tiesas ziņā.

Krievijas prezidents neieradās uz šā gada G20 līderu sanāksmi Indijā, lai izvairītos no jebkāda riska tikt aizturētam saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderi. Tas tika izdots martā saistībā ar apsūdzībām par bērnu nelikumīgu izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju, kas ir kara noziegums.

11.49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 269 210 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4560 tankus, 8767 bruņutransportierus, 5839 lielgabalus, 760 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 512 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4628 bezpilota lidaparātus, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8370 automobiļus un autocisternas, kā arī 877 specializētās tehnikas vienības.

10.55. Ukrainas Bruņotie spēki aizvadītajā nedēļā no Krievijas okupācijas atbrīvojuši 3,5 kvadrātkilometrus teritorijas, pirmdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. No tiem divi kvadrātkilometri atbrīvoti Bahmutas virzienā, bet 1,5 kvadrātkilometri valsts dienvidos.

09.02. Krievijā tuvākajā laikā sāksies jauna mobilizācija, lai kompensētu katastrofālos dzīvā spēka zaudējumus Ukrainā, un uz fronti var tikt nosūtīti līdz 700 000 mobilizēto, teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba pirmdienas rītā publiskotajā operatīvās informācijas apkopojumā.

Tajā norādīts, ka masveida mobilizācija notiks arī okupētajās Ukrainas teritorijās.

08.08. Krievija naktī uz pirmdienu devusi kārtējo aviācijas un raķešu triecienu Ukrainai, paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Informācija par sekām tiek precizēta, teikts ģenerālštāba publiskotajā operatīvās informācijas apkopojumā..

Tajā norādīts, ka ienaidnieks veicis piecus raķešu un 87 aviācijas triecienus, kā arī 44 apšaudes no daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām. Mērķi bijuši gan Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas, gan civilie objekti.

07.54. Ukraina karo arī mūsu karu, un Latvijai ir jābūt par līdervalsti atbalsta sniegšanā Ukrainai, tviterī paudis Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P), kurš ticis minēts kā iespējamais aizsardzības ministra amata kandidāts topošajā Evikas Siliņas (JV) valdībā.

07.10. Šodien Rīgā, "Hanzas peronā", notiks Latvijas un Eiropas Padomes organizēta augsta līmeņa tieslietu ministru sanāksme, kurā tiks lemts par tālākajiem soļiem, lai nodrošinātu Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, un par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu viņu ģimenēs

00.10. Vācijas kanclers Olafs Šolcs paudis gandarījumu par G20 samita noslēguma paziņojumu. Viņš atzinīgi novērtēja visu valstu "teritoriālo vienotību" attiecībā pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā. Lai arī G20 samitā pieņemtajā dokumentā tiešā veidā nav nosodīta Krievija par iebrukumu Ukrainā, kanclers atzina, ka panāktas daudzas vienošanās, kas iepriekš šķita neiespējamas, vēsta medijs pravda.com.ua.