Dobeles dzirnavnieks: jūtamies mīlēti!

© Ojārs Lūsis, Neatkarīgā

Akciju sabiedrības Dobeles dzirnavnieks Ekstra milti nu jau desmito gadu pēc kārtas ir saņēmuši Gada preces nosaukumu. Pircēju iecienīti ir arī citi Dobelē tapušie produkti, tostarp jaunākais produktu veids – makaroni – strauji iekaro patērētāju simpātijas.

Par a/s Dobeles dzirnavnieks šodienu un nākotnes plāniem vairāk stāsta valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

– Vispirms apsveicu jūs ar kārtējo atzinību – Dobeles Ekstra milti ir saņēmuši Gada preces nosaukumu.

– Paldies, atzīmēšu, ka mūsu Ekstra milti šo nosaukumu saņem jau desmito gadu pēc kārtas. Tas ir apliecinājums, ka Dobeles dzirnavnieks ilgtermiņā spēj noturēt augstu savu produkcijas kvalitātes latiņu. Pēdējos gados arvien labāku vērtējumu saņem ne tikai kāds konkrēts produkts, bet uzņēmums kopumā. Viens no pierādījumiem tam ir pozitīva tendence dažādos topos, piemēram, pērn ierindojāmies 14. vietā Latvijā mīlētāko zīmolu topā un augstajā 17. vietā uzņēmumu reputācijas topā, kurā pēdējo gadu laikā esam virzījušies uz augšu par teju 20 vietām. Pagājušā gada beigās saņēmām lielu atzinību no Dobeles novada pašvaldības, kas piešķīra mums atzinības rakstu par ieguldījumu un atbalstu novada attīstībā. Tikko mūs patīkami pārsteidza Dobeles jaunieši, jau otro reizi nominējot un apbalvojot mūs kā jauniešiem draudzīgāko uzņēmumu. To noteikti sekmējis fakts, ka pie mums bieži nāk strādāt jaunieši bez iepriekšējas pieredzes, jo mūsu darbības specifikai atbilstošus speciālistus Latvijā nesagatavo.

– Reputācijas tops un jauniešiem draudzīga uzņēmuma balva liecina par strādājošo lojalitāti uzņēmumam. Vai ir izdevies izveidot vienotu komandu visos līmeņos?

– Es teiktu, ka jā! Mēs labi saprotam, ka uzņēmuma darbības specifikai atbilstošus darbiniekus Latvijā faktiski nesagatavo – nav tādu skolu, kur iemācītu ražot makaronus vai malt miltus. Darbinieki pie mums tiek attiecīgi apmācīti, iegūst pieredzi un vajadzīgās iemaņas dažādos kursos un mācās no esošajiem speciālistiem. Ieguldām laiku un darbu speciālistu izaugsmē – tas veicina arī turpmāko lojalitāti uzņēmumam.Viens no nopietnākajiem apmācību projektiem, ko piedāvājam, ir mācības Šveices malēju skolā, apmeklējot sešu mēnešu klātienes nodarbības, kurās iegūst teorētiskas un praktiskas zināšanas par ražošanas tehnoloģijām šīs nozares labāko profesionāļu vadībā. Trīs darbinieki šādas mācības jau ir pabeiguši, pašreiz Šveicē atrodas jau ceturtais uzņēmuma darbinieks. Beidzot šo skolu, speciālists var konkurēt starptautiskajā darba tirgū, bet, protams, mēs esam ieinteresēti, lai viņš paliktu strādāt šeit – Dobelē.

– Pagājušajā gadā investējāt jaunas maltuves tehnoloģijās. Ko tas ir mainījis uzņēmuma darbībā?

– Pērn tika uzstādītas cieto kviešu dzirnavas, kas mums dod iespēju nodrošināt pilnu durum jeb cieto kviešu makaronu ražošanas ciklu. Maļot šos miltus uz vietas Dobelē, nevis nopērkot gatavus, palielinām produkta pievienoto vērtību. Daudzi nezina, ka durum jeb cieto kviešu pasta uzskatāma par augstvērtīgu produktu. Īpaši gribu uzsvērt durum pilngraudu pastas labās īpašības, ko sākām ražot pagājušajā gadā. Tā gatavota no pilngraudu rupji maltiem graudiem, tādā veidā saglabājot vērtīgās grauda uzturvielas un vitamīnus. Pilngraudu pastā ir daudz labo ogļhidrātu, šķiedrvielu un citu vielu, kas nepieciešamas labai veselībai un sniedz enerģiju.

– Man gan gribētos teikt, ka praktiski visa Dobeles dzirnavnieka produkcija ir veselīga...

– Lietojot jebkuru pārtikas produktu, galvenais ir ievērot mērenību un pareizi sabalansēt savu ēdienkarti. Uzskatu, ka pareizāk ir runāt nevis par veselīgumu, bet gan par kvalitāti – par to liecina arī mūsu galveno produktu līnijām piešķirtās tiesības izmantot Zaļo karotīti, bet durum makaroniem – Bordo karotīti. Šīs zīmes patērētājam dod iespēju atpazīt Latvijā ražotus produktus, kuru ražošanā pamatā izmantotas augstvērtīgas izejvielas. Svarīgi, ka iepriekšminēto zīmju saņemšanas kritēriji ir visai strikti un pārsniedz ES pārtikas nekaitīguma standartu vadlīnijas.

– Cik noprotams, tad Dobeles makaroni kļūst arvien populārāki – tātad par to noietu sūdzēties nevar?

– Jūtam augšupejošu tendenci, tomēr apzināmies, ka darba vēl ir daudz. Latvijas patērētāji ir ļoti uzmanīgi – vēl arvien daudzi netic, ka pie mums iespējams saražot kvalitatīvus makaronus. Tomēr mūsu ražojumu popularitāte pamazām aug. Par to pārliecinājāmies arī, organizējot sociālo akciju, kuras ietvaros patērētājiem bija jāpagatavo pastas maltīte, tā jānofotografē un jāiesūta atbilstošajās lapās sociālajos tīklos. Par katru saņemto ierakstu Dobeles dzirnavnieks labdarībai ziedoja vienu kilogramu makaronu. Atsaucība bija pietiekami liela, un akcijas rezultātā ar Sarkanā Krusta starpniecību pie mazturīgajiem kā ziedojums nonāca gandrīz divas tonnas makaronu.

Ja runājam par spageti ražotni, tad viss rit atbilstoši plānotajam. Patlaban ražotne strādā ar aptuveni 90% noslodzi. Gandrīz 90% no saražotajiem spageti nonāk eksporta tirgos – dažādās Eiropas un tā sauktajās trešajās valstīs (pārsvarā Āzijā un Āfrikā). Katra jauna tirgus iekarošana ir ilgstoša un smaga darba rezultāts – visas valstis sargā savus tirgus un nevienu ar atplestām rokām negaida.

– Vai notikumi Krievijā un ieviestās sankcijas neatstāja iespaidu uz Dobeles dzirnavnieka darbības apjomu?

– Tiešā veidā ne, jo Dobeles dzirnavniekam nav tiešu noieta tirgu Krievijā. Taču pastarpināti mēs to jūtam – it īpaši no mūsu klientu – piena lopkopības un cūkkopības – uzņēmumiem. Ir samazinājies pieprasījums pēc specializētās lopbarības, kā arī daudzi nespēj norēķināties par jau saņemto lopbarību.

– Pagājušais gads lauksaimniekiem bija sarežģīts – ziemāji izsala, bet ražas laikā ilgstoši lija. Kā tas atsaucās uz graudu iepirkumu?

– Gads tiešām bija sarežģīts – daudziem nācās pārsēt ziemāju platības, bet vasaras otrā pusē lietus izmērcēja graudus, un tie uz dzirnavnieku tika vesti ar ļoti augstu mitruma procentu. Kas nozīmēja, ka mūsu kaltes strādāja nepārtrauktā un intensīvā režīmā. Turklāt dienās, kad laika apstākļi bija labvēlīgi labības kulšanai, bija liels izaicinājums nodrošināt nepārtrauktu graudu pieņemšanu. Tuvāko divu gadu laikā pieņemšanas, graudu pirmapstrādes un uzglabāšanas kapacitāte tiks palielināta. Projekts ir izstrādāts, un šogad sāksies tā realizācija. Rezultātā pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas jauda palielināsies par 30%. Tādējādi tiks uzlabots ne tikai zemniekiem sniegtais serviss, bet arī palielināta uzņēmuma pamatdarbībai nepieciešamo izejvielu uzglabāšanas kapacitāte.

– Dobeles miltu maisījumus ir iecienījušas daudzas saimnieces – īpaši strādājošas sievietes, kam nav laika mīcīt mīklu un stundām gatavot maltīti ģimenei. Varbūt piedāvāsiet vēl kādu jaunumu?

– Jā, miltu maisījumu segments ir neatņemama Dobeles dzirnavnieka produktu sortimenta daļa. Esam uzsākuši dažu jaunu miltu maisījumu recepšu izstrādi, ko plānojam īstenot šī gada laikā. Veikalu plauktus šie maisījumi sasniegs tikai tad, kad būsim 100% apmierināti ar sasniegto rezultātu. Esam prasīgi pret sevi – nevaram atļauties ieviest tirgū nepilnīgu vai zemākas kvalitātes produktu.

– Atgriežoties pie investīcijām – Dobeles dzirnavnieks noslēdzis līgumu ar LIAA par projekta Auzu pārslu un musli ražošanas tehnoloģiskās līnijas iegāde īstenošanu.

– Līdz gada beigām plānojam uzcelt jaunu ražotni, kur taps dažādas graudaugu pārslas, to maisījumi un musli. Tas nozīmē, ka Latvijas patērētājiem būs iespēja iegādāties augstas kvalitātes produktus, kas ir kļuvuši par daudzu cilvēku neatņemamu brokastu vai citu ēdienreižu sastāvdaļu. Jaunajā ražotnē varēsim apstrādāt praktiski visus graudaugus – auzas, griķus, kviešus, rudzus, rīsus un citus. Tāpat būs iespējams izstrādāt dažādas maisījumu receptūras un graudu pārslas papildināt ar cukādēm vai žāvētiem augļiem un ogām. Būs garšīgi un veselīgi!