Dānijas premjere atbalsta militāru intervenci Tuvajos Austrumos

© pixabay.com

Dānijas premjerministre Mete Fredriksena otrdien paudusi viedokli, ka starptautiska militāra intervence Tuvajos Austrumos varētu būt veids, kā panākt divu valstu risinājumu un izkļūt no pašreizējā strupceļa.

Fredriksena aicināja pārskatīt starptautisko reakciju uz tuvo austrumu konfliktu, kas saasinājās, kad Izraēlas armija paziņoja par ierobežotām sauszemes operācijām pret Irānas atbalstītā bruņotā grupējuma "Hizbollah" mērķiem Libānā.

"Nav redzams risinājums tam, kas tur notiek, un nav jēgas ļaut, lai viss turpinās," Dānijas ziņu aģentūrai "Ritzau" sacīja Fredriksena.

Divu valstu risinājumu, līdzās Izraēlai nodibinot Palestīnas valsti, "iespējams panākt tikai tad, ja starptautiskā sabiedrība kādā brīdī paziņos, ka tagad mums tas ir jāievieš ar spēku," uzskata premjere.

"Hizbollah" jau gadu ar raķetēm apšauda Izraēlas ziemeļus, atbalstot palestīniešu teroristisko grupējumu "Hamās", kas karo ar Izraēlu Gazas joslā.

Fredriksena sacīja, ka "Hamās" un Izraēla "šajā situācijā ir ievilkušas ne tikai savas valstis un cilvēkus, bet arī mūs visus". "Cena mums visiem ir kļuvusi pārāk augsta," viņa piebilda.

Pagājušā gada 7.oktobrī palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

Uz jautājumu, vai ir iespējama militāra iejaukšanās, viņa atbildēja: "Jā, tā ir iespējama." Tomēr viņa plašāk neizklāstīja, kā tas varētu notikt. "Starptautiskā sabiedrība ir iejaukusies citos konfliktos un citos karos, un tai ir izdevies kaut ko uzspiest," atgādināja premjere.