Vajadzēs 64 035 eiro Patvēruma meklētāju reģistra uzturēšanai

© f64

2016.gadā un turpmāk ik gadu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) Patvēruma meklētāju reģistra uzturēšanai būs nepieciešami kopumā 64 035 eiro, liecina valdībā iesniegtais Iekšlietu ministrijas noteikumu projekts "Patvēruma meklētāju reģistra noteikumi".

Patvēruma likumā noteikts, ka patvēruma meklētāju uzskaitei un patvēruma procedūras virzības nodrošināšanai PMLP izveido, uztur un aktualizē Patvēruma meklētāju reģistru. PMLP ir izveidojis reģistru, realizējot Solidaritātes un migrācijas plūsmu pārvaldīšanas pamatprogrammas 2008.-2013.gadam Eiropas bēgļu fonda programmas projektus. Tādējādi noteikumu projekta mērķis ir noteikt reģistrā iekļaujamās informācijas apjomu, izveidošanas, uzturēšanas un izmantošanas kārtību.

Noteikumu projekts paredz, ka tajā iekļaujama informācija par visu patvēruma procedūras ciklu - no iesnieguma par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā līdz brīdim, kad stājas spēkā un kļuvis neapstrīdams galīgais lēmums par to. Papildus minētajai informācijai reģistrā iekļauj arī informāciju par patvēruma meklētāju pārsūtīšanu vai atpakaļuzņemšanu.

Reģistrā ziņas paredzēts glabāt 10 gadus pēc to iekļaušanas.

Kā norādīts ministrijas iesniegtajā noteikumu projektā no 2013.gada PMLP tika piešķirti līdzekļi 23 977 eiro apmērā Patvēruma meklētāju reģistra divu izstrādāto procesu - patvēruma meklētāju pieteikumi un patvēruma meklētāju lēmumi - uzturēšanai. Savukārt no 2015.gada papildus Reģistra uzturēšanai piešķirti 20 871 eiro, lai nodrošinātu papildu izstrādāto funkciju uzturēšanu.

Projektā norādīts, ka līdz 2015.gada 30.jūnijam tiks pilnībā pabeigta reģistra izstrāde un ieviešana ekspluatācijā. Reģistra papildināto funkciju izstrādes izmaksas ir 400 581 eiro, tādējādi reģistra programmatūras uzturēšanai nepieciešamais finansējumu plānots 40 058 eiro.

Par informācijas sistēmu uzturēšanai paredzētajiem līdzekļiem tiks slēgts līgums ar pakalpojuma sniedzēju un veiktas izmaiņas programmas izpildāmajā kodā, nodrošinot programmas funkcionalitātes izmaiņas atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tāpat par paredzētajiem līdzekļiem notiks pēc garantijas kļūdu labošana un izmaiņu veikšana programmatūras izpildāmajā kodā, lai nodrošinātu programmas funkcionalitātes izmaiņas atbilstoši drošības prasībām.

2016.gadā un turpmāk ik gadu informācijas pārvaldei būs nepieciešami 64 035 eiro, bet sistēmas pieejamības un darbības diennakts režīmā nodrošināšanai, sākot no 2016.gada, papildus nepieciešami 19 187 eiro.

Priekšlikumi par papildu finansējumu 19 187 eiro apmērā reģistra uzturēšanai tiks pieprasīti 2016.gada valsts budžeta plānošanas procesā, gatavojot priekšlikumus 2016.-2018.gada Iekšlietu ministrijas bāzes izdevumu palielināšanai.

Noteikumu projektā teikts, ka patvēruma procedūras nodrošināšanai kopš 1998.gada izmantotas dažādas lokāla rakstura sistēmas, kuras nav nodrošinājušas vienotu patvēruma meklētāju uzskaiti un informāciju par patvēruma meklētāja lietas virzību. Vienota reģistra trūkuma dēļ starp PMLP un Valsts robežsardzē reģistrētajiem datiem veidojās atšķirības statistikas datos.

Iekšlietu ministrija paredz, ka vienota reģistra izveide un savlaicīga informācijas ievade uzlabos iestāžu savstarpējo sadarbību. Turklāt datu pieejamība reģistrā ļaus iegūt svarīgāko informāciju, netērējot resursus savstarpējai sarakstei un informēšanai. Tādējādi tiks optimizēta institūciju sadarbība, padarot to efektīvāku, kā arī nodrošinot patvēruma procedūras termiņu ievērošanas kontroli.

Patvēruma jomas aktualitātes Eiropas Savienībā (ES) un pasaulē dēļ palielinās detalizētas statistiskās informācijas pieprasījumi gan no Latvijas iestādēm, piemēram, Centrālā statistikas pārvaldes un masu medijiiem, gan ES institūcijām, tostarp "Eurostat" un Eiropas Patvēruma atbalsta biroja. Iekšlietu ministrija norāda, ka palielinās informācijas pieprasījumi arī no starptautiskajām organizācijām, piemēram, Apvienoto Nāciju Augstā komisariāta bēgļu jautājumos.

Tā kā katra no minētajām organizācijām pieprasa operatīvi sniegt diferencētus statistikas datus, kas atspoguļo dažādus patvēruma sistēmas aspektus, ir pieaugusi PMLP darbinieku slodze darbā ar statistikas datu atlasi. Noteikumu projektā norādīts, ka šis aspekts rada nopietnu slogu darbinieku kapacitātei un iespējām veikt pamatfunkcijas un vienota reģistra izveide slogu samazinātu.

Iekšlietu ministrijas rīcībā esošās aplēses liecina, ka projekts attiecas uz aptuveni 1100 personām, kuras iesniegušas iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā. Pēc noteikumu projektā esošajiem datiem, pēdējos piecos gados patvēruma meklētāju skaits pakāpeniski pieaug - gadā vidēji PMLP saņem 200 iesniegumus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.