Ukrainas kara 901. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:07]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 13. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:07 "Politico", atsaucoties uz Tavria karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas pārstāvja Dmitrija Ļihova teikto, raksta, ka Krievija ir izvedusi daļu karavīru no Zaporožjes un Hersonas apgabala Kurskas apgabala aizsardzībai.

20:26 Krievijā Kurskas apgabala Boļšoje Soldatskojes rajonā notiek iedzīvotāju evakuācija - gan pašu spēkiem, gan ar vietējās administrācijas palīdzību, izriet no rajona vadītāja Vladimira Zaiceva otrdien platformā "Telegram" publicētā paziņojuma.

Šim rajonam nav tiešas robežas ar Ukrainu.

"Daru visu, kas manos spēkos - izvedam mierīgos iedzīvotājus, palīdzam karavīriem, palīdzam ar pārtiku, dzēšam ugunsgrēkus un daudz ko citu," klāstīja Zaicevs.

"Līdz pat šai dienai mūsu rajonā nenotika evakuācija. Visi brauca prom patstāvīgi, neviens nelika šķēršļus. Šodien mēs apkopojam datus par to, kam tomēr ir nepieciešama evakuācija," norādīja rajona vadītājs.

Līdz pirmdienai evakuācijas pieprasījumu šajā rajonā nav bijis, viņš turpināja.

"Lai gan saprotu, ka ir palicis daudz cilvēku, bet viņi nevēlas braukt prom," norādīja Zaicevs.

Boļšoje Soldatskojes rajons atrodas astoņu kilometru attālumā no Sudžas rajona Martinovkas ciema, kam, kā ziņo "Telegram" kanāli, ir pietuvojusies Ukrainas armija, un arī pašā rajonā notiek kaujas, vēsta tīmekļa izdevums "7x7".

Iepriekš Kurskas apgabala vadītāja pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs paziņoja, ka reģionā paredzēts evakuēt 180 000 iedzīvotāju.

Saskaņā ar izdevuma "Gazeta.ru" datiem līdz pirmdienai savas mājas jau bija atstājis 121 000 iedzīvotāju.

19:42 Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis ziņoja prezidentam Vladimiram Zelenskim, ka Ukrainas kontrolē atrodas 74 apdzīvotas vietas Krievijas Federācijas Kurskas apgabalā.

18:46 Ļvivas apgabalā uz divām dienām tiks atklāta Korčmina - Staivka gājēju pāreja uz robežas ar Poliju.

17:54 Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādās nākamo dronu sūtījumu - apmēram 500 Latvijā ražotu dronu, liecina aizsardzības ministra Andra Sprūda (P) paziņojums tviterī.

Jūlija sākumā ministrija jau paziņoja, ka uz Ukrainu tiks nogādāti vairāk nekā 2500 dažādu veidu un veiktspējas kaujas droni četru miljonu eiro vērtībā, bet jūlija beigās nogādāti vēl vairāk nekā 500 dronu.

Dronus ražojuši septiņi Latvijas uzņēmumi.

Aizsardzības ministrija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēlējusi 20 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā desmit miljoni eiro ir paredzēti dronu iegādēm no Latvijas aizsardzības nozares.

Šī gada aprīlī un maijā Latvija uz Ukrainu nosūtīja 135 dažādas kapacitātes kaujas dronus un elektroniskās karadarbības iekārtas aptuveni viena miljona eiro vērtībā. Aizsardzības ministrija līdz gada beigām turpinās iegādāties Latvijā ražotus kaujas dronus, primāri no pirmās personas skatupunkta vadāmus FPV tipa dronus.

Iepirkumu summas tiks sadalītas vairākos iepirkumos, lai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, kā arī nodrošinātu iespēju pielāgoties mainīgajām tehniskajām specifikācijām atbilstoši Ukrainas prasībām.

Kopā ar Latviju dronu koalīcijā Ukrainas atbalstam iesaistījusies Lielbritānija, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija.

Kopumā dronu koalīcijas dalībvalstis dronu piegādēm Ukrainai līdz šim ir piesaistījušas vairāk nekā pusmiljardu eiro.

Tāpat dalībvalstis strādā pie kopīga fonda izveides, lai ātrāk un efektīvāk varētu apgūt finansējumu dronu ražošanai koalīcijas valstīs

16:58. Apvienotās Karalistes aizsardzības izlūkošana jaunā pārskatā pamanījusi iespējamu dzeramā ūdens trūkumu Krievijas armijā, vēsta "Urkainska Pravda".

Krievijas triecienu radītie postījumi komunālajai infrastruktūrai gandrīz noteikti noved pie ūdensapgādes traucējumiem, ko vēl vairāk pasliktina karstais laiks.

Turklāt jūlijā kāds prokrievisks militārais blogeris ziņoja, ka ūdens deva Krievijas pilotiem ir ierobežota līdz vienam litram dienā. Tas atbilst ceturtai daļai no minimālās ieteicamās ūdens nepieciešamības darbam augstā temperatūrā.

15:53. Ministru kabinets izdevis rīkojumu par valsts kustamās mantas nodošanu bez atlīdzības Ukrainai, tādējādi atbalstot Valsts policijas iniciatīvu nodot Ukrainas Nacionālajai policijai, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Nacionālās Gvardes uzdevumu vienībai 30 transportlīdzekļus ar aprīkojumu.

Nododot transportlīdzekļus Ukrainai, netiks radīta nepieciešamība Valsts policijā iegādāties jaunus transportlīdzekļus. Nododamie transportlīdzekļi ir ar būtisku nobraukumu un tehnisko nolietojumu, taču to tehniskais stāvoklis ir apmierinošs.

14:54. No Krievijas Belgorodas apgabala Krasnaja Jarugas rajona izbraukuši jau 11 000 iedzīvotāju, otrdien paziņojis apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

Pirmdienas vakarā tika slēgta iebraukšana šajā rajonā, kur iedzīvotāju kopskaits saskaņā ar 2020.gada tautas skaitīšanas datiem sasniedza 14 000.

Belgorodas apgabals, kas rietumos robežojas ar Ukrainu, ziemeļos robežojas ar Krievijas Kurskas apgabalu, kurā šobrīd iegājusi Ukrainas armija.

13:59. Par Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavību notiesātais Tamerlans Eskerhanovs atbrīvots no cietuma un nosūtīts uz fronti Ukrainā, sestdien pavēstījis Krievijas propagandas rupors TASS.

Eskerhanovs 2024. gada martā parakstījis līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju, tika apžēlots un atbrīvots no soda kolonijas. Viņš nosūtīts uz vienu no vienībām, kas atrodas Ukrainas frontē.

Ņemcovs, kas vienā no kādreizējā prezidenta Borisa Jeļcina valdībām ieņēma vicepremjera amatu, tika noslepkavots 2015. gada 27. februārī īsi pirms pusnakts, kad netālu no Kremļa kājām gāja pa Lielo tiltu pār Maskavas upi.

13:03. Eiropas Savienība piešķīrusi divus miljonus eiro, lai finansētu jaunu humānās atmīnēšanas iniciatīvu. Projekts tiks finansēts no Eiropas Komisijas Ārpolitikas instrumentu dienesta (FPI) granta, vēsta "Ukrainska Pravda".

Ukrainā tiks izmantoti īpaši apmācīti suņi, kurus iesaistīs mīnu un nesprāgušas munīcijas likvidēšanā visā valstī. Pirmie mīnu meklētāji, kurus izvietos Ukrainā, būs 16 beļģu malinuā šķirnes suņi.

Līdzās dzīvniekiem, intensīvas piecu mēnešu apmācības jau ir izgājušas astoņas suņu treneres, kas drīzumā iesaistīsies valsts atbrīvošanā no sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

12:00. Pirmdien, 12. augustā, krievu okupanti apšaudīja Harkovas apgabala Bogoduhovu un tuvējās apdzīvotās vietas, kā rezultātā tika ievainoti četri nepilngadīgie, ziņo pravda.com.ua.

11:05. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) pirmdienas vakarā paziņoja, ka tās eksperti ir apskatījuši iepriekšējā dienā degušo Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) dzesēšanas torni un nav konstatējuši nekādas degošu riepu vai dronu atlūzu pēdas. "Pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem faktiem un pārbaudes rezultātiem, mūsu komanda nespēja izdarīt galīgos secinājumus" par ugunsgrēka cēloni, IAEA paziņojumu citē aģentūra "Reuters".

10:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 593 160 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

09:09. ASV pirmdien aicināja Irānu nepiegādāt Krievijai ballistiskās raķetes, brīdinot, ka raķešu piegāde izraisīs stingru Vašingtonas reakciju. ASV ir sazinājušās ar Eiropas sabiedrotajiem par ziņām, ka Irāna "plāno piegādāt simtiem ballistisko raķešu Krievijai", žurnālistiem sacīja Valsts departamenta preses sekretāra vietnieks Vedants Patels. "Mēs esam gatavi sniegt ātru un stingru atbildi, ja Irāna nodos ballistiskās raķetes, kas, mūsuprāt, nozīmētu dramatisku Irānas atbalsta eskalāciju Krievijas agresijas karam pret Ukrainu," viņš teica.

08:11. Ja Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam nepatīk Ukrainas karaspēka ieiešana Kurskas apgabalā, viņš var izbeigt karu, pirmdien paziņoja ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

07:21: ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems pirmdien vizītes laikā Kijivā Ukrainas karaspēka ieiešanu Krievijas Kurskas apgabalā nosauca par drosmīgu, lielisku un skaistu. Senators žurnālistiem sacīja, ka pirms divarpus gadiem kādā konfidenciālā Senāta sanāksmē tika teikts, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Kijiva kritīs četru dienu laikā un trīs nedēļu laikā Krievijas karaspēks ieņems visu Ukrainu. Tomēr šo prognožu autori kļūdījās, sacīja Greiems. Un pēc divarpus gadiem, kad viņš sesto reizi apmeklē Ukrainu, tā ir ieņēmusi Krievijas teritoriju, norādīja senators. "Ko es domāju par [Ukrainas karaspēka] ieiešanu Kurskas [apgabalā[? Drosmīgi, izcili, skaisti. Turpiniet to. Putins to iesāka, sadodiet viņam pa pakaļu," sacīja Greiems..

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka "Kurskas" katastrofa bija Vladimira Putina varas sākums Krievijas Federācijā, un tagad Kurska kļūs par viņa vadīšanas beigām, vēsta pravda.com.ua.

Pasaulē

Zviedrijas tiesa otrdien piesprieda "Swedbank" grupas bijušajai vadītājai Birgitai Bonnesenai viena gada un trīs mēnešu cietumsodu krimināllietā, kurā viņa apsūdzēta krāpšanā un tirgus manipulēšanā saistībā ar viņas izteikumiem par aizdomām par naudas atmazgāšanu "Swedbank" meitasbankā Igaunijā.

Svarīgākais