Ukrainas kara 536. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:45]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:45. Irākas varas iestādes svētdien pārtrauca nedēļu ilgušo ziņapmaiņas platformas "Telegram" bloķēšanu.

"Telegram" atkal ir pieejama Irākā bez virtuālā privātā tīkla.

Kad Sakaru ministrija pirms nedēļas apturēja platformas darbību, tā norādīja, ka "Telegram" nav atbildējusi uz vairākkārtējiem lūgumiem risināt jautājumu par "datu noplūdi no valsts iestādēm un privātpersonām, kas apdraud valsts drošību un sociālo mieru".

17:42. Krievijas karavīri uz patruļkuģa Melnajā jūrā svētdien raidījuši brīdinājuma šāvienus, lai apturētu un pārbaidītu civilo kravas kuģi, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Incidents noticis Melnās jūras dienvidrietumu daļā, kad patruļkuģa "Vasiļij Bikov" apkalpe pamanījusi kravas kuģi "Sukru Okan" ar Palau karogu, kas devies uz Izmajilas ostu Ukrainā.

Kravas kuģa apkalpe nav reaģējusi uz Krievijas karavīru prasību apstāties, "lai veiktu pārbaudi, vai netiek vestas aizliegtas kravas", sacīts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

15:10. Krievijas karaspēkam svētdien apšaudot divus Hersonas apgabala ciemus, nogalināti septiņi cilvēki, tai skaitā divi bērni, paziņoja Ukrainas prezidenta administrācija un Iekšlietu ministrija.

Široka Balkas ciemā nogalināti pieci cilvēki - divi vīrieši, sieviete, 23 dienas veca meitenīte un 12 gadus vecs zēns. Viens no nogalinātajiem vīriešiem bija šo abu bērnu tēvs, bet sieviete - bērnu māte. Savukārt Staņislavas ciemā, kas tika apšaudīts no daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām, nogalināti divi vīrieši un ievainota sieviete.

13:30.Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 253 850 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

11:00. Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī nav atklājuši nevienu gadījumu, kad migranti būtu nelikumīgi mēģinājuši iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas puses, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

No 2021.gada gada 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka nelegālos imigrantus piespiest doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā vairāk nekā 20 800 reižu. No 2021. gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti, savukārt 2022.gadā kopumā robežsargi iekļūšanu Lietuvā nelegālajiem migrantiem liedza vairāk nekā 11 200 reižu. Šogad tas noticis 1533 reizes.

09:00. Policija Polijā izmeklē uzlīmju, ar kurām mēģināts vervēt cilvēkus Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", parādīšanos Krakovā.

Iedzīvotāji vairākos Krakovas mikrorajonos Polijas dienvidos ievērojuši A5 izmēra uzlīmes, sestdien informēja vietējā policija. Uzlīmēs redzams "Vagner" logotips ar uzrakstu angļu valodā "Esam šeit. Pievienojies". Uz uzlīmes attēlotais kvadrātkods ved uz algotņu bandas rekrutēšanas vietni, liecina policijas sniegtā informācija.

00:10. Pusgada laikā Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Prigožins būs miris vai notiks jauns apvērsums Krievijā, intervijā "Financial Times" prognozējis bulgāru žurnālists un ilggadīgs Kremļa kritiķis Hristo Grozevs.

Uz jautājumu, vai pēc Prigožina nesodīšanas Krievijas diktators Vladimirs Putins neizskatās vājš, pētnieciskās žurnālistikas vietnes "Bellingcat" pētnieks Grozevs sacīja, ka "Putins televīzijā nosauca Prigožinu par nodevēju".

"Visi zina, ko dara ar nodevējiem, bet Putins to neizdarīja," klāstīja Grozevs, piebilstot, ka Putins vēlas Prigožina nāvi, "tomēr pagaidām to nevar paveikt. Pēc pusgada Prigožins būs miris vai būs otrais apvērsums".