Piketē, lai atgūtu britu atņemtu meitu

© Inga Paparde

Katya loves her mum (Katja mīl savu mammu), Stop breaking families (Apturiet ģimeņu laušanu), Palīgā, mūsu bērni cieš – ar šiem un citiem plakātiem trešdien pie Lielbritānijas vēstniecības Rīgā pulcējās vairāk nekā desmit cilvēku bijušās rīdzinieces Lailas Brices aizstāvībai.

Sieviete cīnās par savas mazās meitiņas atgūšanu, kuru tai pirms vairāk nekā četriem gadiem atņēma britu varas iestādes. Piketētāji un divu meitu māte uzskata, ka tas noticis nelikumīgi, un nav saprotams, kāpēc meiteni pašlaik nevar atdot viņas ģimenei.

Līdz ar plakātiem sapulcējušies piketētāji izsauca arī dažādus saukļus, cenšoties pievērst Lielbritānijas vēstniecības darbinieku uzmanību Rīgas klusajā centrā, vēstniecību rajonā. Lielbritānijas valsts rīcība piketētāju plakātos nosaukta arī par bērnu nolaupīšanu un kaunu Eiropai. Viena no piketa organizētājām Irina Bobnova Neatkarīgajai pastāstīja, ka piketa mērķis ir pievērst Lielbritānijas varas iestāžu uzmanību bērnu tiesību un cilvēktiesību problēmām un konkrēti vienas sievietes Lailas Brices centieniem atgūt savu meitu. Lielbritānijā plašāk, Latvijā mazāk apspriestais ģimenes stāsts ir par bijušo žurnālisti, izdevēju Lailu, kura pārcēlās uz dzīvi Lielbritānijā. Viņai ir viena pieaugusi meita Maija, kura pašlaik studē, un sešus gadus vecā Katarīna, kuru pirms vairākiem gadiem no ģimenes paņēma policija. Meitene bija atstāta mājās viena, kamēr māte bija aizsteigusies uz darbu, bet aukle nebija atnākusi, policija ieradās pēc kaimiņa zvana, un meiteni uzreiz paņēma aprūpes iestādes. Kopš tā brīža Laila cīnās par tiesībām atgūt savu meitu, kuru, kā stāsta piketētāji, britu varas iestādes gatavo adopcijai pilnīgi svešā ģimenē. «Mēs pieļaujam, ka tur ir kādas intereses, nauda, korupcija, jo tā nevar notikt civilizētā pasaulē, ka mātei neatdod bērnu. Ar šādām problēmām saskaras daudzi aizbraukušie no Latvijas, jo nezina visās niansēs citu valstu likumus, un, tiklīdz kļūdās, tā vairs neko nevar darīt, cilvēki ir neaizsargāti, nezina, kādus dokumentus parakstīt,» klāsta Irina. «Var būt dažādas situācijas, taču kāpēc neļaut bērnam tikties un dzīvot kopā ar mammu, ja bērns to vēlas, māte to vēlas, māsa to vēlas, kāpēc bērns ir jāatņem ģimenei?» vaicā piketētāja. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka Laila Brice trešdien piedalījusies Eiropas Parlamenta sēdē par bērnu tiesību jautājumiem un pārkāpumiem, kur uzstājusies ar uzrunu. Neatkarīgajai neizdevās vakar sazināties ar pašu L. Brici, taču, kā norādīja piketētāji, šis pikets bija pirmā akcija, kam sekos citas.

Latvijā

"Disidents" veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā. Izstādes darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju pasaulē. Izstādē piedalās deviņi mākslinieki - "SOME1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un "MO".