Ukrainas kara 754. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:02]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:02 Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, kas apkaunojis sevi uzturot ciešus sakarus ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, atzinīgi izteicies par pašreizējā kanclera Olafa Šolca lēmumu nepiegādāt Ukrainai raķetes "Taurus".

Šrēders slavējis arī Šolca paziņojumus, ka nevar būt ne runas par karavīru sūtīšanu uz Ukrainu.

"Domāju, ka Olafs Šolcs dara to, ko es sagaidītu no Vācijas kanclera šādā brīdī," ziņu aģentūrai DPA izteicies Šrēders, kurš ieņēma kanclera amatu no 1998.gada līdz 2005.gadam.

Šrēders arī aicinājis Vāciju un Franciju nākt klajā ar kopīgu iniciatīvu, lai rastu risinājumu karam Ukrainā.

Raķetes "Taurus" paredzētas izšaušanai no lidmašīnām un var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā. Ukraina vēlas tās saņemt, lai nogrieztu frontē esošo krievu spēku apgādes ceļus.

Kijiva atkārtoti prasījusi Vācijai piegādāt raķetes "Taurus", norādot, ka tas ir vispiemērotākais ierocis dot triecienus krievu militārajiem mērķiem, kas atrodas tālu aiz frontes līnijas. Taču Šolcs noraidījis ideju par šo raķešu piegādi Ukrainai, bažījoties, ka Vācija var tikt ierauta karā ar Krieviju.

Opozīcijā esošais Kristīgi demokrātiskās savienības un Kristīgi sociālās savienības (CDU/CSU) bloks, kas atbalsta "Taurus" piegādi Ukrainai, paziņojis, ka uzslava no Šrēdera ir apliecinājums tam, ka Šolcs ir uz nepareizā ceļa.

CSU līderis Markuss Sēders izteicies, ka ņemtu ļaunā šādu uzslavu, ja būtu kanclers. Savukārt ietekmīgais CDU politiķis Jens Špāns izteicies, ka gadījumā, ja ir tādi atbalstītāji kā Krievijas diktatora Putina draugs Šrēders, jauni politiskie ienaidnieki vairs nav vajadzīgi.

21:30 24 stundu laikā Aizsardzības spēku aviācija veica triecienus deviņās teritorijās, kur bija koncentrēts Krievijas okupantu personāls un ieroči.

Par to savā vakara ziņojumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. "Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija veica triecienus 9 zonās, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Raķešu spēku vienības sakāva vienu ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmu," teikts ziņojumā.

Tajā pašā laikā, kā minēts, ienaidnieks veica piecus raķešu un 55 gaisa triecienus, kā arī veica 60 uzbrukumus no vairākām raķešu sistēmām mūsu karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām. Diemžēl Krievijas teroraktu rezultātā civiliedzīvotāju vidū ir bojāgājušie un ievainotie. Tika iznīcinātas un bojātas daudzstāvu un privātās ēkas.

20:13 Mihails Podoļaks pirmdien sacīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina ideja par "sanitārās zonas" izveidi Ukrainas teritorijā ir skaidra zīme, ka Maskava plāno saasināt karu kaimiņvalstīs. Ukraina.

Putins savā runā pēc uzvaras pārvēlēšanā svētdien izvirzīja iespēju izveidot "sanitāro zonu". Kremlis norādīja, ka šāds solis būs "vienīgais veids, kā pasargāt Krieviju no Ukrainas uzbrukumiem".

"Tas ir tiešs, nepārprotams paziņojums, ka karš tikai saasināsies," Podoljaks sacīja Reuters rakstiskā paziņojumā.

19:05 Situācija Ukrainas frontē ir sarežģīta, un NATO Rietumu sabiedrotie 99% no visas militārās palīdzības nodod Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

To preses konferencē Gruzijā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, vēsta Georgia Online.

"Krievijas Federācija īsteno impēriskas ambīcijas, un situācija kaujas laukā Ukrainā ir sarežģīta. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs pastiprinātu atbalstu. NATO sabiedrotie sniedz 99% no militārās palīdzības, un arī mūsu partneriem ir svarīga loma," Stoltenbergs. teica.

Ģenerālsekretārs atzīmēja, ka atzinīgi vērtē Gruzijas palīdzību Ukrainas bēgļu uzņemšanā un nozīmīgu humanitāro, kā arī finansiālo palīdzību Ukrainai.

17:59. No Krievijas gūsta atbrīvotie ukraiņu karavīri Ukrainas Cilvēktiesību komisāra birojam apstiprināja, ka neviens no viņiem ieslodzījuma laikā nav ticies ar Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas pārstāvjiem.

Sanāksmē komisārs arī Ukrainas aizstāvju tuviniekiem skaidroja, ka bezvēsts pazudušā statuss nenozīmē, ka cilvēks ir miris. Viņš apgalvo, ka pazudušie cilvēki bieži tiek turēti gūstā, taču Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja to nevar apstiprināt.

17:14. Krievijas spēki veikuši triecienu pa Sumi apgabala Konotopas civilo infrastruktūru, kā arī vairākiem ciemiem Sumi rajonā, uzbrukuma sekas joprojam tiek noskaidrotas.

Sumi apgabala militārā pārvalde, pamatojoties uz sākotnējo informāciju, paziņoja, ka Krievijas triecienos neviens nav gājis bojā. Konotopā bojātas komunālās saimniecības iekārtas.

16:11. Šogad kopumā jau ir veikti 15 Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumi 13 naftas pārstrādes rūpnīcām 9 Krievijas Federācijas reģionos, uzskaitījis izdevums "The Insider".

Cietušo rūpnīcu ražošanas jauda ir 178 miljoni tonnu naftas produktu gadā, bet tikai 8 no 13 naftas pārstrādes rūpnīcām cieta ievērojamus zaudējumus, kas varētu samazināt naftas produktu izstrādi par 83 miljoniem tonnu gadā.

14:58. Ziemeļkoreja kopš pagājušā gada ir nosūtījusi uz Krieviju aptuveni 7000 kravas konteineru ar munīciju un citu militāro aprīkojumu, lai palīdzētu atbalstīt tās karu Ukrainā, paziņojis Dienvidkorejas aizsardzības ministrs.

Kā ziņo medijs "breakingnews.ie", Ziemeļkoreja apmaiņā, iespējams, saņēma ļoti nepieciešamo pārtiku, ekonomisko atbalstu un militāro palīdzību Kima spēku uzlabošanai.

Gan Maskava, gan Phenjana ir noliegusi ieroču darījuma esamību starp valstīm.

13:57. Ukrainas valdība ir apstiprinājusi mehānisma plānu, kas ir pamats Eiropas Savienības finansiālā atbalsta saņemšanai četru gadu programmā 50 miljardu eiro apmērā.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals sacīja, ka plānā ir iekļautas strukturālās reformas, kas atbilst vairāk nekā 100 ceturkšņa rādītājiem.

"Tā ir Eiropas pieeja valsts pārvaldes reformai, cīņai pret korupciju, ekonomikas sekmēšanai un nozaru reformām dažādās jomās, sākot no enerģētikas un beidzot ar lauksaimniecību," sacīja Šmihals.

12:55. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka pēc Krievijas uzbrukuma Dnipro apgabalam, izcēlies ugunsgrēks degvielas uzpildes stacijā. "No rīta Krievijas okupācijas spēki kārtējo reizi uzbruka Nikopolei. Uzbrukuma rezultātā degvielas uzpildes stacijas telpās izcēlās ugunsgrēks," paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas dienests Dnipro apgabalā.

Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg benzīna sūknis un pastāv liels risks, ka liesmas varētu izplatīties vēl plašāk.

11:22. Šogad notikuši 15 bezpilota lidaparātu uzbrukumi 13 naftas pārstrādes rūpnīcām deviņos Krievijas reģionos, ziņo tiešsaistes laikraksts "The Insider".

Kā liecina "The Insider" apkopotā informācija, astoņiem objektiem uzbrukumos nodarīti būtiski bojājumi. Kopējā rūpnīcu, kurām notikuši uzbrukumi, izlaide bija 178 miljoni tonnu gadā, bet bojāto rūpnīcu izlaide sasniedza 83 miljonus tonnu gadā.

10:17. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 17 no 22 trieciendroniem "Shahed", ko Krievija raidīja pret mērķiem Ukrainā, pirmdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Kā informēja Ukrainas Gaisa spēki, ienaidnieks uz mērķiem Harkivas apgabalā raidīja piecas vadāmās zenītraķetes S-300/S-400, bet Sumu apgabalā - divas vadāmās aviācijas raķetes H-59.

Droni notriekti virs Kijivas, Poltavas, Hmeļņickas, Čerkasu, Kirovohradas, Dņipropetrovskas, Vinnicas, Zaporižjas un Rivnes apgabaliem.

09:31. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 431 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6809 tankus, 13 014 bruņutransportierus, 10 668 lielgabalus un mīnmetējus, 1017 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 720 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8308 bezpilota lidaparātus, 1922 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 141 automobili un autocisternu, kā arī 1731 specializētās tehnikas vienību.

09:04. Krievijas okupanti plāno izveidot militāri patriotiskās audzināšanas centru tīklu jauniešiem ieņemtajos Hersonas un Zaporižjas apgabalu rajonos, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidotais Nacionālās pretošanās centrs.

Kā norādīts paziņojumā, okupanti piespiedu kārtā paplašina Viskrievijas bērnu un jauniešu sabiedriskās kustības "Jaunarmija" reģionālo nodaļu darbību okupētajās teritorijās Zaporižjas un Hersonas apgabalā. Ienaidnieks cenšas mainīt jauniešu pašidentifikāciju, padarīt viņus labvēlīgākus Krievijai un pēc tam piesaistīt tās drošības spēku rindās.

08:11. Tiekoties Latvijas tieslietu ministrei Inesei Lībiņai-Egnerei (JV) ar Francijas tieslietu ministru Ēriku Diponu-Moreti tiks pārrunāts atbalsts Ukrainai, lai atgrieztu ģimenēs vismaz 20 000 Krievijas nežēlīgi nolaupītos ukraiņu bērnus.

07:06. Kopš Krimas aneksijas pirms desmit gadiem Krievija ir centusies apspiest ukraiņu identitāti, piemērojot Krimas pieredzi citām okupētajām teritorijām, teikts cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" ziņojumā.

"Desmit okupācijas gados Krievija ir darījusi visu iespējamo, lai atņemtu Ukrainai suverenitāti pār Krimu," teikts ziņojumā. "Amnesty International" arī apraksta politiku, ko Maskava ir izmantojusi, lai "mainītu pussalas etnisko sastāvu. Šī politika, šķiet, ir Krievijas rīcības plāns citām okupētajām Ukrainas teritorijām."

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievijas veiktajai vēlēšanu imitācijai nav leģitimitātes, un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir jākļūst par apsūdzēto Hāgā.

"Krievijas diktators kārtējo reizi imitē vēlēšanas. Visa pasaule zina, ka šī politiskā figūra, kā tas bieži noticis vēsturē, vienkārši ir aizrāvies ar varu un dara visu, lai valdītu mūžīgi. Nav tāda ļaunuma, pie kā viņš apstātos, lai saglabātu savu personīgo varu. Pasaulē nav neviena, kas būtu pasargāts no tā," Zelenskis sacīja savā ikvakara uzrunā.